Nejste přihlášen/a.
Chlapi, už jsem asi od dvou nebo tří lidí slyšel, že když pojedu s autem delší dobu na neutrál např. z kopce, tak se mě ničí katalyzátor? Co je na tom pravdy? Když jsem chtěl od nich slyšet nějaké podklady k jejich tvrzení, tak mě už nic nebylo řečeno. Tak co je na tom pravdy? Je to jen kec a nebo pravda? Pokud pravda, tak jak dlouhá jízda uškodí katalyzátoru na neutrál? Např. 500 m, 1 km, 5 km, 10 km,atd.? Já to teda slyším poprvé a zcela běžně jsem jezdil na neutrál. Např. při 70 km/hod. jsem vyřadil a nechal padnout na 50 km/hod. a nic.
Údajně se katalizátor ničí při případném roztahování nestartujícího auta. Tomu bych věřil, dostává se do něj nespálené palivo. Ale že by jízdou na neutrál? to slyším taky prvně a nenapadá mě žádný důvod, proč by to mělo být. To by se teda musel ničit třeba i delším stání s běžícím motorem u šraněk.
Je to podobné jako TURBO některé jsou od 1200ot.a některé zabírají až ve 3tis.pokud TURBO nevyužíte(mám na mysli od 3tis.)zanáší se více výfuk atd.a na EMISÍCH to určitě poznají.Já osobně mám benziňáka i nafťáka a po zahřátí je vždy protáhnu do otáček i kdyby jen krátce a věřím že se to pořádně pročistí.
je dobré, že jste to slyšel poprvé, lehčeji zapomenete.
já zase neslyšel nikoho, že se jemu stalo při roztahování auta, že mu odešel katal...
jen to každý říká teoreticky a další že to jen slyšel od jiného, co to slyšel jinde...
Jisteze ne, pane Milane.
Jednak asi proto, ze moderni auta s katalizatorem se tak casto neroztahuji, (kolik znate modernich aut, ktere je potreba roztahovat treba 100 metru),
a jednak si treba toto varovani mnoho lidi bere k srdci a zbytecne to nepokousi,
takze je dost moznem, ze ani nikoho, komu se to skutecne stalo, neznate,
a nakonec jednak proto, ze kdyz vam na emisich reknou, ze mate spatny kat, tak kdo by to v tu chvili spojoval s roztahovanim auta pred rokem a pul.
Nikdo nerika, ze pri jakemkoli roztazeni dojde k vypaleni katalizatoru, nicmene je toto varovani postaveno na realnych zakladech.
Kdyz auto naskoci po par metrech nebo kdyz nenaskoci vubec a tedy nespalene palivo ma cas vyprchat, tak se samozrejme kat neposkodi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.