Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosil bych o radu k této situaci. Na této křižovatce jsou vyplé semafory a do hry přicházejí značky. Pokud bych se teď zmýlil opravte mě. Auto,které přijíždí "ze spoda" po vedlejší silnici a odbočuje vlevo,bude dávat přednost vozidlu,které přijíždí "z vrchu" také po vedlejší silnici ale odbočuje vpravo.(přednost protijedoucích při odbočováni vlevo) Je to tak? Ptám se, protože ten ostrůvek zavádí k tomu,že auto které odbočuje vpravo se nemusí jevit jako protijedoucí.
Pro příklad jsem použil křižovatku v Brně u olympie
GPS :
Ano, souhlasím, tohle je naprosto jasná věc, jsou křižovatky mnohem horší. To jsou vlastně jakoby dvě křižovatky za sebou. Auto, které přijíždí z dolní části, přijíždí po vedlejší, takže musí dát přednost všem kdo jedou v přímém směru, označeném značkou hlavní silnice. A když dá přednost a vjede na ulici, je už na hlavní a jede bez problémů. V tom případě auto, přijíždějící po vedlejší jakoby seshora, už dává přednost všem co jedou po hlavní, stejně, jako před tím to auto, které jelo z dolní části.
podle mě jste domotal dvě situace v jednu. Podle mě prostě ten vlevo nahoře nemá nikdy přednost a má tam na to i značku -Dej přednost. Ten vpravo dole když vjede do křižovatky je poté na hlavní a nemá tím pádem co dál řešit. Dost záleží i na tvaru křižovatky (myslím nekteré jiné případy), ale zde je to myslím docela zřejmé.
zde je to myslím docela zřejmé
Podle mne také...
Mimo jiné proto, že u takto velké křižovatky by si ten "horní" řidič nemohl být nikdy jist, jestli auto co mu přijíždí z levé strany jede "odspoda" a vjelo na hlavní či již po hlavní silnici přijelo..
to, že strčím čumák z vedlejší silnice tam kde probíhá hlavní a rozjedu se neznamená, že jsem na hlavní ne? Vědomí, že jsem na hlavní mi uděluje dopravní značka a né moje domění..Tak to vidím já.
Já bych jel, není protijeducí, jsem již vůči němu na hlavní a má tam značku v odbočovacím pruhu.. To bych dával pak přednost zprava, ne? Nedávno tu bylo podobné. Nicméne chce to zaexperimentovat... možná by to každý polis řešil jinak.
tu křižovatku znám velmi dobře a co jsem napsal úvodem je zcela jasné a při průjezdu na místě bste to pochopili ihned. Navíc ta křižovatka je tak silně zatížena v urč.pecifických směrech, že není možné, aby tam nebyla světla v provozu. To by musel nastoupit policajt a ukazovat. Mj. přednost je jednoznačná a ne, že by se to dalo řašit tak i tak. Ty auta jsou od sebe vzdálena tolik metrů, že je blbost uvažovat,že jeden bude dávat vzájemně druhému přednost. Odbočující doleva dá přednost pritijedoucímu v přímém směru a tím to pro nej končí, protože je pak na hlavní. Už jsem to psal.
Zdravím, taktéž bych se chtěl na něco ohledně křižovatek zeptat. Dnes jsem byl ve Vrchlabí a zmátla mne jedna křižovatka. Klasicky hlavní, , od ní dvě vedlejší na jednu stranu. Pruhy nebyly vyznačené, hranici křižovatky tvořil nějaký sloupek, na obrázku černé kolečko. Jak se pohybovat po vedlejší je mi jasné z dopravních značek, ale nebylo mi úplně jasné, jak to bude s předností v případě, že jedu z hlavní a odbočuju na tu vedlejší co vede směrem dolů, jak je červená šipka. Místní jsou z křižovatky asi také celkem zmatení, protože mi přišlo, že nevěděli, která bije. Odbočoval jsem teda z hlavní jak vede červená šipka a dle mého bych měl dostat přednost ode všech, co jedou po vedlejší. Zmátlo mne ale to, že se mi cpali do cesty lidi, kteří vyjížděli z vedlejších, jak od červené šipky, tak od zelené šipky, takže jsem byl najetý v křižovatce a musel jsem čekat, než odjedou ty z vedlejší, kydž jsem se tam chtěl vecpat, koukali na mě jak na idiota. Motám se v tom ještě teď, když to píšu. okázal by mi někdo osvěžit paměť? Díky.
geone, podobných "oříšků" je více, jestliže jste jel po červené šipce, máte přednost.
třeba v Jaroměři na kruháku u Lidlu,
..
doplněno 21.08.12 18:27:ano, chápete to dobře. Jedete po hlavní a vozidlo Vám musí dát přednost. Vy jako předvídaví šofér se ale ujistíte, že ten řidič vyjíždějící z vedlejší ulice pochopil že odbočujete do ulice vlevo!aby nedošlo zbytečně ke kolizi.
Křižovatku znám, jezdím tam několikrát týdně. Máš pravdu, že fůra lidí tam zmatkuje a dělá bůhví co.
Ale je to tak, jak jsi psal,
není na tom až zas tak nic matoucího-vy odbočující z hlavní-at už k Bille nebo rovně máte přednost,místní o tom moc dobře vědí...To,že někdo vyjížděl z vedlejší-jednak tak kam jste odbočoval,je to tak úzké,že byste stejně musekl přibrzdit a pustit to auto co by vám (správně)dávalo přednost-prostě byste se sice vešli,ale s velkým rizikem kontaktu aut(proto si už jakoby vyjíždí...No a stejně tak z hlavní čistě vlevo-probíhá tam rekonstrukce domu,lešení do silnice,takže obdoba...Jinak obecně k těm velkým křižovatkám-nemusím zminovat naší největší(u Bulhara v Praze nebo Želivského-Vinohradská)-tam když nejdou světla je to mazec-počínaje nacpáním se tramvají do křižovatky-bez ohledu na cokoli(značení-pravidla provozu obecně) a vyplašeností spousty lidí konče-proto platí jednoduché pravidlo-raději dát přednost někomu,kdo jí třeba ani mít nemá-ale v klidu,celej,jen třeba s dvacetivteřinovým "zpožděním" a bez stresu...Zkrátka opatrně!
doplněno 15.09.12 18:26:reakce na geton-Vrchlabí
Tak já přidám ještě jeden podobný "oříšek". Je to křižovatka v Kunovicích na sjezdu z obchvatu u Hypernovy. Často se stává, že auta z obchvatu (na obrázku zprava) při odbočování vlevo na Třídu Vítězství, nedávají přednost autům z protisměru (na obrázku zleva z ulice Obchodní), která odbočují vpravo taktéž na Třídu Vítězství. Podle mě je toto pořád ještě v rámci křižovatky, čili platí pravidlo dej přednost protijedoucím vozidlům. Na rozdíl od situace v prvním příspěvku, kde už se dá mluvit o přednosti vozidlům, která jedou po hlavní resp. v jiném pruhu.
Myslím, že i tady je to docela jasné. Když jede auto zleva, na tom obrázku konkrétně to osamělé tmavé, a zabočuje doleva na třídu Vítězství, tak pokud tam nejsou semafory nebo dopravní značky, musí dát přednost vozidlům, přijíždějícím zprava. Pak už vjede do křižovatky a opět, pokud tam nejsou značky nebo semafory, muselo by dát opět přednost vozidlům zprava z Obchodní.
Ovšem v praxi tenhle případ asi nenastane, protože ta křižovatka je dost složitá, takže tam je určitě nějaké místní značení a fungují tam semafory.
Tmavé auta i ta 2 bílá jsou na vedlejších silnicích, označených značkou dej přednost a odbočují na hlavní. Ale to je z hlediska situace, kterou popisuji jedno, stejně tak je jedno jestli zrovna jdou semafory nebo ne. Ve všech těchto případech platí při odbočení vlevo dát přednost protijedoucím vozidlům. Přesto to hodně řidičů nerespektuje a ještě se přitom rozčilují a rozkládají rukama, když musí brzdit před auty, která oprávněně přednostně odbočí vpravo (bílá auta). Tak mě zajímalo, kdo je oprvdu ten blbec.
Nejdůležitější předpisy jsou při silničním provozu hlavně pravidlo o přednosti vozidel, přijíždějících zprava-pravidlo pravé ruky a pravidlo dát přednost při odbočování vlevo. A nemáte pravdu, že je jedno, zda semafory jdou, nebo ne. Funkce semaforů je nadřazená dopravním značkám, Takže když mi svítí zelená, jedu, i když je tam třeba značka Stop.
nerozumíte mi nebo špatně čtete. Tvrdím, že je jedno jestli jdou semafory POUZE pro situaci, kterou jsem předhodil k diskuzi, né že nemusím za všech okolností světla respektovat. Tak ještě jednou jinak:
Autům na obrázku zprava i zleva svítí zelená takže jedou. Ale auto odbočující doleva (dolů) dává přednost protijedoucím ať jedou rovně nebo doprava. V tom jsme snad ve shodě. Když semafory nejdou, platí značky (oba jsou na vedlejší) ale opět dává odbočující vlevo přednost protijedoucím. To jsme snad také ve shodě. A kdyby tam čistě náhodou ani značky nebyly, opět stejné pravidlo. Předpokládám, že po hlavní cestě v ten moment nejede nic, nebo tam mají červenou.
Tak když jsme si to vyjasnili, znovu se ptám, jestli na situaci nemá někdo jiný názor. Opravdu na tom místě překvapivě mnoho řidičů nedává protijedoucím odbočujícím vpravo přednost, tak mě zajímá, jestli mi z dopravních předpisů něco neuniklo. trochu se to podobá křižovatce z prvního příspěvku, ale vzdálenosti jsou mnohem menší, tak si myslím, že je to jednoduše křižovatka, nikoliv přejířdění do pruhu.
Tak to se omlouvám, nepochopil jsem přesně, co myslíte. Je jasné, že pokud svítí oběma na protilehlých stranách křižovatky zelená, pak je ta situace stejná, jako kdyby semafory nefungovaly. Takže, jak nám říkali v autoškole, vozidlo vjede do křižovatky a dá přednost protijedoucím vozidlům a pak dokončí odbočení vlevo.
Myslím si ale, že z ulice Obchodní je na třídu Vítězství značka Dej přednost v jízdě, takže je to jasné, kdyby tam nebyla a třída Vítězství i Obchodní byly stejného řádu, pak by platila přednost vozidel přijíždějících zprava, tedy pro vozidla jedoucí po třídě Vítězství by znamenalo dát přednost vozidlům z Obchodní.
Ale chápu, že to je docela zmatek a zvlášť pro ty, kdo tu křižovatku neznají to není nic snadného.
Jinak se ještě jednou omlouvám, asi jsem to špatně pochopil.
Zde řidiči odbočující vlevo nemusí dávat přednost těm protijedoucím vozidlům odbočujícím vpravo, neboť každý jede ve svém pruhu. Pruhy jsou odděleny plnou čárou a až ve značné vzdálenosti od křižovatky je teprve čára přerušovaná.
... ale já se bavím o protilehlé straně křižovatky, čili výjezd od Slovácka a Hypernovy, tam je to rozdělení na "pruhy" hooodně diskutabilní
Chybička se zřejmě vloudila soudruhům z NDR do vodorovného dopr. značení. Jízdní pruh zezdola, který vede auta odbočující vlevo má zřejmě končit v levém jízdním pruhu, Nikoliv se rozšiřovat jako nyní do obou pruhů. Důsledek je ten, že kdo si pole pravé čáry najede do pravého pruhu, dostává se do kolizní situace s autem z protisměru. Kdyby bylo značení v pořádku, tak by ho jízdní pruh navedl jen do levého pruhu a tam konflikt přímo v křižovatce nehrozí.
Když se podíváte na odbočení zezdola doprava, je tam v podstatě zrychlovací pruh. Pří odbočení seshora, funkci zrychlovacího pruhu měl plnit pravý jízdní pruh. Ale díky blbému vodorvnému značení tomu tak není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.