Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neexistující auto - jak ho odhlásit

Od: martin82* odpovědí: 24 změna:

Dobrý den, potřebuji pomoc s auty které jsem prodal a nový majitel auta sešrotoval do sběru ještě dříve než jsem ho stihl přepsat. Na starou Škodovku jsem si nechal vystavit duplikát malého TP a dal do depositu, povinné ručení jsem zaplatil na 1měsíc. Druhé vozidlo skončilo ve sběru s SPZ a malý TP je taky tu tam, ale mám podepsanou kupní smlouvu o prodeji. Kupní smlouva byla sepsána minulí rok, povinné ručení jsem zrušil. Četl jsem že by šlo sepsat čestné prohlášení a vozidla odhlásit, pak zase někdo píše, že to je blbost. Pak druhá varianta by byla vozidlo na které mam kupní smlouvu sepsat plnou moc a přehlásit ho. Což asi taky nepůjde, protože na přepis je potřeba evidenční kontrola. Poraďte prosím ověřený způsob jak vozila odhlásit bez velkých pokut a několikanásobného vystávání front na evidenci vozidel. DĚKUJI

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Neposlouchejte je. Nemaji pravdu.

Macka 80 ma. Ale to je jiny postup, nez o kterem se bavim ja. Ona mluvi o zaniku vozidla pred zacatkem ucinnosti nynejsiho zakona. Pak se to samozrejme ridi zakonem, ktery platil pred timto. A staci cestne prohlaseni, ze tomu tak je. Pak se zahaji spravni rizeni...

Co se tyka neodhlaseni na noveho majitele, udelal ste chybu, ale to nic neznamena. Rozhodujici je kupni smlouva. Ta jednoznacne urcuje majitele vozu. Zapis v registru vozidel ma jen informativni charakter.

Ja ale mluvim o moznosti odhlaseni vozu z duvodu jeho zaniku. A at nespokojenyurednik tedy laskave uvede zpusob dolozeni :), kdyz je tak chytrej.

Niceho se nebojte a klidne jdete na urad. Je to vyzkousene a naprosto legalni.

...ale vy na urad proste nechodte, protoze auto neni vase. Prodal jste ho. Proc by vas jeste melo zajimat. Za neodhlaseni vozidla na noveho majitele ve stanovene lhute zakon neuklada zadnou pokutu.

hodnocení

3x
citace z metodického pkynu, nejvyššího pána na odboru ministerstva dporavy:
Naopak způsobů dalšího využití může být více, je však nutné je specifikovat (zákon říká "doložit", tj. lze písemně specifikovat, v nejednoznačných případech doložit např. fotografií apod.) Lze se domnívat, že například sběratelské účely, konkrétní výzkumné či zkušební účely, využití jako doplňkový objekt na soukromém pozemku _ herna pro děti, výstavka apod. zákon nezakazuje a tudíž je možné takovéto způsoby využití uplatnit. Vždy však musí být tento způsob jednoznačný a doložený minimálně písemně.
Axus má naprostou pravdu, (snad jen v nělikolika písmenech je to jinak), ale smysl textu je 100%
doplněno 06.01.09 19:50:

Macka taky OK

martin82*
hodnocení

Dobře, velice si vážím Vašich příspěvků. Polopaticky abych tam šel na 100procent přesvědčen že to klapne, sepíšu tedy čestné prohlášení, něco si vymyslím to by neměl být problém. Ale doložit fotografii stejně nemohu,nemam co fotit když je auto tu tam. Zkusím tento způsob tedy uplatnit písemě. Snad to vystačí.

opět citace z MP 9/2008:
doložit", tj. lze písemně specifikovat...
fotka není nutná, zkuste nakres, popis, atd
pikodrak
Nemáte někdo vzor tohoto formuláře? Neboli co by nemělo chybět v dokumentu o "prohlášení o změně účelu vozidla"?

hodnocení

2x

Pokud mate podepsanou platnou kupni smlouvu, tak auta jiz nejsou vase a vy se nemusite starat, co s nimy dal bude.

Az vam od CKP prijde dopis, ze mate platit, tak jim odepiste, jak to ve skutecnosti je a k dopisu pripojte kopii kupni smlouvy. Tim dokazete, ze jiz nejste majitel a tedy ani osoba povinna platit.

Mimo to reseni pro vsechny:

Vcera ocividne dorazily na urady nove metodicke pokyny. Dle nich staci na urade prohlasit, ze automobilu zanikl ucel jeho pouziti (a ze ste si z neho treba udelal sklenik, rozprodal na ND a pod.) a automobil vklidu odhlasite bez potvrzeni o ekologicke likvidaci - presne, jak se avizovalo na konci minuleho roku. Zatim vim osobne o dvou lidech, kteri tak vcera jiz neexistujici automobily odhlasily.

nespokojenyurednik

Pěkná blbost, zánik původního účelu využití musíte DOLOŽIT. ne nahlásit, ne ohlásit, ne prohlásit, ale DOLOŽIT. A to je velký rozdíl. Dokládat lze písemnými doklady , náčrtky, fotodokumentcí atd...

np

Doložit je možno i svědectvím třetí osoby.

martin82*
hodnocení

Je možné vyhledat něaký vzor jak má prohlášení vypadat? Zase tady(viz odkaz) jsem četl že vozidlo muselo zaniknout před 1.5.2004 a šlo to provézt jen do roku 2008

bcas.cz/... povinnem-ruceni-pro-rok-2009/

Děkuji za všechny rady

macka80*
To že máte kupní smlouvy je vám k ničemu jelikož jste nesplnil svojí povinnost a auto neodhlásil na nového majitele.Ano můžete zrušit auto na základě čestného prohlášení že zanikl účel užívání ale pouze to vozidlo které nebylo po 1.5 2004 pojištěno a ani na stk,v té době totiž začal platit zákon o eko likvidaci.Zkuste kouknout na www.bezpojisteni.cz otázky a odpovědi,snad to trochu pomůže
mariana*

Žádný vzor ani formulář neexistuje. Protože můžete dělat jako občan vše, co není zakázáno zákonem, můžete napsat doklad třeba na záchodový papír nebo na banánový list.. Zákon neříká nic, jak má takový doklad vypadat.

martin82*
hodnocení

Tak to vypadá že mi nezbívá nic než platit povinné ručení za auta do konce života. Nebo sehnat doklad o ekolog. likvidaci.

nespkojenyurednik
hodnocení

0x

Vozidla, která nejsou vaše, nemáte právo odhlašovat , vyřazovat atd...zápis v registru není dokladem vlastnicrví vozidla, vlastnické vztahy vznikají mim registr.Nechápu proč si necháváte vystavovat duplikát malého TP, když auto není vaše.Nechápu proč jste současně s prodejem nenahlásil registru změnu vlastníka a nepředal novým vlastníkům doklady..A k tomu čestnému prohlášení, co by jste chtěl čestně prohlašovat a komu? Že jste auta prodal a nejste již vlastníkem? Nebo budete prohlašovat, cokoliv, samaozřejmě čestně, co se vám hodí? Ďobu čestných prohlášení jste bohužel propásl, asi o 4,5 roku...

Vyřadit vozidlo smí pouze vlastník vozidla a k žádosti o vyřazení musí přiložit dokald o eko-likvidaci.

martin82*
hodnocení

No tak jak bych to udělal, co se týče té škodovky tak ji nechám v depositu, na ní kupní smlouvu nemám. Takže do 12 měsíců seženu doklad o ekologické likvidaci. Na druhé vozidlo je kupní smlouva. Vozidlo vlastní někdo jiný i když neexistuje, lhůta na přepis (nebo odhlášení) je 10dnů. A dočetl jsem se, že při nedodržení tohoto termínu hrozí sankce 10-50 tisíc. Teď nevím komu tato pokuta hrozí jestli mě nebo novému vlastníkovi. Abych tam nepřišel a oni mě hned neopálili jako když jsem na sebe přihlašoval auto z polopřevodu se zpožděním 5dní . To jsem se nestačil ani zeptat za co ta pokuta je a už mě ta milá úřednice vyhrožovala nehoráznou částkou. Ještě by teda byla možnost donutit osobu která vozidlo zakoupila o sepsání nové smlouvy a pak mohu majitele zadat do polopřevodu nebo ne?

666*
hodnocení

0x

Zadna smlouva vam nepomuze,smlouva je jen doklad pro vas,ale zadna instituce(pojistovna) nato nekouka,zajima je kdo je majitel(v technicaku) a pokud nebyl udelan prepis tak to je vas problem,666

Chyba výkladu, občanský zákoník je jasný, evidenční údaj v registru je jen evidenční

Koukněte třeba na pátý odstavec:

autoweb.cz/...

martin82*
hodnocení

Ještě tedy menší otázka: kdo by platil tu pokutu za nepřepsané vozidlo do 10dnů já nebo nový majitel?

Přeci ten kdo porušil zákon: Ale ještě nevím, že by někdo zaplatit pokutu, že nepřihlásil vozidlo do 10 dnů ale až... déle.

vojta*

Pokud je mi známo tak žádný sankce v žádném zákoně nejsou. Teda aspoň jestli to není od. 1.1.09 jinak..

martin82*
hodnocení

Kdybych tedy postupoval tím,že bych sepsal prohlášení o zániku účelu využití (vůz byl rozebrán na náhradní díly), musím doložit foto jak je auto rozebrané? Musí být evidentně vidět na fotografii jeho SPZ? Mohu vůbec auto rozebrat na ND já, nemusí to vykonávat oprávněná osoba?

macka80*
Pokud jsem tedy správně pochopila váš dotaz,máte doklady od aut která jste prodal a než jste je odhlásil na nového majitele ten je zničil?Jestli ano mají oni doklad o eko.likvidaci? Nemají?To jsou ale hlupáci,jděte a udělejte na ně odhlášků ať se tím potom poperou jak chteji
josef*

Víte, tady se motá několik zákonů dohromady a, jak bývá obvyklé, každý říká něco jinak. Když se k tomu přidá "lidová tvořivost" různých úřadů, nikdo pak pořádně neví, co a jak.

V zásadě - pokud u auta zanikl účel jeho využití a ohrožuje životní prostředí - pozor!, tyto dvě podmínky musí být splněny současně, pak se stává autovrakem a zákon říká, že ho můžete zlikvidovat jen pomocí oprávněné osoby.

Ovšem situace se prudce změní, pokud třeba začnete auto rozebírat s úmyslem ho opravit - to vám žádný zákon nezakazuje - je to váš majetek a máte právo ho udržovat či opravovat- a později zjistíte, že vaše původní úvaha byla mylná (nikdo nejsme neomylní) a již nemáte chuť dále pokračovat, vozidlo jako celek zaniklo, ale stala se z něho množina dílů, ze kterých by některé mohly a jiné nemusí ohrožovat životní prostředí. Jak zacházet s různými díly, opět říká zákon, třeba - nesmíte akumulátor rozbít kladivem a hodit do popelnice, olej vylít do potoka a pod. ale můžete - a to dokonce zákon preferuje - ho jinak materiálně využít. Třeba na svícení v altánku, nebo v jiném autě, nebo jako záložní baterii a pod. Podmínka je jen jedna - musíte zajistit, aby nedošlo k ohrožení životního prostředí. To platí i o olejích, brzdové kapalině, náplni chladiče a pod. Také nesmíte pálit plasty třeba v kamnech, ale můžete si z nich udělat obrubník k záhonu.Pokud plníte tyto základní podmínky, nelikvidujete autovrak. S jednotlivými díly můžete zacházet jak chcete, jsou vaším majetkem a nejsou odpadem, neboť jste je za odpad neprohlásili. Jste ovšem povinen zajistit, aby živ. prostředí nebylo ohrožováno. Když to vezmete ad absurdum, k "ekologické" likvidaci by stačil jen kousek plechu s vyraženým číslem, neboť zákon říká že vrakem je nejen vozidlo, ale i jeho část, pokud.. viz shora. Neříká ovšem, jak veliká část to musí být. Je to podobná pitomost, jako když bez souhlsu výrobce nesmíte vyměnit karoserii, ale můžete vyměnit všechno, až na ten malý kousek s VINem. Ten pak můžete vyměnit následně třeba po půl roce a nechat si na nový plech vyrazit stejný VIN. Vlk se nažral a koza zůstala celá.

Jestliže na nás úředníci vyžadují věci nad rámec zákona - a oni to rádi někdy dělají z pocitu příslušnosti k všemocnému slavnému ouřadu - je dobré zákony znát a hlavně - nedat se Nakonec jen zkratkou - jestliže prohlásíte, že v průběhu opravy auto zaniklo a zanikl účel jeho využití a s jednotlivými díly a zbytky bylo naloženo tak, jak ukládá zákon, jednal jste zcela v rámci zákona o odpadech a přesto auto již neexistuje.

martin82*
hodnocení

Ok, Taky jsem si myslel že by to šlo. Odláška z mého jména tím myslíte polopřevod na nového majitele? K tomu potřebuji velký TP, malý TP, Kupní smlouvu, a doklad o povinném ručení?

Děkuji za všechny příspěvky, velice si vážím Vaši pomoci.

macka80*
Podle mne potřebujete pouze velký tp,kupní smlouvu a malý tp.Nemusíte děkovat od toho tady jsme a hlavně jako dík můžete ohodnotit odpověd ktera se vám líbí nebo vám pomohla přeji hodně štěstí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]