Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny automobilové nadšence. Chtěla bych se zeptat na pneumatiky. Mám v úmyslu koupit si celoroční, ale vzhledem k tomu, že v zimě je povinné mít zimní gumy tak se chci zeptat, jak to tedy je. Mohu v zimě jezdit na celoročních, anebo musím mít zvlášť zimní? Upřímně mockrát děkuji za každou odpověď.
Hezký den,
Veronika
samozřejmě, že v zimě celoroční pneumatiky, podle litery zákona, používat můžete. nicméně není to optimální vzhledem k bezpečnosti. konečné rozhodnutí je na vás
Zimní pneumatiky bývají označeny symbolem "M+S" (mud and snow).
Takto označená pneumatika je dle legislativy brána jako zimní, vyhoví tedy nové vyhlášce pro povinnou zimní výbavu platnou od 1.11. do 31.3. Takto jsou označeny i celoroční pneumatiky. Opravdovou zimní pneu poznáte podle symbolu sněhové vločky
Tzv. celoroční pneumatiky, pokud jsou označeny symbolem M+S (Mud+Snow neboli bláto a sníh), tak legislativně vyhovují povinnosti použití zimních pneu.
Vlastnostma to ale není, jak se říká, ani kočka ani pes. Tzn. v zimě jsou horší, než klasické zimní, v létě jsou horší, než letní.
O něco hůře se shánějí a stojí víc peněz.
Záleží ale samozřejmě na tom, kde se budete převážně pohybovat a jaké budou zhruba roční nájezdy kilometrů. Pokud bude převažovat např. městský provoz, či najedete ročně velmi málo km, teoreticky by mohly vyhovovat a stačit.
Pokud se jedná o nějakou horskou či podhorskou oblast nebo časté brázdění republiky, tak rozhodně nedoporučuju.
Mimo téma, nevíte jak je to letos se zákonem o zimních pneumatikách? Je to jako loni? Máme doma auta dvě, u jednoho mám ovšem jen letní pneumatiky a loni jsem je využíval, když bylo přes zimu hezky a sucho, jen na jízdy po městě. Nebo je to jako za starých časů, kdy musí být celou zimu zimní pneumatiky? ![]()
Veroniko, zapoměňte na vyjádření názvu použití, musíte se řídit značkou na pneumatice. Pokud tam bude M+S, tak klidně a celý rok.
Pokud nenajedete mnoho km, tak klidně, jak píše správně Itan, ale jinak je to kočkopes, jak správně píše František..
kolik km najezdíte ročně?
doplněno 14.08.12 10:06:Na 40 tisíc bych šel do dvou sad, letní a zimní...
Je to mé první auto, mám ho od března. Ročně bych si tipla asi těch 40 tisíc km, jelikož přes týden prakticky skoro nejezdím. Pro celoroční jsem se rozhodla výhradně kvůli peněz. Nasadím a nemusím řešit koupi letních příští rok. Většinou se s autem pohybuju po městě, nebo po dálnici. Do hor autem v zimě nejezdím.
Jestli přes týden nejezdíte tak 40 tisíc km nenajedete ani náhodou - to počítejte spíš do 5 - 10 tisíc km , a i to je dost , takže ty celoroční klidně budou stačit .
a ještě jedna věc kdo má celoroční nepřezová - ušetří 500-600 Kč co půl roku? (pokud nemá plecháče).
Mám dvě auta, obě na celoročních, Měl jsem to i na Subaru, a byl jsem spokojen, vydrželi o něco míň než letní/zimní, ale zase jsem je častěji střídal - kupoval nové - měkká směs DOPORUČUJI do nájezdu 20Tkm / rok a pokud nejezdíte typem trhání asvaltu nak řižovatce a prudkým bržděním v zatáčce CELOROČNÍ, jinak je není problém sehnat -
dobrepenu.cz
levnepneu.cz
nejlevnejsipneu.cz - doprava CZ+SK ZDARMA
a nebo heureka.cz a vyhledat
Ach Veroniko, celoroční jsou pro celý rok, včetně zimy, někdy označované jako "univerzál". Problém bych viděl v tom, že se ojedou a vzorek už nepostačuje co je vyžadováno pro zimu, a pak jsou z nich "letní".
doplněno 05.09.12 11:17: Jen na okraj, co se týká ojetí pneu: "U pneumatik pro osobní automobily kategorie M1 se hlavními dezénovými drážkami rozumějí drážky opatřené indikátory opotřebení TWI." Tudíž ne ojetý okraj pod stanovenou míru.
A kolik požadují na zimní/letní jinde ve světě? Nejsme papežtější (asi správně ziskovější)?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.