Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zabránění střetu vozidel

Od: olaf71* odpovědí: 20 změna:

jsem povinnen zabránit střetu vozidel, když mi na křižovatce auto nedá přednost a já se nechám nabourat aniž bych brzdil, či strhl řízení?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirkamatapat*
hodnocení

1x

Povinnost ZABRÁNIT není ,ale je povinnost udělat vše proto,aby ke střetu nedošlo.Vím,je to hraní se slovíčky,ale nevím jakou povinnost by jsi chtěl plnit,když by srážka byla neodvratná.Vše by záleželo na vyšetřovatelích nehody,jak by vyhodnotili situaci ve které jsi se nacházel bezprostředně před nehodou,tzn.mohl-li jsi nehodě zabránit.Ber to tak,že je mnohdy lepší převrátit se v příkopu,než se s někým čelně střetnout.A věř mi,v kritických situacích nebudeš mít čas přemýšlet,Vždy budeš jednat intuivně veden pudem sebezáchovy.

itan71*
hodnocení

0x

člověk většinou stejně automaticky brzdí.*placni*

gumidek*
hodnocení

0x

Odpověděl bych spíše jinak...

Nespoléhat na to, že mám přednost a dávat pozor na ostatní, jak se kolem mě chovají (i za mnou). Ono je sice hezké mít přednost, ale pomačkané auto za to nestojí.

Jestli je to povinost? Spíš zdravý rozum a umět rychle reagovat a správně se rozhodnout. Tím nechci říct, že by jsi byl špatný řidič, ale kolem jezdí spousta řidičů, kteří koukají jen dopředu, telefonují, honí si ego, vybržďují, atd...

Takže spíše bych byl ostražitý a nenechal se nikým a ničím vyprovokovat ke změně stylu jízdy.

Povinnost to zdřejmě asi nebude, ale pokud pojedu (př.) kamionem, tak se budu snažit střetu zabránit za každou cenu, protože to někoho stojí život. Kdybych se střetl z nějakým řidičem, který by si honil ego,vybržďoval,apod a měl ten kamion, tak mile rád bych boural a před smrtí řekl "za blbost se platí"

jabraka*
hodnocení

0x

Řidič si musí počínat tak,aby zvládl všechny situace,které se při řízení vyskytnou.To znamená,že v okamžiku,kdy zjistím,že mi auto nedává přednost,musím udělat vše,co je v mých možnostech,abych bouračce zabránil.

JABRAKA

hodnocení

0x

ano, jste povinnen.

a nejen v tomto případě..

tr

Zdravím, kouzelná formulka PČR: ,, Řidič má předvídat a pokud možno i to co není možné".

tr, musíte číst předpis, řidič může předvídat jen to co může?

nikoliv všechno..

tr

Já vím, předpis můžu vyučovat, znám ho celý, ale vysvětlete to PČR. Oni začnou argumentovat, že šlo jet pomaleji atd. Já osobně se dívám kolem sebe i v případě 100% přednosti, oni totiž jezdí různí lidé. Mnohdy stačit netrvat na svém právu, zpomalit, řešit taky rozumem a ne jen právem a kritická situace je zažehnána. Bohužel, tohle co píši žádná autoškola neučí ani učit nebude, protože to nejde.

tr, souhlasím, ale máte možnost nevypovídat policii, počkat do správního řízení a klidně i k soudu..

Pokud se domnívýáte, že byste mohl vyučovat, (tak to Vás chválím) určitě víte jak lehce argumentovat proti názorům policisty.

laybor*

Olaf 71 - to myslíte vážně?

Za co jste dostal těch 205 bodů, když máte IQ napařovací žehličky .

no tak,,,,

olaf71*
hodnocení

Je z té otázky snad patrné, že chci do někoho nabourat? Setkávám se s tím skoro každý den, že řidiči nedodržují přednost zprava, nebo ignorují značku dej přednost v jízdě.

S tou žehličkou dobrý, to jsem ještě neslyšel. Předpokládám, že Vy jste o něco chytřejší.

itan71*
hodnocení

0x

*palec* @olaf pokud chcete bourat*zed* bourejte někde v lese a ne aby to poškodilo druhé oni za to nemůžou.*placni*

hodnocení

0x

no pokud člověk není idiot tak už jen pud sebezáchovy vám nedovolí umyslně vlítnout do situace která by skončila nehodou byt vámi nezaviněnou ;)

hodnocení

0x

Nevím, jak dneska, ale dřív byla jedna ze základních otázek tehdejší VB: "mohl jste nehodě zabránit?" Odpověď byla součástí záznamu o nehodě. Neumím si ale představit blba, který by přiznal, že jo:D.

Kdysi jsem potřeboval novou kapotu. Stál jsem v koloně za náklaďákem a on začal bez varování couvat. Stačilo jen nezatroubit. Nedokázal jsem to*bzum*.

Nestačilo, jak je mi známo řidič má dodržet bezpečnou vzdalenost, od auta jak od stojicicho tak při jizdě, a co se týče nakladaku a osobáku mi co máme C víme že osobak nalepený 3 metry za návesem není možníé videt ani v jednom z 50 zrcatek, pravdepodobně by vám tenkrát řekli vaee blbost pane měl jste to předvídat a dodržet bezpečnou vzdalenost :) mimochodem, já potřebujo levý bltanik nový a taky číhám na přednost s prava :D :D takže tě chápu :D ale jak říkaž ty proste jednou sem měl možnost a stejně sem zabrzdil :) Pud sebezáchovy nezmeníš pokud není človek magor :)

pepe83*

Kdyby jste se alespon nepokusil brzdit nebo strhnout řízení,byl by jste sám proti sobě...nemyslíte?

Tak ano, ale prostě člověk něni všemocný s některýma situacemi se už nic moc dělat nedá :)

pepe83*

Ano souhlasím :) Měl jsem na mysli situace,kdy ještě ta možnost tam je... :)

erikch*

paradoxně pokud chci něco řešit na pojistku a snažím se vyhledat právě situace kdy někdo nečumí,nereaguje na značení apod.-tak hold smolík...,a obráceně-pokud jedu normálně,jsou situace,kdy je to "o fous"(v těch lepších případech)-už jsem to párkrát kdysi řešil,a ve chvíli,kdy jsem potřboval "sestřelit",tak nic...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]