Nejste přihlášen/a.
Chci se zeptat, zda-li je možné mít SPZtku na vozidle třeba hlavního města Prahy, když bydlím v Brněnském kraji? Jde to nebo ne?Jak je to s přepisem?
Děkuji za odpověď
Na zadní straně občanky má každý napsáno, který místsně příslušný úřab ten o.p. vydal, tedy kde momentálně trvale bydlí, respekticve kde je hlášen. Tam-na daném dopravním úřadu musí dotyčný nahlásit změnu bydliště do 10 dnů, registrační značky se musí vyměnit pokud je to jiný kraj než ten dřívější. Takže pokud se někdo stěhuje z Prahy do jižních čech, nechá si změnit adresu na evidenci obyvatel v osobnívch dokladech. Také v dalších dokladech a tedy i v techničáku. Přitom odevzdá přažské značky a vyzvedne si jihočeské.Pokud někdo tvrdí něco jiného, tvrdí nesmysly, založené na neznalosti zákonů.
Na pojišťovně se podle zákona hlásí změna adresy do 15 dnů.To mimochodem také proto, aby jste po roce nepsali sem do poradny že jste nevěděli že vám byla vypovězena pojitka ale oznámení bylo doručeno na starou adresu a proto jste celou dobu nic neřešili.
Ne, při převodu odevzdáte pražské RZ a vyfasujete nové podle místa bydliště...
Takovejch pražáků by bylo...
Ano RZ jsou dle kraje a při změně bydliště či zakoupení auta z jiného kraje se mění,ale dotyčný se neptá na RZ ale nýbrž na starou SPZ ta se při změně NEMUSÍ měnit i když je to třeba z Ostravy do Karlových Varů!
Tak že, starou SPZ jsi můžu při přepisu vozidla ponechat starou, a nemusím si dávat novou toho kraje v kterém bydlím? Chápu to dobře?
člověče to nevim, chlape, ale vim že jednou sme se stěhovali z Litomeřického okresu do středočskýho ( a už sme měly ty nové značky mít, ale tátá ji nechtěl) a tak nějak tekrát za příplatek (ne uplatek) ale normoš příplatek si mohl na Octávii nechat LTK - - tak nevim jak to je ted, tedkon už máme yetika a tam už mam 3SA - -
P.S samozřejmě že se měnil i trvalé bydliště tak nevim jak to je takle
ale podle mě jde všechno u nás ve vesnici jezdi chlápek z pravostraným řízením a machruje že to má jedinej ve vesnici, a správně mu to taky neměly přihlásit, takže buhví jak to tam funguje, když jemu to prosšlo a to nikdy v žádný jiný zemi mimo českou republiku nebyldl ani nikdo z rodiny :D
Takže podle mě jde uplně všechno za nějakej ten peníz :D
Bydlim v OL a mám značku "T" a bez problému při silničních kontrolách. V občance trvalý pobyt OL a na řidičáku T kraj. Ptal jsem se příslušníka a prý musí být změna do 15dnů ale je to bez postihu. Tak řidičák vyměním až na můj typ ŘP přijde řada na výměnu.M.
Jak jsem psal výše-SPZ (tj ve formě např. OC-56-67 ) se nemusí měnit ,RZ (např ve tvaru 1C3-4554 ) se při změně bydliště (kraje)mění. Jezdil jsem v JH se značkou SUI (Jindř.hradec- Šumperk) Posléze TAB (Tábor) a do převodu cca 1/3 roku taky s tím,než jsem si při převodu vzal RZ 1C3 4598.
doplněno 28.07.12 15:33:Ještě doplnímNový tvar je REGISTRAČNÍ značka,starý tvar je STÁTNÍ Poznávací značka.
Trvalé bydliště až tak na změnu vliv nemá spíše místo přihlášení vozidla.
Tak pokud mám např. trvalé bydliště v Hradci Králové a budu kupovat auto z Prahy, tak při přepisu dostanu novou značku. Pokud by byl přepis v rámci ještě původního okresu např. okrese Náchod, může zůstat třeba NAD xx-xx . Pokud už by to bylo v rámci stejného kraje, ale značka by byla starého okresu Náchod a auto by šlo třeba do Hradce Králové tak si nejsem na 100% jist, ale měli by odebrat staré NAD xx-xx a dát třeba 5H1 xxxx.
Jde to, ale jde o dvě otázky. Já bych doporučil pro přesnou informaci si přečíst zákon 56/2001 a prováděcí vyhlášku k němu, o změnách.. Též o řidičských průkazech. Tam najdeme povinnosti.
Policista pokud mám vše co potřebuji k řízení vozidla nemá důvod za běžných okolností zjišťovat, jak je to s bydlištěm. OP se nepředkládá. Jistě, měl by se změnit ŘO a RZ, ale kdo co u nás dodržuje.
Předpokládám, že bydlím znamená trvale bytem...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.