Nejste přihlášen/a.
Chci jen navázat na Otázku od QWE na téma předjíždění.Otázka tedy zní: Co dělat v danou chvíli, když začnu předjíždět pomaleji jedoucí vozidlo a zjistím že když už jsem ve stejné ůrovni jako on(nechci riskovat střetu s proti jedoucím vozidlem) a rozhodnu se vrátit, že už to nestihnu a předjížděné vozidlo začne ve stejnou chvíli brzdit jako já nebo taky zrychlí abych ho nepředjel.
Nerad to píši ale realita je realita.S oblibou to dělají frajírci co jedou mimo obec např.70kou po krásné dlouhé rovince a jedou si v Méďovi,Pašíku,OctávceRS též Brambora apod.Není to poprvé a předpokládám ani naposled.
Prosím nepište že nemám předjíždět kde nemám,kup si něco lepšího apod.
Nejlépe kdyby poradil někdo z DOPRAVNIHO INSPEKTORATU.
Tak prvne je nutne rict, ze do takove situace se vubec dostat nemas. Znamena to totiz, ze si neodhadl schopnosti svoje nebo sveho auta (at uz vykonu nebo brzd) a zaroven si spatne vyhodnotil momentalni situaci na silnici. Cili, ze nejsi dobry ridic.
Je zrejme, ze pokud se ale jiz do takovehle situace dostanes (predjizdeny brzdi nebo zrychluje s Tebou), tak existuje pouze nekolik moznosti co delat.
1) Je dostatek casu, abyste s predjizdenym pochopili, kdo se nakonec kam zaradi a vse dopadne dobre, maximalne s nejakym problikanim a zatroubenim.
2) Predjizdeny Te drzi schvalne nebo neni dostatek casu
a) modlis se, abyste To stihli vsichni ubrzdit
b) strhnes to do pangejtu
c) vytlacis predjizdeneho
d) budes dal predjizdet a vytlacis protijedouci vozidlo
e) vlitnes do protijedouciho vozidla
f) pojedes tak blbe, ze se vybourate vsichni tri
g)budes mit stesti a vsichni tri se na silnici natesnate vedle sebe.
Staci si vybrat.
já jsem z dopravního inspektorátu a doporučuji ti prostudovat si podrobně zákon číslo 361, případně si koupit hodiny v autoškole...a dokud nenajdeš odpověd sám, nikam nevyjížděj
Pokud předjížděný úmyslně zrychlí a tím mi znemožní dokončit předjíždění, je to od něj prasárna a žádný odhad mi nepomůže. Stejně jako mi nepomůžou další hodiny v autoškole (ty by měl v tomhle případě spíš absolvovat předjížděný).
Dík za odpověď a co dělat s těmi frajírky? Pokud vím tak mi jednoduše řečeno a zkráceně, nemá bránit ho předjed.
doplněno 06.08.12 15:39:Řidič, který při předjíždění vybočuje ze směru své jízdy, musí dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním.(A KDYŽ JSME VEDLE SEBE TAK TO UŽ NENÍ ZA MNOU) Nesmět ohrozit znamená povinnost počínat si tak, aby jinému účastníku provozu na pozemních komunikacích nevzniklo žádné nebezpečí(TO JE TEN PROBLÉM,NECHCI NARAZIT DO PROTI JEDOUCÍHO VOZIDLA TAK BRZDÍM A ON TAKY)Pravděpodobně jsem tu otázku špatně napsal a nebo někdo špatně přečte.
Nebo snad máte namysli jiný zákon nebo paragraf napište mi rád si to připomenu
Mně přišlo na to že většina z Vás neví o co vůbec jde nebo jste měli štěstí že jste na takového debila nenarazili! Radíte jak předjíždět a nastudovat předpisy .To je zakladateli tohoto vlákna jasné.Tady jde o to,že se vyskutují jedinci co Vás nechají dojet na svoji úroveň a pak začnou zrychlovat abyste je nepředjeli a při zpomalení začnou taky zpomalovat.Tady už předpisy a rada jak má předjíždět neplatí.
To Item-asi nejlepší je takovému blbovi naznačit či na něj začat najíždět s tím že ho vytlačíš ze silnice.Předpokládám že pak včas přidá nebo rapidně zpomalí aby nedošel k újmě.
to je pěkná hloupost , když vidím, že moje auto ho nemůže dát , tak prostě nepředjíždím . když dojedu třeba RS ko tak už počítám , že když na to šlápne , nemám šanci . Rozhodovat se musíte až na místě , jednou se mi to stalo ,prostě jsem šlápnul na brzdu a nechal ho být a zařadil jsem se za něj .Když bezpečně předjíždíte , máte i čas se bezpečně vrátit .
artiku, seš asi jeden z těch který zrovna blokujou předjíždějící... a asi i závodník.... jedu kolik chci i když mám sedmičku v pětilitru...třeba jedu jako s hnojem protože hlídám spotřebu. no a jestli budu zrychlovat tak jsem prostě idiot se sedmičkovým bramborákem ... a asi i pěknej bouchač, protože jestli ne tak až mně někdo sejme tak asi dostanu pěkně do tlamy..
ARTÍKU,mě je ůplně jedno jaké fáro dojedu a netvrdím že v lepším fáru jsou jenom frajírci.V našlapaných bourácích jsem zažil i slušňáky byly to ovšem vyjímky.Jde mi oto že když dojedeš jakékoli auto i třeba Velorex nevíš co to je za řidiče anebo znaš všechny?
Někdo psal zda nejsem provokatér NE NEJSEM
Souhlasím s DIESELEM,až na drobnost která se mi nelíbí a nedělám to, je vytlačení jiného auta.Nikdo není dokonalý řidič ani já,viděl jsem profíka řidiče kamionu nalítáno přes mega km bez nehod a nakonec stejně nedobrzdil a trefil osobák.
Snažím se být jak už tady psal a jezdí ALOISB.
Teď neco o mě pro vaší představu všech.1.Kolik jsem vlastnil auťáků?- u 25ého kusu mě přestalo bavit počítat
2.Jaké auta? různé od 120ítky až po Chrysler Voyager Grand (dodávky taky ale jen pracovně)
3.Jaký obsah?1.2-PUNTO až po3.3 Voyager
4.ŘO vystaveno květen 1997
Nejsem slušnák taky jezdím pomalu třeba 80kou když mám čas a umím jezdit i jako bych byl na dráze ovšem musím brát to kdy tak můžu jed.(Čtyř proudovka nad ránem sám na silnici a široko daleko nikdo nikde)nebo leťiště TUNING SPRINT
Ježíšikriste, pánové, přečtěte si znova otázku! To jsme tu s Dieslem jediní, kdo pochopil, o co jde? Nebo se Vám nikdy nestalo, že řidič původně pomalu jedoucího auta, když se ho snažíte normálně podle pravidel předjet, úmaslně zrychlí a nenechá vás dokončit manévr? A že při Vašem zpomalení opět úmyslně zpomalí taky, abyste se nemohl zařadit za něj? Neptejte se, proč by to dělal. Nevím. Asi proto, že je to debil a dobře se při tom baví. O tom je ta otázka!
ale pochopili to všichni, jen nechápeme proč se autor vyptává na takové hlouposti, pokud bude schopen chování toho jiného ridičezdokumentovat napríklad to nahraje ba mobil nebo na kameru, muže to oznámit policii nebo to poslat současně do Novy...já mu doporučuji pořídit si haudi S8 s motorem lamborghini, nic podobného se mu pak nestane
JO koupíme si všichni haudi s motorem Lambo a co bude dál BUDE TO STEJNÝ a jsme tam kde jsme byli.Koukám z další odpověďi že pravděpodobně jste tu otázku špatně pochopil tady se nejedná kdo má lepší auto ale jde o řidiče těch silnějších aut že jsou bezohlední.Na tomto světě nejsou jen pracháči co se jen chtějí pochlubit že na to mají ale jsou tady i méněmajetní.TO BYLO, JE A BUDE, PRAVDĚPODOBNĚ I ZŘEJMĚ ZŮSTANE.
Musím ale říct že s kamerou do auta máte pravdu už nad tím přemýšlím asi měsíc možná dva.
Pokud si myslíte že je to HLOUPOST nenechat řidiče dokončit předjíždění tak v tom případě jaký jste ŘIDIČ.Kdo koho víc ohrožuje.Popřemýšlejte zda by jste neměl vrátit Vy ŘO.
magdone, asi čtu blbě, ale tazatel nenapsal, že to auto zrychluje, že nenechá dokiončit manévr. Nebo blbě čtu?
ale dávám Vám za pravdu, občas se stane, že auto zrychluje a já nedokončím předjíždějí...tak uberu, vrátím se vpravo a sdělím si: "každý jsme nějaký" a jedu v klídku dál...
Cituji: když už jsem ve stejné ůrovni jako on... ...a rozhodnu se vrátit, že už to nestihnu a předjížděné vozidlo začne ve stejnou chvíli brzdit jako já nebo taky zrychlí abych ho nepředjel.
doplněno 06.08.12 22:35:je to konec prvního odstavce otázky.
ano, máte pravdu, ale je vidět, že jsem to četl jinak, ..
jako když náhodou začne reagovat stejně... tak jsem to vyhodnotil já..
po Vašem upozornění jsem nabyl dojmu, že je možno vykládat text jinak, že ten neslušný šofér začně zrachlovat, či brzbit, aby mě bránil dokončit předjíždění..
Holt vybral jsem si jiné čtení...
vždycky podle momentální situace, univerzální radu nehledej
a nepředjížděj kde nemáš nebo si kup něco lepšího
Mě ty moje šunky co mám stačí Seat Cordoba benzín+ToledoTDi.Cordobu mám 5rokem.BEZ PROBLÉMOVÝ,servis nebylo potřeba jen běžná ůdržba kterou si udělám doma sám je to můj koníček.Toledo mám krátce.Napiš jak to máš Ty se servisem a díly.Podle toho jak se chlubíš tak ten 2Litr 85kw zřejmě nemáš,předpokládám plná palba.Kolik převezeš lidí já papírově 5 a co tvůj Méďa asi jen 4lidi.Pohodlí máš?Já takové ne.Máš dost peněz?Já ne.A tak můžu pokračovat do nekonečna.
Můj závěr je nezáleží na autě ale na řidiči jak se chová na silnici
Proto pro tebe platí odpověď axuse.SEAT totiž není auto,je to zkažená šunka,sám vidíš že s tím nejde nic předjet,tak naco si vlastně stěžuješ.
To ovšem znamená, že neumím odhadnout dobu, vzdálenost na předjíždění a předjíždím tam, kde není dostatečný dohled na tu vzdálenost. Stačí si spočítat jak dlouho a kolik m potřebuji na předjetí např. při rozdílu rychlostí 10 km/hod.
Dopravní to bude řešit až při nehodě.
itan71 Ano, s tím vším, + akcelerace auta, odhad, psychický stav řidičů a jiné okoličnosti. ... Co s tím jakésik DI? To v autě nejede. Tam jste VY a odpovídáte za výsledek..
Jo a budeme počítat ještě povětrnostní podmínky zda je mokro nebo sucho atd.a než to spočítáme tak už budeme doma.Toto není řešení.Jinak díky za odpověď.
V tomhle případě ale nejde o odhad, nebo výpčet. Dejme tomu, že jedu 90 a chystám se předjet auto, jedoucí 60. Mám dostatečný výhled dopředu a odhadnu, že při rozdílu rychlostí 30 km/h předjedu za pár vteřin. Když jsem ale na úrovni předjížděného, on úmyslně zrychlí taky na 90 (nebo víc). V tu chvíli jsou mi jakékoliv výpočty na 2 věci (na nic a na h...) a čas k předjíždění se protáhne na neurčito. Takže zpomalím, abych se zařadil za něj. A ejhle, on zpomalí taky. Pak zbývá opravdu jen ten únik do pole, když to jde. Nebo, což ja v tuhle chvíli lepší, s chutí poslat do pole jeho (což by při váze mého auta asi nebyl problém).
co očekáváte za radu z dopravního inspektorátu? Ze kterého?
Nelze dát obecnou radu, páč toto je vždy individuelní, dle rozdílu rychlosti vozidel, j
Takže jedině zkušenost, nic víc nikdo neporadí..
Někteří řidiči jsou sváteční,víkendoví atd.Rozhodně se za ně nepovažuji min.0,5mil.km jsem najezdil.Tady k těm odpověďím se spíše přiklánim že někteří jsou bezohlední.Pokud někdo jede mimo obec 70kou za krásného počasí(má to asi někdo vyhlídkovou jízdu) hrudník asi 5cm od volantu a má pravděpodobně strach tak ať vrátí ŘO, jak mohl takový řidič projít autoškolou.Takových podobných případů je víc.
Jestli máš najeto 500.000 km, nechápu trošku Tvů dotaz - už musíš vědět něco o fyzikálních zákonech, víš jak se to které auto chová na silnici, máš odhad rychlosti protijedoucích vozidel a máš zkušenosti s různými povrchy. Prostě víš, co máš dělat.
Já ročně najedu cca 25tis., tj. za deset let cca 250.000km v autech slabých i silnějších a nikdy jsem neměl dojem, že mi někdo brání v předjíždění a to ani ti, co jezdí tou sedmdesátkou. Nesnažíš se je tak trošku provokovat?
itane, je krásné, že máte naježděno 500 000km, mám trošku přes milion, a právě proto možná bych nikdy neřekl, aby:
"někdo jede mimo obec 70kou za krásného počasí(má to asi někdo vyhlídkovou jízdu) hrudník asi 5cm od volantu a má pravděpodobně strach tak ať vrátí ŘO, jak mohl takový řidič projít autoškolou" ,
neboť vím mnohokrát, že jsem jel i podobně já, páč jsem třeba poslouchal zadumaně něcio v rádiu, nebo mě bolela hlava a proto jsem jel opatrně...
Je mnoho příčin, proč jel ten člověk jak jel, a mě nedává nic abych nad tím vyřknul ortel, když o něm nic nevím...
Přeji Vám ze srdce, abyste najel dalších (mininálně) 500 tisíc a aby žádný nezkušený se o Vás neotíral...
To Milan-ale když pojedete 70kou tak přece nebudte blokovat druhého,který chce jet rychleji nebo ano?A když jste zadunamý a najednou je vedle Vás auto co Vás chce předjet tak přidáte?Nakolik si myslím dle Vašich rad,že naopak-zpomalíte a umožníte předjetí ,nebo se pletu?
PS teď je otázka zda jesm správně pochopil pův. dotaz Itena!?
doplněno 06.08.12 18:41:Mno já jezdím,když jsou čáry mezi nima,ani u krajní ani u prostřední.Ale odpovědí jste mne potvrdil názor že neblokujete když Vás předjíždí! Mně osobně se párkráte stalo,že mne blb zablokoval tak,že jsem musel zastavit a když viděl že lezu z auta tak se zase rozjel a toto se opakovalo nekolikrát!Byl si vedom toho,že moje auto na jeho nemělo - oba jsme měli seata ale já starou dehtovou Ibizu a on nového Leona ,dle nápisu na zádi 1,8T.
Také přeji pane Milane příjemný večer!
doplněno 06.08.12 18:43:Ještě jsem zapomněl dopsat-pokud jede někdo rychleji než já ,tak samo uhnu k pravé krajnici,někdy to poruším a uhnu i za bílou!.Nesnažím se rychlejší vyučovat tím že je blokuji!
diesle, já zastávám názor, že je jezdí vpravo, co nejblíže k pravému okraji...takže pokud zrovna nejedu po okresce, vejdou se vedle mne ještě dvě auta...a já pouštím spěšné řidiče, ať jsou ode mne co nejdále...
Přeji chladnější večer..
doplněno 06.08.12 20:59:diesle, hlídám to co jede za mnou, a již odhadnu, zdali mě předjede, tak mu bliknu doprava, uberu na 3 vteřiny plyn a najedu ještě více vpravo,,, ať si jede kam spěchá...
Taky občas mě prdne v hlavě a spěchám, abych uhnal 30 vteřin...pak se uklidním a dojedu v pohodě...
Páč můj názor je že máte se věnovat řízení a ne zadumaně poslouchat rádio a když má někdo zdravotní problém měl by odstavit auto tak to je v pravidlech sil.provozu.Netvrdím že jsem nikdy nedostal třeba pokutu za rychlost,pásy atd.ale rozhodně nedělám na cestě frajírka že mám lepší a silnější káru měl i našlapanou Hondu nebo Chrysler 3.3litr.
měl jsem našlapanou Ho... jen pro doplnění
Stane-li se Ti, že už jsi zahájil manévr předjíždění a najednou zjistíš, že by ses nemohl bezpečně zařadit PŘED předjížděné vozidlo, tak je jediná možnost a sice silně brzdit a zařadit se zpět za předjížděné vzidlo. To předjížděné vozidlo totiž kvůli Tobě nikdy nebude tak silně brzdit jako Ty a tak vždy budeš pomalejší a stačíš se zařadit zpět.
Jinak pokud mohu radit, tak já jezdím tak, ře pokud zjistím, že mne nějaké vozidlo dojelo na vzdálenost několika metrů, tak je zřejmě rychlejší a při nejbližší vhodné příležitosti házím blinkr doprava, nezrychluji a nabízím mu předjetí. Obvykle předjede a ještě mi poděkuje varovnými světly.
objektivně posouzeno bude asi rozumnější když mírně zpomalí předjížděný, protože jeho rychlost je menší a tudíž bude brždění předjížděného bezpečnější, nehledě k tomu že se předjíždějící musí zařadit do pomalejšího pruhu což je další manévr který může mít za následek smyk.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.