Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dolití oleje jiným?

Od: jana55* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den , stane se něco motoru , když používám olej 5w30 a mam ho už minimum a chci si tam dolít olej , ale mam jen 5w40? Děkuji. ( mam mondeo 2001) . Celkovy olej si budu měnit cca za měsíc a nechce se mi kupovat zase pro mě drahý olej 5w30. když ho budu zanedlouho měnit. Děkuji za radu

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

1jara*
hodnocení

4x

Dobrý den, klidně ho dolejte.

doplněno 01.08.12 17:31:

Laybor, aby motor klekl muselo by se dolít aspoň tři litry.

doplněno 01.08.12 17:37:

Výkonové třídy, specifikace:SAE 5W-40

ACEA A3/B3, A3/B4, C3

API SN/CF

BMW LongLife-04

Fiat 9.55535-S2

GM Dexos2

MB-Approval 229.31

Renault RN 0700/RN 0710

VW 502 00/50

Specifikace 5W-30 :Třída SAE: 5W-30 , Výkonové třídy, specifikace:ACEA A3/B3, A3/B4, C3; VW 504 00/507 00 , MB 229.51 , BMW Longlife-04; MB-Approval 229.51;

doplněno 01.08.12 17:42:

Výběr vhodné viskozity oleje závisí na jeho provozní teplotě. Čím je provozní teplota vyšší, tím vyšší musí být viskozita použitého oleje (jinak by došlo k neúměrnému ztenčení mazacího filmu a zhoršení mazání). Proto musí být například jednorozsahový olej SAE 30 nahrazen olejem SAE 20 pokud dojde ke snížení provozní teploty a naopak SAE 40 nebo SAE 50 pokud dojde ke zvýšení provozní teploty.

Dolitím se jistě nic nestane jen se nepatrně zdegraduje pův.olej.Zažil jsem i horší když do Totalu 10W40 jsem musel nalít nějaký obyč. 15W40 cz výroby a potom dalších asi 12l na cestu 60km ,poté po opravě jsem tam již nechal tu 15W40.(pro upřesnění -začal téci guferem poloosy,šlo o motor ležatý tzv monoblok-motor a převodovka= jedna olej.náplň)

laybor*

Doporučuji jen na dojetí - tím že je smícháte nevznikne průměr , až vám klekne možná to zaplat í 1jara

doplněno 01.08.12 17:34:

na dojetí pár km jo - pak hned vyměnit

doplněno 01.08.12 17:52:

Vidím že tady jsou velcí odborníci .

jana55*
hodnocení

tak ted zase váhám ... jestli dolít nebo nedolít...ale zase si myslim , ze je to porad lepsi nez zadrit motor bez oleje v mem pripade.

mowla*

Dolít v každém případě - motor bez oleje zadřete s jistotou!

;)

Specifikace 5W40 je původní 5W30 natolik blízká, že se smícháním (velmi pravděpodobně) nestane nic zlého. Jen motor zbytečně nehoňte (nedržte ve vysokých otáčkách)...

Ale určitě dolít - i fritovací olej je lepší, než suchý motor!

ladaadal*
hodnocení

2x

Klidně to dolej, nestane se vůbec nic a vydrží to do výměny. Důležitý je, že je to oboje syntetika. Hlavně ať máš správnou hladinu, aby se to bez oleje nezadřelo.

erikch*
hodnocení

1x

spíš bych řešil proč je zapotřebí dolít...,nevím tedy kolik-to nezaznělo,ale okruh mazání(a chlazení-turbo) je uzavřený a pokud je motor a ostatní agregáty o.k.,neměl by nijak mizet...

uztobude12*
hodnocení

1x
Samozřejmě, když olej dolejete, tak se autu nic nestane, ale vždycky je lepší oleje nemíchat a to ani stejného označení, protože kadždý výrobce má své složení a někdy se nemusí mít pak nějaké konkrétní složky moc rády. Já bych být vámi normálně ten olej vyměnil už teď, tím nic neskazíte, když ho vyměníte o měsíc dřív.

ar*
hodnocení

0x

Jano55, buďte naprosto v klidu. Klidně olej dolijte, s motorem se nestane vůbec nic. Bohužel mezi motoristy koluje neustále mnoho mýtů. Už jsem myslel , že se to tu neukáže, ale je to tu zase. míchání olejů a syntetika *ee*.

Přečtěte si toto a pochopíte. oleje.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]