Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
jak poznám, v jakém stavu je spojka? Zatím jde řadit pěkně, ale stačí se lehce dotknout pedálu (asi 5mm) a je cítit, že se spojka zrovna nachází v záběru a začíná docházet k prokluzu (po přidání plynu je akcelerace strašně měkká a motor jde do otáček). Ale jak říkám, není problém řadit všechny rychlosti. Jen někdy při pouštění spojky je slyšet jakoby ťuknutí (na spojce jsou pružiny, tak asi je zrovna tímto stlačím). Jakoby to někdy prostě při puštění hrkne jkoby na tisícihranu, nebo tak, ale to snad ne. Pedál spojky mám ve stejné výšce jako pedál brzdy, jak má být.
Jak si tedy co nejkomplexsněji spojku sdignostikuju a jaké jsou na tohle fígle, toť první dotaz
a druhý...
Jak poznám, kdy spojka ochází (čím se to projevuje?) a co se většinou stane? (zůstane rozpojená?,spojená?)
Je to u Škody Favorit a zatím tam je původní, najeto 100 024km
Servisní interval pro toto auto dle příručky pro spojku je 100 000, tak se bojím, aby mě někdo nemusel odtáhnou
P.S.: Kdybych se do toho pustil sám, je na obložení použit azbest? měsíc/rok vozu je listopad 1990
Předem dík za rozumné a odborné rady, pro mě přínosné
oprava: tedy stisknu pedál při jízdě do kopce 5mm a je cítit, že začíná docházet k prokluzu a rozpojení (lamela přestává tolik tlačit)
10mm a je rozpojená
doplněno 06.08.12 14:42:Ještě jeden dotaz, v případě výměny, jakou nejvalitnější sadu spojky koupit, aby vydržela dalších 100 000km.
Mám představu, jako výrábí těsnění pod hlavu Viktor Reinz a nebo alternátory a startéry Magneton, nebo zapalování Hannhart, tak jaký výrobce dělá špičkové spojky?
Jak poznám, kdy spojka ochází (čím se to projevuje?)...
Pojevuje se to právě tím, co poisujete. Po 100000km už má nárok.
A kde normálně začíná zabírat, když je nová?
Zatím musí počkat tak 3 - 4 měsíce. Momentálně na ni není čas a jezdím málo, proto se ptám na ty projevy, kdy je ta hranice, kdy končí a nedojedu.
Nová se šteluje tak, aby zabírala a vypínala asi v první čtvrtině až třetině dráhy.
Spojku lze šetřit citlivým rozjíždění a okamžitým ubráním plynu, pokud začne prokluzovat. Jde to nacvičit i podle ucha, věřím že jsi trošku motorista a máš pro motor a auto cit.
Myslím, že to dělám správně, když při rozjezdu a hlavně při couvání mám spojku mírně v záběru a dávkuji záběr dle potřeby tak, abych udržel 1000 - 1500ot/min, aby nedocházelo k velkému tření a přehřátí...?
Nechápu, co je "mírně v záběru"...
Nejméně se spojka opotřebuje, když jsou při rozjezdu minimální otáčky (jen tak aby motor nechcípl) a plyn přidáváme až po úplném uvolnění spojky. U naftového motoru se na rovině lze bez problémů rozjet na volnoběh, řidič s citlivou levačkou to zvládne i s benzíňákem.
doplněno 06.08.12 18:20:Nemyslel jsem se na volnoběh rozjždět na křižovatce, to je spíš takový trénink na citlivou nohu. A čím citlivější bývá noha, tím méně trpí spojka...
doplněno 06.08.12 18:52:Nicméně pokud vyloženě nespěcháme, tak parkování na rovině by na ten volnoběh asi šlo, co Ty na to?
doplněno 06.08.12 20:07: Jj, v pohodě, jezdil jsem i se stodvácama, vím jak se tyto karbecy chovají
No, mírně v záběru... nechávám jí prokluzovat, ale je více spojená a při parkování ji občas vyšlápnu (rozpojím úplně na chvíly a auto setrvačností ještě popojíždí). A s minimálníma otáčkama a takto spojovat so prokluzu a vypínat, aby se nepřehřála trvalý prokluzem.
Nemohu ji spojit úplně při parkování, protože při volnoběhu bych jel 6 - 8km/h
doplněno 06.08.12 18:06:Na křižovatce to skoro nejde se bez plynu rozjíždět s karbem a takto slabým motorem (43kW). Prostě dám v prokluzu plyn 1500 a nechám jí klouzat max 2s do spojení a rnormálně se rychle rozjíždím.
doplněno 06.08.12 18:39: Aha, tak to pak jo.
Taky to tak dělám, jen si pomůžu plynem na 900 - 1000, abych nerozklepal motor. U karburátoru totiž není žádná elektronika, která by na pokles otáček sama reagovala přidáním plynu (natočením klapky).
Ale pořád se učím (někdy dám i na popojíždění zbytečně 1500). Podle toho, jestli někam spěchám, nebo se jen jedu projet.
zabírat by měla tak v polovině.
Pozor, zhoršuje se to sice plynule, ale ke konci to jde poměrně rychle. Jakmile začne klouzat při přidání plynu, aniž byste se dotkl spojkového pedálu, je to otázka pár desítek kilometrů!
Takže tohle je ten moment, dík.
Zatím ještě dokážu na 1. rychlost protočit kola na mokrém asfaltu, ale právě je postupně už cítit, že by to chtělo novou.
Co ten výrobce?
Pokuď člověk není prase, tak spojka u favorit-felicie většinou vydrží min. 150tis km. Spíše více. Já mám na spojce ještě z fabriky najeto 250tis a stále nechce umřít.
Dej tam orig. LUK. Tady je za dobře. Jen zrovna teď nasklaďnujou, tak musíš tak týden počkat. cc-autodily.cz/...
Občas stačí spojku doštelovat, Fáčko, myslím, nemá samoštel. Pokud již poštelovat nejde a prokluzuje, je pravděpodobně sjetá lamela. Tato záležitost se většinou zhoršuje postupně, varuje dlouho před tím, než Vás nechá někde viset. Pokud odejde úplně, nespojí se tak, aby přenesla točivý moment...
Takže budu delší dobu cítit, že při nesešlápnutí dochází k prokluzům a je tam šance ji přehřát?
Ano, ta situace se bude zhoršovat. Ovšem šance přehřát samozžejmě je, při prokluzování dochází ke tření a vzniká teplo. Je lépe ji včas vyměnit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.