Nejste přihlášen/a.
jak je stará tahle pneumatika? DOT CPPB AVHD 489 CONTINENTÁL WINTERCONTACT TS790
Když nevíte minulost pneu je lepší se jich zbavit než riskovat nehodu natož zdraví
Děkuji za hodnocení
Supéééééér další bezpečný řidič.
Kéž by bylo takových více řidičů
nakonec jsem si pořídil uplně nové zimní gumy to je asi nejlepší řešení jsou to barum polaris 3 mě to stačí nejsem žadny závodník
a navíc předešlé pneu jsem neměl v TP a podle udajů co tak sleduji může být problém na STK a při řešení nějake nehody pojištovna nemusí plnit pojistné
Co znamenají čtyři čísla u DOT je mi jasné. Ale jak mám rozumnět označení \03.V.X\ Dnes jsem přezul na nové zimní pneu Michelin, jedna má standartní označení čtyřmi číslicemi v kroužku a druhá to výše uvedené!?!
Dot pneu obsahuje čtyřmístné číslo které nevidím. Je vyraženo v oválném kroužku. Pokud ho najdete tak první dvě čísla znamenají kalendářní týden a poslední dvě označení roku, ve kterém byla pneumatika vyrobena.
Příklad 0508 vyrobeno 5 týden rok 2008
doplněno 12.08.12 10:04:Pokud nenajdete čtyřmístné číslo, tak je pneu vyrobena ještě před zahájením značení DOT.
doplněno 12.08.12 13:01:Oto pokud jste našel 2800 tak je rok výroby 2 000. Pokud nejsou popraskané klidně bych je použil.
Jára.
doplněno 12.08.12 13:51:Doplním obrázek
Vypadá to že už to je hodně stará pneu podle označení,nejlépe když to použijete na nějaký domácí traktůrek nebo vyhodil do sběrného dvora.
itan-tyhle pneu jsou jedny z nejlepších vůbec(zimní) a,vyhrávají pravidelně testy pneu-a vzhledem k tomu,že se nevyrábí dlouho,a stále je tahle řada,i s nástupní 810 na konci,ve výrobě-nic starého "k vyhození" to nebude...Dělá se max.pár let-takže pokud jsou v poho jak vzorkem,ta i pohledově(žádné trhlinky bočnic a známky zteřelosti) byla by velká škoda je vyhodit...To značení-nesmíme zas moc podléhat mediálním "bombastickým" zprávám soukr.televizí-značení pneu je povícero-stejně jako třeba kodování roků výroby u aut-evropská číslice,japonská písmena atd...,takže prostě mají nějaký jiný systém než týden,rok-zkusit hodit dotaz mailem přímo na zastoupení Continentalu ...
Podle tohoto obr. data.motor-talk.de/... by DOT mělo být vaše 489. Není na pneu ještě jedna číslice?
Podívejte se na to barum-pneu.cz/... tam to je popsané i s těmi 3 číslicemi.
Majitel napsal jak je stará tato pneu,pro mě to je jeden kus a potom napíše že na jedné je 2800
tak kolik jich máte
jen ty dvě nebo další.
Ovšem to, co tam je uvedené, je poněkud v rozporu s tím, že od roku 2000 je značení DOT čtyřmístné - takže jejich příklad 236 by neměl být 23. týden 2006, nýbrž 23. týden 1996.
Pro ota: takže Vaše DOT 489 může být 48. týden 1999, což by +- mohlo odpovídat i té další pneu s DOT 2800
ano 3 pneu mají 489 a další je 2800 vzorek je 6 mm shaněl jsem jen plechové disky za rozumný peníz a tohle zustálo s s prodaného auta renault ale mám v plánu koupit 2 nové na přední nápravu a potom i na zadní jen jsem chtěl vědět jestly stím ještě můžu jezdit nějakou chvilku třeba do konce prosince 2012 nebo mi to vubec nedoporučujete?
Jak to vidím já, 12 let staré zimní gumy už nebudou vlastnostma nic moc (byť mají ještě dobrý vzorek a i vzhledově vypadají ok).
A pokud se stejně chystáte koupit nové, tak to pak úplně postrádá smysl, tím čtvrtrokem už nic neušetříte. A kupte rovnou všechny čtyři naráz.
chlapi-jak už jsem zminoval výše-hypotézy o kdovíjakém(kolikaletém) stáří jsou mylné-v roce 96 apod.,jak zde naznačujete se ani Wintercontact TS 790 nevyráběla-neznám přesnou historii tohoto typu(a ani se mi to nechce ted lovit),ale vzhledem k faktu,že se stále vyrábí,společně s nástupním modelem ...TS 810,tak víc jak 5-6 let asi určitě ne...,takže hlavním kritériem by měl být reálný stav pneu(pokud nejsou prasklinky a je o.k. vzorek) není se čeho bát-pročpak asi probíhají medii "bubáky" o jajkože stáří pneu apod.?!? Protože stejně jako aut se jich vyrábí tuny a ty tuny je zapotřebí prodat-pro výrobce by byl ideální stav kupovat pneu 4x ročně na každé auto,ale realita je jinde...
Google, 2 minuty a...
Mám na pneumatice pouze tři čísla!
Čtyřmístný kód se začal používat až po roce 2000. Před rokem 2000 byl standardně využíván pouze třímístný kód. První dvě čísla, stejně jako u dnešních kódů, značí týden výroby pneumatiky. Poslední číslice pak rok v desetiletí. Označení "168" najdete na pneumatice vyrobené v 16. týdnu roku 1988. V devadesátých letech se za tyto tři znaky přidával malý trojúhelník. Označení "168Δ" nese pneumatika s výrobou v 16. týdnu roku 1998. Nezapomeňte, že pneumatiky starší šesti let ztrácí své užitné vlastnosti a je dobré je vyměnit.
Takže jestli tam máte opravdu jen tři číslice a ten trojúhelník už ne, tak je ta pneu už veterán. 48. týden 1989.
To už neukecá ani Erikch
ano trojuhelník tam za číslem je takže vím že je třeba je vyměnit za nové
Dobrý den,
podle DOT , jedná se o rok výroby 48 týden 1999.
S pozdravem
Hradil Jiří
Zákaznický servis
- Postoupil Jiri Hradil/ti1/ti/cag v 13.08.2012 07:21 -
Od: www@conti.de
Ale vyráběla a to mnohem déle, stačí si vygooglit starší pneu testy, mně se to podařilo až do roku 1998.
Osobní zkušenosti uživatelů, sahající až do roku 2000 - testovanipneumatik.com/... (na poslední straně č.85)
Test z roku 2000 - autokiste.de/...
Test z roku 1998 - reifendirekt.de/... (srolovat úplně dolů předposlední test z 10/1998)
Navíc, jak ota píše, jedna guma má DOT 2800, co je jednoznačně 28. týden 2000
A to o špatných vlastnostech starých zimních pneu není až tak úplně "mediální bubák". To mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, kdy 7 let staré gumy se vzorkem kolem ještě 6mm (no neberte je zadarmo), byly už tak ztvrdlé, že klouzaly už i na mokré silnici, při rozjezdu do kopce jsem si připadal, jako na náledí. Takže šly rychle z auta dolů a s novýma bylo po klouzání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.