Nejste přihlášen/a.
Zdravím, jsem po výměně motoru a mám problém, i když je ručička na budíku v půlce stupnice, větrák na chladiči se ještě neroztočil, tak v expanzce bublá voda a od té přepadové hadice vedoucí do termostatu unikají uvnitř expanzky bubliny. Při starém motoru mi auto foukalo teplý vzduch i kidyž bylo topení vypnuté, nyní při novém motoru je tento problém fuč. Prosím o radu, hadice od expanzky do chladiče a od termostatu do chladiče jsou průchozí, vodní pumpu jsem měl venku, řemenice se točila krásně volně, nikde nedrhla, voda okolo pumpy nidke neuniká. Děkuji.
Typický úkaz děravého těsnění pod hlavou, nebo nerovné dosedací plochy hlavy (prasklá hlava není pravděpodobná, ale vyloučit to nelze). Termostatem to nebude, to by bylo až při vyšší teplotě a naopak by to víc topilo .
doplněno 31.07.12 15:15:Ten motor máte po opravě? Kdo Vám dotahoval šrouby hlavy? To se musí v určitém pořadí a jen určitou silou (momentovým klíčem). Po čase se musí znovu dotáhnout.. Pokud tuhle zásadu nedodržíte, hlava se může zkroutit a pak to dělá takovouhle neplechu.
Jak psal Martin, patří sem 88°C termostat a musí být i správně namontován šipkou nahoru a pružinou k hlavě motoru.
Šrouby hlavy se povolují stylem dotáhnout o 5° rázem a pak povolovat a hlavně vratidlem, aby se hlava šroubu netlačila a nenamáhala ke straně a nestřihla se.
Při otevřeném termostatu a zvýšení otáček musí být vidět, jak horem do expanze přitéká voda z tenké hadice od termostatu.
Bublinky jsou nežádoucí a pokud je kapalina chladící Fridex G48 modrozelená, tak ta namíchaná v poměru 2 G48 : 4 destilka, tak vaří sama o sobě až při 108°C.
Vypadá to, jak psal Hop, že některý válec tlakuje vodní okruh a zatím to stíhá upouštět víčko. Jak se to zhorší, tak ta voda přímo vylítá.
Nové těsnění doporučuji od Viktor Reinz.
doplněno 31.07.12 16:05:Hladina se nikdy nedolévá na MAX. Udržuje se mezi MIN a MAX (tedy horní a spodní ryskou)
Takto to pak vypadá na konec:
Pravděpodobně do chladícího okruhu uniká stlačená směs z válce. Těsnění pod hlavou nebo prasklá hlava?
doplněno 31.07.12 14:45:Při vadném termostatu by bubliny mohly vznikat až při teplotě nad 100°C, ne při polozahřátém motoru.
Při vadném těsnění nemusí být znatelný úbytek vody, ve válci bývá větší přetlak než podtlak, vodu píst nenasává (jsou otevřené ventily) ale ve fázi komprese tam cpe směs pod docela slušným tlakem...
doplněno 31.07.12 18:33: DES: To je krásně napsáno: "POZOR, I HOP MŮŽE MÍT PRAVDU..."
Tohle dělá při vadném termostatu.
doplněno 31.07.12 12:40:Pozor i hop může mít pravdu,potom je ale znatelný úbytek vody.
Dá se nějak otestovat termostat? Mám tu několik termostatů, ale netuším, který je dobrý. V mototechně mi anbízeli dva druhy a to na 88°C a na 95°C. Který v případě vady koupit?
Mohla by to způsobovat netěsnost v chladící soustavě? Přišel jsem na to, že jedna z hadic má prasklinu. Děkuji.
Těžko, to by Vám tekla voda ven a ne vzduch dovnitř. Bohužel na své první teorii nemám důvod nic měnit...
Je mi ale divný, že by bylo prasklé těsnění i na tomto motoru? Toto je to častá závada? Na starém motoru jsem měl stejný problém.
Když někdo neumí usadit hlavu a neumí s momentovým klíčem a ještě k tomu koupí šmejd těsnění (TEMAC), tak není divu (normál)
doplněno 01.08.12 11:09:Taky se většinou hlava snižuje, aby se srovnala. Bez toho to těsnění taky odchází rychleji.
doplněno 01.08.12 12:51:Jura2: Jo, na to jsem zapoměl. Nutno před osazením zkontrolovat přesahy válců, jinak se musí znovu usadit. Kdo to nedělá, tak těsnění nevydrží. Fridex Stabil je nevhodný pro celohliníkový motor. Jen G48 nebo růžový
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.