Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škoda na pracovním vozidle

Od: jan* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, prosím o radu jak postupovat ve věci škody. Při výkonu v práci při rozvážení materiálu jsem byl pověřen zajíždět do brány(dodávkovým vozem) která byla opravdu těsna (2cm na každé straně od zrcátek). Při jednom průjezdu auto ujelo na kluzkém povrchu malinko do strany a opřelo se zráckem o železný sloupek. Zrcátko prasklo se poškodilo prasknutím. Škodu jsem nahlásil nadřízenému s tím že si je vědom podmínek jaké tam jsou. Rozhořčeně chce po mě škodu nahradit. Auto je pojištěné i na havarijní pojištění to však zaměstavatel nechce využít. Chce abych využil své pojištění vyřídil si to sám případně si založil nové, uplatnoval tak škodu.

Děkuji za reakce jak postupovat v takovém případě.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

baracuda57*
hodnocení

1x

JE MOŽNÉ ŽE MÁŠ REFERENČNÍ ŠKOLENÍ SLUŽEBNÍCH VOZIDEL. TAM SE ŘÍKÁ,ŽE PŘI KAŽDÉ ŠKODĚ SLUŽ.VOZU VOLÁME POLICAJTY,

ZA DRUHÉ TVŮJ ZAMĚSTNAVATEL TĚ MÁ MÍT POJIŠTĚNÉHO,CO KDYBY BYLO HŮŘ?POKUD TĚ NEMÁ ASPOŇ MINIMÁLNĚ POJIŠTĚNÉHO PORUŠUJE URČITÉ ZAKONNÉ USTANOVENÍ.TADY JE NAPADNUTELNÝ! POKUD CHCE ŠKODU UHRADIT PO TOBĚ, NECHCE PŘIJÍT O BONUS!

ZA TŘETÍ MÁŠ- LI SVOU POJISTKU NA TAKOVÉ PŘÍPADY NEMYSLÍM TÍM ZAKONNÉ,NENÍ CO ŘEŠIT

a za čtvrté, když něco píšu, vypnu Caps Lock

5vaheno6u

1) Brána asi nenude součást pozemní komunikace, tak neví co by tam PČR měla řešit.

2) Můžeš mí říci, který zákon přikazuje zaměstnavateli si zřídit pojištění proti škodě způsobené zaměstnancem? Já takový neznám.

jan*
hodnocení

Dobrý den, žádné školení jsem nedělal. Tak nevím vůbec že u takové(prkotiny) se volají. s tím že to bych asi letěl na hodinu. Mám pojistku odpovědnosti občana za škodu v běžném občanském životě ale tam mě překvapila věta, cituji: s vyjímkou výkonu zaměstnání,povolání,podnikání, živnosti a veřejných soukromých funkcí.

Dále tím není co řešit myslíte jako že to mám využít tedy výše zmíněné své pojištení kdyby to šlo?

Díky

Pojištění, z kterého se tato škoda dá uplatnit je pojištění odpovědnosti za škody způsobené zaměstnavateli, tzv.pojistka na blbost. Z pojištění v běžném životě nelze. Aby mohl zaměstnavatel uplatňovat škodu, musíte být schopen řídit vozidlo pro zaměstnavatele, tj. školení řidičů, bezpečnosti práce, zdravotní prohlídku. Jestli z toho něco nemáte, zaměstnavatel nemá nárok.

a ta pojistka na blbost se musí vztahovat i na řízení motorových vozidel já jí mám 1300kč ročně

hodnocení

0x

Zaměstnavatel může podobnou škodu vymáhat, havarijka nebude asi to pravé - tam bývá spoluúčast až třeba 10.000 Kč. Nevím o jaké auto jde, ale předpokládám, že cena zrcátka bude znatelně nižší - pokud se tedy bavíme o skle. Buď je možno použít pojistku ,, na blbost´´, ale řešívá se to taky přes vrakáč - tam stávájí zrcátka pár stovek.

jan*
hodnocení

Nerozumím jak může zaměstavatel po mě vymáhat škodu, která vzńikla neúmyslným přičiněním při výkonu práce. Auto je cca rok staré je samozřejmě v záruce tudíž nepřipadá v úvahu řešit to zrcátkem z vrakoviště. Na co pak je tedy havarijní pojištění když může podle Vás škodu vymáhat po mě. To pak jako jezdím autem na svoje riziko nebo co? Zároven jsem neprošel žádným školením řidičů a pod.

Co je na tom k nepochopení? Převzal jste auto v pořádku? Převzal. Je teď v pořádku? Není. Kdo s tím jezdil? ...

Havarijko nic neřeší při malých škodách, které nedosahují úrovně spoluúčasti. A zrcátko z vrakoviště Vás o záruku nepřipraví. A ano, autem jezdíte na své riziko. Vítejte v reálném světě :) Právě proto, aby se po mě nemohl nikdo vozit s podobnými ,,škodami´´ mám svou pojistku . BTW - u nás ve firmě je to tak, že nám kapitalista na pojistky přispívá více jak polovinou. Sice najezdíme spousty km, ale stroje, které servisujeme, mívají cenu několika velmi slušných aut. A nikdo není neomylný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]