Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám Jawu 50/05 a zajímalo by mně kolik oleje se má dávat do benzínu?Jestli 1:20 nebo 1:30.Předem děkuji.
to je ta největší kravina tohleto. Jak to začne mazat 1:50 tak končí bronzové pouzdro nahoře na ojnici protože bude málo mazané. Copak o to píst a kroužky by se snad i umazali ale budou třpět ložiska na klikovce a bude dost trpět bronzové pouzdro. Když už chce někdo na těchto starých strojích jezdit na něco "lepšího" tak by měl dodržovat mísicí poměr daný vyrobcem možná pokud nebude motor až v takové strašné zatěži malinko oleje ubrat. Do pionýra už je 1:40 málo ale umaže se ale spíš bych ředil 1:33. Možná někteří budou na tento komentář psat že je to nesmysl ale věřte tomu že jsou to lidi kteří jsou pouhými teoretiky. Mě prošlo pod rukama kupa motoru z pionýra babety čz-ty jawy prostě s těchto styrých motorek a za tu dobu vím co si k nim můžu a nemužu dovolit.
V TP byl poměr 1:33 a ten se dal tankovat dřív jako mix.Když bude víc oleje,pincek bude čoudit a netáhne.Při menším poměru se může zadřít motor.
Vlastnil jsem kdysi Mustanga ( Jawa 23, r.v. 1971 ) a používal jsem olej M2T 1:40. Později jsem měl Trabanta (r.v. 1981) , kde v příručce ( autor knihy - Vlastislav Šlehofer ) doporučoval poměr 1:50 nebo větší ( ještě méně oleje ), pro motory Trabant ve "sportovní úpravě" , pro závody, doporučoval stejný poměr ale speciální olej. Kdysi jsem někde četl úvahy/studie na téma "kolik oleje do paliva" pro benzínové dvoutakty. Zásada je taková, že se stoupajícím zdvihovým objemem motoru lze výrazně snižovat množství oleje v palivu ( vysvětleno tak, že větší mazaná plocha má menší tepelné zatížení a stačí méně maziva - přesnou argumentaci si už nepamatuji). Obecně pak bylo uvedeno : a) silně tepelně namáhané- malé objemy ( pily, křovinořezy, malé lodní motory ) olej 1:20 - 25 , b) ( malé motocykly 50-75 ccm ) 1:33 - 1: 50 . Podrobně byl popsán stav u aut (Wartburk, Trabant), kde údajně v běžném provozu nehrozí nebezpečí (zadření apod. ) ani při poměru 1:100 a kritická hranice, kdy hrozí akutní nebezpečí je mezi 1: 150 - 1:180.
Pokud se prodával "MIX" u bezinových čerpadel, bylo možno měnit na stojanu poměr ( bylo tam 1:33 a další vyšší poměr - nepamatuji přesně , snad 1:40? ). Z tehdejších informací ( 70. léta) si pamatuji, že se uvádělo toto: Při ručním dávkování poměr 1:40 , u stojanu 1:33 z důvodu možné nepřesnosti dávkování při tankování malého množství benzínu ( řádově do 2 - 3 litrů ). Také se "povídalo" , že do motocyklu raději ručně, než MIX , ze stejného důvodu ( a z vlastní praxe vím, že tehdy na většině čerpadel se to tak dělalo - tehdy ještě byla u čerpadel obsluha ).
si pamatuji, že u Pionýra se do nového nebo generálkovaného motoru měl používat poměr 1:25. U starších zaběhaných motorů měl být poměr větší, 1:33 až 1:40. Takže, jestli váš pincek není v záběhu, pak na čtyři litry benzínu potřebujete jednu deci oleje.
1:25 je zajížděcí ať již nový či po výbrusu (GO) a provozní poměr bylo doporučováno 1:33. Poměr 1:40 by asi tento motor asi nedokázal přežít nebo ne moc dlouho!Tyto poměry platí pro všechny od 05 až po 23Mustang a první babety ,nevím jak novější (od cca1980 a výš).
doplněno 03.08.12 13:19:To Figurek-Výrobce stanovil poměr : 1.25 zajížděcí a provozní po zajetí 1:33..Z toho vycházím a že by dlouho nevydržel je moje více méně potvrzená doměnka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.