Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předjížděni vpravo

Od: martosek odpovědí: 19 změna:

Ahoj,
Jsem auto v modrém kruhu.Mohl bych předjíždět auto v zeleném kruhu v případě,že by za ním nejela žádná jiná vozidla.
Zelené odbočuje doleva takže bych ho předjížděl vpravo ale přijíždím po vedlejší sinici a zelené přijíždí po hlavní.
V zákoně je napsáno,že na křižovatce můžu předjíždět pouze vpravo + musel bych být na hlavní
Tak co myslíte?

Předjížděni vpravo

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

předjíždět? zprava? vy vlastníte ŘP? pak ho, ve vlastním zájmu, vraťte.

doplněno 29.08.12 16:28:

podle fotografie je to místo v obci. a tam předjíždět zprava nelze. mohlo by se jednat o souběžnou jízdu.

hodnocení

0x

Ano v pravo se může předjíždět, ale ne ve Vašem případě. Musel bych mít pohled zezadu, abych viděl, zdali stříbrné auto odbočuje vlevo, nebo dokončuje odbočení vlevo.

V pravo jen když...§17:

Vpravo se předjíždí vozidlo, které mění směr

jízdy vlevo a není-li již pochybnosti o dalším směru jeho jízdy. Při

jízdě v připojovacím nebo odbočovacím pruhu se smí vpravo předjíždět

též vozidlo jedoucí v průběžném pruhu

doplněno 29.08.12 16:34:

masoni. vpravo se i v obci může předjíždět vpravo! Určitě to děláte běžně...

martosek
hodnocení

stříbrné auto se chystá odbočit vlevo o 90°,ale ted stojí protože dává přednost protijeoucím

hm*
hodnocení

0x

Ta fotka strašně zkresluje. Ale kdyby šedé auto odbočovalo vlevo a nepřijížděla žádná další auta po hlavní a vedle šedého auta bylo dost místa, tak si docela dobře to v podstatě objetí zprava představit dovedu.

hm, souhlas, pokud to první auto opravdu blíká, že se blíží ke křižovatce, kde bude odbočovat vlevo, předjíždět vpravo se může...

ale domnívám se stále, že tazatel opravu chce předjet tím zakrouškovaným autem, že pojede rychleji a předjede ho. Špatně si vykládá předjíždění vpravo..

martosek
hodnocení

ano,chci ho předjet tím modře zakroužkovaným autem. Ale v zákoně stojí :
řidič nesmí předjiždět:
f) na křižovatce a v těsné blízkosti před ní; tento zákaz neplatí

1. jde-li o předjíždění vpravo podle odstavce 1,
2. jde-li o předjíždění jízdních kol, mopedů a motocyklů bez postranního vozíku,
3. na hlavní pozemní komunikaci,
4. na křižovatce s řízeným provozem,
g) na železničním přejezdu a v těsné blízkosti před ním.
A já přijíždím po velejší,takže si myslím, že ho nemůžu přejdet. Jak to myslíte,že si špatně vykládám předjíždění vpravo?

gumidek*

g. je tam železniční přejezd cca 20 metrů (viz můj odkaz celé křižovatky seshora)

Ale já tam nikdy nestojím jak trouba a neblokuji provoz, takže vždy objedu z prava, pokud tím nikoho neomezím nebo neohrozím...

cobrak*
hodnocení

0x

Viděl bych to spíše jako objíždění vozidla, u kterého nemám již pochyb, že změní rozhodnutí o odbočení.

doplněno 29.08.12 17:04:

Mám na mysli vozidlo, které stojí, tudíž je dle mého názoru překážkou. Stejně jako autobus stojící na zastávce MHD.

cobraku, kolego, :), objíždět můžeme něco jiného (překážku), ale ne vozidlo...:)

Pokud vozidlo stojí, je to překážka, ale taktéž vozidlo. Takže objíždět vozidlo lze ;)

buss
hodnocení

0x

Je-li místo - jedu.

gumidek*
hodnocení

0x

Koukám, že je tahle křižovatka nějak oblíbená *smich*

poradte.cz/...

hodnocení

0x

Ano v případě že by za šedým autem v zelenem kruhu nejela žádna vozidla by si mohl ho objet předjet jak se to vezme z prava scela legálně, bez porušení pravidel ;) protože v případě že odbočuje v levo a y sice přijiždíš z vedlejší, ale v ten moment co by jsi ho předjiždel už by jsi byl na hlavní a tam takle lze předjet zprava :)
ale v tomdle případě na obrázku nemužež protože za nim jedou auta který musíš dát přednost, ale pokud by auta projely, a on pořád dával přednost protijedoucím tak normolně předjed v pravo :)
P.S Žádnej řidičák nevracej to pan asi neví že lze v pravo předjiždet, i v odbočovacím a připojovacím pruhu :P
Doufám že sem ti alespon trochu poradil :)

hodnocení

0x

Milý kolegové, neznám tuto křižovatku kde je, tazatel nedoplnil místo, abychom se podívali zdali opravdu to auto bude odbočovat doleva. Páč jen domaloval blinkr, osobně se domnívám, že vozidlo jede normálně za křižovatkou dále v přímém směru, jen je po jeho pravé straně více místa.

takže je třeba ddoplnit obrazáz z druhé strany...

jinak spekulujeme jak to tam vypadá!

gumidek*

Milane, koukni na můj předchozí příspěvek. Křižovatka je v Olomouci u hostince "U Anči".

doplněno 30.08.12 17:46:

Tak tady ;):

Předjížděni vpravo #2

gumítku, zdravím, koukal jsem, ale se to nepoznávám...

páč to tam neznám, potřeboval bych to první auto otočit záběr...

doplněno 30.08.12 17:52:

gumítku, díky ale musel bych si tu trasu projít na googlu, páč na správnou odpověď musím vidět daleko více...

doplněno 30.08.12 18:11:

jsem hloupý, neznám to, koukám jak puk,,,dejte mi někdo názvy ulic, křížení cest..

gumidek*

Žluté na mapě (ulice Na trati a Tomkova):

maps.google.cz/...

Docela by mě to taky zajímalo, jako tazatele ;), ale jak říkám, protáhnu se vpravo a jedu směrem Tomkova přes přejezd běžně.

doplněno 30.08.12 18:13:

Vpohodě. Jedná se o křižovatku v Olomouci čtvrť Hejčín a skládá se z ulic Tomkova, Na Trati, Na Šibeníku,Erenburgova

doplněno 30.08.12 18:14:

Křižovatku si nazoomuj a pak dej satelitní pohled a je tam viz.obr

doplněno 30.08.12 18:26:

Já pochopil, takže tamtudy jezdím správně, ale co tazatel...

díky za reakci a čas Milane ;)

Hurá, díky, prošel jsem tu křižovatku několikrát.

Pokud vozidlo v zeleném kroužku opravdu odbočuje vlevo, a není již pochyb...může vozidlo za ním, to hnědé, předjíždět vpravo. Určitě ale nemůže předjíždět vozidlo označené v modrém kroužku, páč to musí dát přednost...

nebo jsem opět nepochopil?

gumidek*

A tady u přejezdu:

Předjížděni vpravo #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]