Nejste přihlášen/a.
Dobry den, proc se u litych kol meni na zimu cela kola a ne pouze pneumatiky? Dekuji
Protože je to jednodušší, lenější a dokážu si kola prohodit sám před domem a nemusím čekat na volný termín v servisu.. Taky nehrozí poškození těsnící plochy gumy. A není to jen u litých kol, ale všeobecně. Další důvod může být, že na léto mám hezčí disky, kterých by byla do zimní soli škoda.
myslím, že otázka byla na to, proč zimní sada většinou nemá hliníková kola. Říkalo se, že sůl je tak agresivní, že hliníkové kolo poškodí a také, že je křehčí. Mám pocit, že snad prodávají i hliníková kola s nějakou vrstvou vhodnou na sůl. Osobně to neřeším. Koupil jsem auto, které mělo 2 sady kol na hliníkách a prostě na nich jezdím i v zimě jako předchozí majitel. Jsou stále v pohodě.
JJ pravda,ale dnes se vyrábí dle prodejců lité s jinou a lepší úpravou vyhovující zimnímu provozu.Navíc by údajně lité "zimní" disky neměli být tak členité.
Jo to je presne ten pravy duvod. Dnesni lita kola jsou (co do materialu i laku na nich) na takove urovni, ze pri rozumne udrzbe auto klidne preziji. Jedinym problemem tak zustava ani ne tak clenitost, jako spise "velke mezery" u vetsiny typu kol, kterymi jde voda a bordel se soli k brzdam a ten kdyz tam pres noc pekne zamrzne...
Je to jednoduchý.
Hliník víc trpí než plech, ať je jak chce kvalitní, plech je levnější (i když v dnešní době už to nemusí být o moc), tudíž plech ať zrezne. Nemusíš čekat v pneuservisu a hlavně,
přezutí liťáků je o dost dražší než přezutí plechu - lepený závaží. Taky se víc poškozují při zouvání a obouvání.
Navíc liťáky jsou pro okrasu (mimo jiné), což je v zimě, kdy je zasraný celý auto dosti passé.
ten tlak na kolo a ráfek je velký a přezováním se oboje může opotřebovávat. lepší je to mít dodoby ojetí vzorku na jednom disku a nemachrovat s tím.I náklady jsou ve výsleku nižší . . . myslím. Na zimu se nechá plecháč za 800 a s gumou vydrží fakt hodně sezón a ušetříš každoročně 500 za výměnu. . . . plus čas.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.