Nejste přihlášen/a.
lidi chtěl bych se zeptat, zdali neškodi motoru toto palivo, na víčku je napsano minimálně 95 oktanu to znamená že víc by škodit nemělo, já nevim ale natankoval sem do zbylích asi 2 litru paliva v nádrži ( od levný benzinky kam jezdim 35,90) dalších 7 litru této Vervy 100 a a po ujeti asi 30 km se zdá že to jede lip ne rychleji ale zkrtka o něco líp to znamená že při rozjezdech za studena mi to neškube jako mi to škubalo na normoš natural 95 tankoval jsem u ruzných značek často na té levné ale menil jsem to s ruznejmabenzinkama pořád jen natural 95 a ted co sem tam nalil toto se mi zda takovej klidnější ten motor a ochotneji zrychluje na 5 stupen s 50 km rychlosti vejc, natural zaváhal ale rozjel se, ale todle okamžite začne pozvolna zrychlovat s 50 km rychlosti na 5 stupen
proto se ptám jestli to motoru neškodi když ho tam čas od času dám
Dříve jsem zkoušel Maxmotion 100 od Omw a tam sem žádný takovýto rozdil nezaznemanal
Motoru škodí, když ho budeš nechávat tahat z takto nízkých otáček (tedy při 50km/h na 5ku). Tyhle motory mají sílu až při 1800ot/min. Když mu naložíš při padesátce na 5ku, tak se rozklepe a ECU to bude srovnávat větší bohatostí směsi, aby jí nechcípl. Není tu ideální tlak oleje (motor moc brzdíš nevhodným převodem a dáváš mu zároveň moc paliva).
Ta 5ka na 50ku je dobrá leda na sjezd mírného dlouhého kopce ve městě, kde na plyn skoro nešáhneš (vůbec).
doplněno 25.08.12 15:43: Myslím že neva, zvlášť u MPi, kde oproti BMM přibyl senzor klepání. ECU si s tím poradí
: zkus takto ježděným motorem dát maximálku a pochopíš. Mě trvalo půl roku, než jsem po starém pánovi rozjezdil ten svůj motor. Poprvé nechtěl jet ani víc jak 130km/h
doplněno 25.08.12 17:54:: Pár součástek se maže rozstřikem ten při 1000 otáčkách rozhodně není ideální a dokonalý (řetěz, písty zespodu,vačková hřídel,...) a ještě mu naložit jízdou...
jasně já takle nejezdím pořád ale když sem to vyzkoušel parkrát na normoš benzin jak sme psal na rovině tak mi začlo jako neco rachoti bo jak bych to popsal, ovšem to nebylo při šlápnutí na plnej, ale pouze sem velmi jemně přidával plyn a stejně to dělalo, tady když ted na tu vervu to udělám žádný bouchání se nekona pomalu ochotne a bez jakkýkoliv prodlevy to začne pomlinku zrychlovat zdá se mi že diky tem 100 ok má více sili v nižších otáčkách bylo by to možné?
doplněno 25.08.12 15:19: proto se ptám jestli nevadí když ho tam čas od času dám
Jezdím na rovince klidně i 40km/h na 5ku. Motor má cca tisíc otáček. Jezdím tak už 250tis km motor je ok. Známej jezdí obdobně má skoro 500tis a motor ok. Nevím proč by se měl ničit, tlak oleje je tam dostatečný, aby nedocházelo k otěru kov na kov.
Co znamená motor se rozklepe?
Motor ve felicii a i většině benzínových aut, co jezdí po silnici, funguje ve 2 režimech. Closed loop a open loop. Při částečném zatížení pracuje v closed loop režimu, takže je řízen dle všech čidel (hlavně lambda) , takže pracuje se stechiometrickou směsí. A to vždy a za každých podmínek. Pokuď ale sešlápnu plynový pedál plný výkon (od cca 80% plynu dle vozidla) začne motor fungovat na obohacenou směs dle palivových map z fabriky.
doplněno 25.08.12 17:41:Víceoktanový benzín 1.3Mpi určitě nevadí, jen je otázka, jestli se to vyplatí vzhledem k ceně. Já si myslím, že ne.
doplněno 25.08.12 18:03:@gumidek S maximálkou problém nemám. Na to že mám pick-up a velkou boudu, tak dle GPS 170km/h jede. Ty mi chceš tvrdit, že když je motor ježděn na nižší provozní otáčky, tak se "přidře" a jde tedy ztuha. Protože kdyby tomu tak bylo, tak ztrátový výkon, tohoto "přidření" by vyprodukovalo tolik energie(tepla), že by se ten motor spolehlivě zastavil. Celý motor běží na vrstvě oleje. Pokuď ne je jen otázka minut, kdy je KO. Zde není místo pro moc větší ztráty.
Takzvané rozježdění motorů se týká hlavně adaptačních hodnot v ECU.
Ze auto "lepe jede" bych pripisoval placebo efektu, nez 100 oktanum. Motoru sice neublizujete, ale v tankovani takovehoto benzinu (do felicie) nespatruji zadne vyhody, spise jen nevyhody...
jaké nevýhody máš namysli? jedinou nevýhodu vidím cenu 41,50 za litr, no nevim co přesně myslíš placebo efektu, ale já neříkám že motor je rychlejší, jen sme spozoroval lepší plynulý rozjezd na vyšší stupně a tišší motor o trochu
a nevím čím to bylo, ale při ranich startech na natural 95 mi to z přeřazení jedničky na dvojky mírne trvalo než se auto rozjelo takový spomalovaní a pak "vystřelení" na tu dvojku, temeř vždy sem musel vytočit jedničku do rychlosti 25 km abych mohl dát dvojku ajet plynule tedka na jedničku jen cuknu a hned dám dvojku
je to prostě takový plynulejší na tu Vervu, já si myslím že to spíš nebude 100 oktany, ale tema aditivama co tam dotoh davaj
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.