Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám dotaz...koupil jsem vůz,dnes jsem byl na evidenční kontrole,vše v pořádku,akorát mám problém s pneu
rozměrem.Ve velkém TP mám napsány tyto rozměry pneu: 175/70R13 80T,175/65R14 80T,185/60R14 80T,195/50R15 80T.
Technik na pneu zjistil rozměr 175/70R14 84T která ovšem není zapsána ve velkém TP.
Do protokolu závady uvedl: VÁŽNÉ(B)-změna nebo úprava vozidla,která neodpovídá dokumentaci vozidla(neschválená přestavba).
Do kolonky POZNÁMKY zapsal: 175/70R14 84T-PO ZAPSÁNÍ PNEU DO TP BUDE EVIDENČNÍ KONTROLA VYHOVUJÍCÍ.
Mohu tedy bez obav na dopravku,kde mi zapíší pneu do velkého TP a přepíší vozidlo na mě,nebo budu muset absolvovat ev.prohlídku s jinými pneu?Ty pneu jsou nové,zimní,a jiné nemám na přezutí,chci je tam ponechat na zimní sezonu už.
Všem děkuji za odpovědi a postřehy
Doufám,že mi ty pneu do TP zapíší a nebudu potřebovat nějaký atest nebo něco...auto jsem takto koupil i s ráfky a pneumatikami...
Díky za odpovědi...auto jsem kupoval včera,na rozměr pneu mě nenapadlo se podívat...vůz má novou STK,ve zprávě je napsáno PO ZAPSÁNÍ PNEU DO TP BUDE EV.KONTROLA VYHOVOVAT...auto ještě na sebe přepsané nemám...argument to samozřejmě není...ale málokoho napadne zkoumat ráfky a pneu...nikdy jsem s tím problém neměl...
ja měl taky pneu 175/70R 14 84T nemam je TP a jak jsem se dozvěděl že pojištovna nemusí plnit nebo je probleém na STK tak jsem je prodal a koupil jsem si které tam jsou napsané je fakt že jsem hodně tratil ale mám klid jednou jsem na technické prošel i když jsem tam ten rozměr neměl ale ted už bych asi taky neprošel
jasný...šlo mi jen o to,jestli to jde do TP připsat ty rozměry...abych právě nemusel kupovat jiné ráfky...díky moc
Tento rozměr Ti do TP nedoplní,Máš tam 4 různé rozměry .Tyto musí splňovat určité pravidlo a to s tímto nesplňuješ a bude Ti kecat tacho!Ty rozměry co máš v TP mají téměř stejný vnější průměr pneu tzn každá z těch 4 povolených pneu ujede při jedné otočce stejnou dráhu,kdežto Ta nepovolená má větší průměr a udělá delší dráhu.Nezbude Ti nic jiného,než si alespoň půjčit předepsaný rozměr a ten tam dát,udělat EK a pak dát z5 nebo je prodat a koupit jeden ze správných rozměrů.((Disk měnit nebudeš muset ,teda asi ne).Při nehodě s pneu co nejsou v TP může dělat pojištovna problémy s plněním!
doplněno 16.08.12 16:35:Se správnou pneu 175/70R13 má poloměr 286mm a 175/70R14 má poloměr 299mm a taco bude kecat o 4%.Tj bude ukazovat o 4%menéně. Viz odkaz : tuning.sk/...
doplněno 16.08.12 16:46:Disky měnit nemusíš,jen místo profilového čísla 70 koupíš s profil.číslem 65 teda 175/65 R14 nebo ty další 14-tipalcové co máš v TP! Jiný disk jen pokud bys chtěl 13"pneu! (některé rozměry jsou ve 13"levnější a některé v 14 či 15"!
Na takové úpravy budete muset požádat výrobce který povolí změnu.Upřimě s tím nepočítejte neradi to dělají
.Auta jsou testována na určitý druh pneu a velikost.Známý měl ALU a větší pneu a měl Fabku, žádál si o to a neuspěl.
on tím myslel, že pokud Vám to dopíší do TP, tak nebude problém. technik na STK nerozhoduje o tom, jaké můžete mít rozměry pneu.takže sehnat typový list, či jiné dokumenty a pak nechat zapsat do TP. rozhodně jednodušší bude dát pneu podle nynějších rozměrů TP.
nejjednodušším řešením podobných situací je navštívit a oslovit osobně pneuservis-"hele pane pmeuservismane,mám tady takové a makové pneu,potřebuju tyto-máme,přehodíme,kolik si doplatím...?" Protože jsme v čechách,kde je jakýkoli úřední zápis problémem(nejen registr-když zrovna funguje,potažmo TP,ale cokoli chtít po státu je pro stát problém)...,takže takovéghle potíže nelze řešit podle selského rozumu(dopsat do registru a TP)ale pouze tech.stránku věci...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.