Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodané auto stále napsané na mě

Od: janakolaro odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, zhruba před třemi týdny jsem prodala škodu felicii 1.3 r.v 1995. Auto jsem před předáním velkého TP odhlásila, ale nový majitel si auto stále nepřihlásil na sebe a mám informace, že auto běžně používá. Pojiska na moje jméno mu trvá do 11. měsíce tohoto roku. Máme sepsanou kupní smlouvu tohoto typu Smlouva kupní na /...

Co mohu udělat pro to, aby auto majitel nechal přepsat na sebe?

Jana.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kdokoliv*
hodnocení

0x

Trošku nerozumím tomu, proč za někoho platíte pojištění? Po prodeji vozidla jste měla jít pojištění zrušit - zvlášt, jde-li o cizího člověka a přeplatek použít pro sebe - Není-li pojištění vázáno kupní smlouvou o vzájemné dohodě. Máte-li vozidlo odhlášeno NA : kupujícího a máte-li kupní smlouvu uschovanou nemusíte se bát postihu. Jde-li o to jak přimět někoho ke své povnnosti je těžká věc - z mého pohledu jste své povinnosti dodržela a dotyčného můžete pouze kontaktovat s tím aby vozidlo na sebe dohlásil - to je tak asi vše co můžete dělat Vy. Já bych ho kontaktoval s tím, že jdu pojištění zrušit a aby si své věci dal po zákonné stránce do jeho souladu!

hodnocení

0x

není potřeba aby si majitel auto na sebe "přepisoval". je to jeho problém. vy si důkladně uschovejte kupní smlouvu. to je váš doklad o tom, že od určitého dne nejste majitelkou vozidla.

proč mu budete platit pojistku do listopadu? pojistku zrušte, novému majiteli to můžete oznámit - vaše povinnost to ale není.

uska*
hodnocení

0x

Já bych rychle odhlásila pojistku a informovala majitele, že ode dne ... je auto nepojištěné. Myslím, že by se rozhýbal. Ovšem nevíme zda nový majitel už několik dní nečeká ve frontě na přepis. Ale pojišťovnu si v pohodě může vyřídit.

doplněno 01.08.12 12:04:

než jsem dopsala, tak dokonce 2 rádci byli rychlejší.

ridic
hodnocení

0x

Auto jste prodala = nejste majitel ani provozovatel = nemáte povinnost platit pojistku = můžete jí ihned ukončit (doložíte kupní smlouvou). Zákonnou povinnost odhlásit auto do 10 dnů jste splnila, tím to pro vás končí. Dál si vše řeší nový majitel. Pokud nebude platit pojištění a ČKP bude zkoušet vymáhat příspěvek do fondu po vás (dělají to často), tak kupní smlouvou doložíte že jste neměla povinnost platit a nazdar. Kupní smlouvu dobře uložte (je dobré mít i ověřenou kopii jinde - hodí se např. pokud vyhoříte nebo vás vykradou).

Novému majiteli oznámit ukončení pojistky je jen vaše dobrá vůle a slušnost. Platit to za něj - to by jste byla hloupá.

janakolaro
hodnocení

Děkuji za odpovědi, celkem jste mě uklidnili. Malá nejasnost, při odhlašování auta na nového majitele ( kupujícího ) stačí kupní smlouva s jeho podpisem?

Ne nebude,při odhlašování potřebujete kupní,TP a ORV (někde ORV vyžadují,někde ne)možná teoreticky mohou chtít vidět ještě zelenou kartu.

janakolaro
hodnocení

Když je auto odhlášené ale nový majitel jezdí stále s papíry na moje jméno , mám se bát, že všechny sankce ( např pokuty a body ), jež vzniknou provozem vozidla jdou na vrub majitele uvedeného v TP?

Bude mi na obranu na policii stačit kupní smlouva?

erikch*

vy jako fyz.osoba nemůžete nikoho k ničemu nutit,nařizovat přikazovat apod.-nenesete za nikoho(krom dětí apod.) zodpovědnost...,a majetkoprávní vztahy vymezuje pouze a jen kupní smlouva-nikoli registr-ten nemá právní váhu...,takže můžete v klidu spát a k.smlouvu si "zarámujte"-to je jediné doporučení co po prodeji ojetiny udělat(po odhlášce,kterou jste učinila)...

Jano, sankce jdou za řidičem a popřípadě majitelem vozidla. Vy nejste ani jeden z nich. Pokud jste vozidlo na něj odhlásila, nechala zapsat jeho jméno do techničáku tak jste udělala vše podle zákona.

Klidně spěte, jak sdělil správně Erikch, kupní smlouva je nad zápis v techničáku.

OK?

buss
hodnocení

0x

Vážená Jano, udělejte s tím nic, tedy s přepisem, vy jste si přece svou povinnost splnila a co udělá kupec už není na vás závislé a netýká se vás to. Tudíž klidné spaní. Jen jste měla ukončit pojistku a ať si pojistí auto sám. Dostala byste poměrnou částku pojistného zpět.

janakolaro
hodnocení

Vem Vám mnohokrát děkuji za vysvětlenou.

Jana.

bari*
hodnocení

0x

Zmíním se napu Desenskému, že mu zde děláte reklamu.

doplněno 02.08.12 18:58:

ale až se vrátí z dovolené!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]