Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy měnit motorový olej?

Od: chlapek odpovědí: 9 změna:

Mám felícii combi 1.3 rok výroby 98 po první majitelce. Kámoš se kouknul pod kapotu a všechno bylo v pohodě. Počtem najezděných kilometrů by se ještě olej měnit nemusel. Datumem doporučeným na poslední výměně ano. Rád jezdim a myslim, že zvuk motoru je ok. Poznal bych podle zvuku motoru, zda je potřeba vyměnit olej? Na autoškole mě ukazovali, že se dá někde vyndat nějaká planžeta a podle rysky se pozná, kolik je tam oleje. A za druhé, když se otře ta trocha co tam zbyla, když to neni úplně černý, tak že to je v pohodě. Pak ještě, nevíte co se má do felície koupit za motorový olej? Asi bych koupil olej a odvezl to mechanikovi, ať mi to vymění, že bych mu dal prachy jenom za výměnu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Olej 15W40 ACEA A3, na znacce nezalezi.

Datum berte s rezervou, spise se ridit najetymi kilometry. Podle casu se spis ridit, kdyz byste ty doporucene kilometry nenajel behem dvou tri let. Tak rychle ty oleje zase nedegraduji.

V motorovem prostoru najdete takzvanou olejovou merku - planzeta - na ktere jsou ve spodni casti rysky. Motor postavte na rovinu, nechte minimalne 10minut vyply motor, merku vytahnete, otrete, znovu zasunte, opet vytahnete a zkontrolujte, kde se nachazi hladina oleje. Pokud je mezi riskami, je to OK. pokud pod nebo u dolni rysky, tak dolit, pokud nad, je moudre zjistit pricinu proc tomu tak je.

chlapek
hodnocení

Ok, díky za odpověd.

zbynek11

Do Felicie 1,3 MPi patří 10w40

mediaportal.skoda-auto.co/...

skoda-auto.cz/...

Určitě bych tam nelil 15w40

Používám tento česká výroba, dobrá cena.

cinol.cz/...

Ale můžete použít, kteroukoliv 10w40

martinhajek*
hodnocení

0x
Tak olej by se měl měnit každý rok, bez ohledu na ujeté kilometry, protože v motoru oxiduje a okyseluje se benzínovými výpary a olejový filtr taktéž, za ten rok se dokáže doslova zalepit karbonem. Jenže feldí motor není tak citlivý na kvalitu a dokáže nějakou dobu fungovat i na degradovaný olej, tak stačí výměna jednou za dva roky. Olej + filtr. Je to jen pár stokorun a motoru se prodlouží životnost.

gumidek*
hodnocení

0x

Olej stéká po vypnutí motoru zpět do vany i 3 hodiny u 1.3ky. Pak vytánout měrku, otřít a zasunout zpět. Nechat jí tam 5 sekund a vytáhnout a na její sploštělém místě musí olej být uprostřed.

doplněno 02.08.12 18:51:

Olej nejlépe Mogul/Paramo M7ADX 15W-40 4litry kanystr a filtr mi stačí UFI

doplněno 02.08.12 22:40:

Už od začátku patří do motorů 781.135 B/M nebo 781.136 B/M

doplněno 02.08.12 22:41:

Taky je nutné ho měnit každý rok nebo 15 000km

doplněno 02.08.12 23:04:

No nevím, ale v době Favorita nic lepšího nebylo a ten motor zůstal až do Fabie 1.4. Pořád jsou uvnitř ty samé součástky, jen olej se dobou zlepšoval...

Stejně tak jako stačí Fridex G48 a to i do Felicie, kde už dávali G12... zase stejné díly v chladící soustavě...

apyt

Víte, že doporučujete olej, který nesplňuje výkonnostní specifikaci výrobce pro felicii OHV?

doplněno 02.08.12 22:52:

Měl by jste tedy naspat do Škodovky, protože jejich servisní manuály pro autorizované servisy tvrdí, že olej musí splňovat 500 00 a nebo 501 01. To tento olej nesplňuje.

Neříkám, že tento olej není schopen umazat škoda ohv motor, ale proč nalévat do motoru něco co tam nepatří a je i stavěno na menší náběh km.

Tento olej má jen specifikaci SF. A ta je vhodná tak pro škoda 105-120 a starší.

doplněno 02.08.12 23:17:

Dnes najezdí auta bez generálky daleko více km, než před 20 a více lety. Není to právě tím, že oleje jsou daleko kvalitnější?

Dobře si pamatuji naší Škodu 100, která toho měla už po 100tis km dost. Pokuď by do ní byl od začátku dáván dnešní kvalitní olej, mohla by bez generálky najezdit několikanásobně více.

Proto doporučuji do felicie dávat alespoň nejlevnější 10W40. Sám najezdím ve Felicii Pick-Up 1.3MPI na LPG cca 40-50tis km ročně. Do motoru dávám většinou 5W40, kterou kupuji okolo 80Kč za l.

itan71*
hodnocení

0x

*tanec*Napíšu to trochu blbě ale kdy poznáš kdy vyměnit když je z oleje už pomalu tmel je to pozdě hlavně v zimě to jde poznat.Jak to tak chápu byla to nedávná koupě.Já osobně při koupi ojetiny nedám na předešlého majitele že dal nový olej mohl tam dát ten nejlevnější nebo jiný než tam má být*zed* proto, vždy dávám sám nový i s filtrem(měl jsem už nějaký ten auťák u pětadvacatého jsem to přestal počítat)*tanec*

jirkamatapat*

To je dobrý zvyk itane71,já ještě vyměňuji brzdové destičky,hadičky a trubky u nově koupené ojetiny.Razím zásadu,že motor může být těsně před smrtí,ale řízení a brzdy musí být jako nové.

itan71*

*vtip*Musím přiznat jirkamatapate, nechtělo se mi už včera dál to rozebírat když bylo téma oleje v motoru.Pochopitelně brzdy a řízení je největší základ aut aspoň pro mě koukám že i pro tebe ale znám osobně blbečky co byly za mnou s nějakou opravou tak jsem je upozorňil na brzdové trubičky že dlouho nevydrží, tvrdili že teď nemají peníze že později a do týdne si koupí přehrávač i s repro*tuc*.Pochopitelně že do měsíce přišel že je má v hajzlu a jak už to bývá neměl prachy*bzum*.*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]