Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Celoroční pneumatiky vs povinné zimní

Od: zvidava odpovědí: 14 změna:

Zdravím všechny automobilové nadšence. Chtěla bych se zeptat na pneumatiky. Mám v úmyslu koupit si celoroční, ale vzhledem k tomu, že v zimě je povinné mít zimní gumy tak se chci zeptat, jak to tedy je. Mohu v zimě jezdit na celoročních, anebo musím mít zvlášť zimní? Upřímně mockrát děkuji za každou odpověď.

Hezký den,

Veronika

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

samozřejmě, že v zimě celoroční pneumatiky, podle litery zákona, používat můžete. nicméně není to optimální vzhledem k bezpečnosti. konečné rozhodnutí je na vás

Zimní pneumatiky bývají označeny symbolem "M+S" (mud and snow).
Takto označená pneumatika je dle legislativy brána jako zimní, vyhoví tedy nové vyhlášce pro povinnou zimní výbavu platnou od 1.11. do 31.3. Takto jsou označeny i celoroční pneumatiky. Opravdovou zimní pneu poznáte podle symbolu sněhové vločky

frantisekpetru*
hodnocení

1x

Tzv. celoroční pneumatiky, pokud jsou označeny symbolem M+S (Mud+Snow neboli bláto a sníh), tak legislativně vyhovují povinnosti použití zimních pneu.
Vlastnostma to ale není, jak se říká, ani kočka ani pes. Tzn. v zimě jsou horší, než klasické zimní, v létě jsou horší, než letní.
O něco hůře se shánějí a stojí víc peněz.
Záleží ale samozřejmě na tom, kde se budete převážně pohybovat a jaké budou zhruba roční nájezdy kilometrů. Pokud bude převažovat např. městský provoz, či najedete ročně velmi málo km, teoreticky by mohly vyhovovat a stačit.
Pokud se jedná o nějakou horskou či podhorskou oblast nebo časté brázdění republiky, tak rozhodně nedoporučuju.

itan71*
hodnocení

1x

*vtip*Když nejezdíte v zimě každý den a nebydlíte někde v horách já nejsem proti ale zimní a letní jsou zimní a letní.*placni*

hodnocení

0x

dle mě sou celoroční gumy nesmysl v zimě musí být za určitých podmínek klasický zimní gumy s patřičným označením takže musej bejt zvlášt zimní a zvlášt letní a nebo jak to praktikuje spousta lidí jezděj jen na zimní to já osobně nedoporučuju *cteni*

mowla*
hodnocení

0x

Na zimu musí být gumy zimní. Tzv. "celoroční" (all weather) jsou ty, na kterých se jezdí mimo zimní období...

hodnocení

0x

Mimo téma, nevíte jak je to letos se zákonem o zimních pneumatikách? Je to jako loni? Máme doma auta dvě, u jednoho mám ovšem jen letní pneumatiky a loni jsem je využíval, když bylo přes zimu hezky a sucho, jen na jízdy po městě. Nebo je to jako za starých časů, kdy musí být celou zimu zimní pneumatiky? :)

miki, zatím se vyhláška ani zákon neměnili, takže stejně jako vloni.

taky mimo téma, (snad) s letními pneumatiky můžete jet (v zimě) klidně za značku zimní výbava, pokud máte s sebou?

ale před touto značkou bohužel jen zimní pneu...

hodnocení

0x

Veroniko, zapoměňte na vyjádření názvu použití, musíte se řídit značkou na pneumatice. Pokud tam bude M+S, tak klidně a celý rok.

Pokud nenajedete mnoho km, tak klidně, jak píše správně Itan, ale jinak je to kočkopes, jak správně píše František..

kolik km najezdíte ročně?

doplněno 14.08.12 10:06:

Na 40 tisíc bych šel do dvou sad, letní a zimní...

zvidava
hodnocení

Je to mé první auto, mám ho od března. Ročně bych si tipla asi těch 40 tisíc km, jelikož přes týden prakticky skoro nejezdím. Pro celoroční jsem se rozhodla výhradně kvůli peněz. Nasadím a nemusím řešit koupi letních příští rok. Většinou se s autem pohybuju po městě, nebo po dálnici. Do hor autem v zimě nejezdím.

laybor*

Jestli přes týden nejezdíte tak 40 tisíc km nenajedete ani náhodou - to počítejte spíš do 5 - 10 tisíc km , a i to je dost , takže ty celoroční klidně budou stačit .

frantisekpetru*

Ročně 40 tis. km a přitom přes týden skoro nejezdíte? Že by jste každý víkend dala kolem 800 km? Kolik máte najeto nyní, od toho března?

itan71*
hodnocení

0x

*slunce*Pokud najezdíte ročně tolik km tak celoročky určitě ne ale můj názor je že jste to asi odhadla až moc když píšete ze moc nejezdíte tipuji že spíš najezdíte 4tis.km to celoročky bych Vám nějak nerozmlouval.*palec*

gooogle
hodnocení

0x

a ještě jedna věc kdo má celoroční nepřezová - ušetří 500-600 Kč co půl roku? (pokud nemá plecháče).

Mám dvě auta, obě na celoročních, Měl jsem to i na Subaru, a byl jsem spokojen, vydrželi o něco míň než letní/zimní, ale zase jsem je častěji střídal - kupoval nové - měkká směs DOPORUČUJI do nájezdu 20Tkm / rok a pokud nejezdíte typem trhání asvaltu nak řižovatce a prudkým bržděním v zatáčce CELOROČNÍ, jinak je není problém sehnat -

dobrepenu.cz

levnepneu.cz

nejlevnejsipneu.cz - doprava CZ+SK ZDARMA

a nebo heureka.cz a vyhledat

buss
hodnocení

0x

Ach Veroniko, celoroční jsou pro celý rok, včetně zimy, někdy označované jako "univerzál". Problém bych viděl v tom, že se ojedou a vzorek už nepostačuje co je vyžadováno pro zimu, a pak jsou z nich "letní".

doplněno 05.09.12 11:17:

Jen na okraj, co se týká ojetí pneu: "U pneumatik pro osobní automobily kategorie M1 se hlavními dezénovými drážkami rozumějí drážky opatřené indikátory opotřebení TWI." Tudíž ne ojetý okraj pod stanovenou míru.
A kolik požadují na zimní/letní jinde ve světě? Nejsme papežtější (asi správně ziskovější)?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]