Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepis vozidla jako splátka dluhu

Od: marekt* odpovědí: 4 změna:

Dobrý večer.

K rodinnému příslušníkovi mám finanční dluh z dědictví. Nyní prodávám auto a dotyčný o něj má zájem. Společně jsme se dohodli na variantě, že dluh mu uhradím tím, že toto auto na něj převedu, zaplatím přepis, evidenční kontrolu, pojištění na rok a veškeré papírování ohledně přepisu.

Na dopravce však budu potřebovat smlouvu o prodeji tohoto automobilu, ale nevím jak ji sestavit tak, abych měl zároveň doklad o uhrazení dluhu z dědictví. Šlo by to udělat tak, že napíšu běžnou smlouvu na koupi auta s jeho skutečnou cenou a podpisy obou stran? Tedy s touto smlouvou bych zašel auto přepsat na dotyčného na dopravní inspektorát a mezi sebou bychom zároveň sepsali druhou smlouvu, ve které napíšu, že dluh byl splacen převedením auta v hodnotě xxx Kč - viz. smlouva o koupi vozu a dále poplatkem za přepis v hodnotě xx Kč, uhrazením pojistky na jeden rok za xx Kč atd.? Případně jak by to mohlo jinak vypadat?

Další věc, která mne zajímá je, jaké doklady budu potřebovat, když půjdu auto přepisovat jen já jako současný majitel. Stačí mi plná moc od budoucího majitele?

Děkuji za Vaše odpovědi.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

endyfrog*
hodnocení

1x

Smlouvu můžete sepsat jednoduše.Smlouva o prodeji auta za nějakou cenu která odpovídá dluhu prostě vše co tam chcete napsat .Přepis vozidla uděláte tak že dojdete jako majitel na registr necháte zde zapsat kupujícího a on si vše vyřídí na sebe ,další varianta je ta kupní smlouva kde bude vše sepsáno a může být doplněna že slouží zároveň jako plná moc k veškerým úkonnům na registru,Nejdříve dojedete na evidenční kontrolu na jméno nového majitele pak zaplatíte pojistku na nového majitele a dojdete přepsat s veškerými doklady na registr vozidel vše mu předáte a je hotovo.Pro vaši jistotu bych udělal ještě jednu smlouvu o vrácení dluhu částky a nechal ověřit podpisi na poště.

iz*

Souhlasím s @endyfrog , že by bylo rozumné si opatřit ještě doklad o splacení dluhu. Místo smlouvy bych ale doporučila potvrzení věřitele o úplném splacení dluhu s ověřeným podpisem věřitele.

mowla*
hodnocení

0x

K odhlášení auta budete potřebovat prodejní smlouvu, malý a velký ´techničák´ a doklad o pojištění. Technický průkaz (velký techničák) pak předáte spolu s plnou mocí k převodu novému vlastníku (aby si moh auto přihlásit).

Do prodejní/kupní smlouvy si napište co chcete - policajtů je jedno,jestli auto ´měníte´ za peníze či pozemek nebo třeba sošku z dynastie ČingČong. ;) Klidně tam vypište, že protihodnotou za definované auto je smazání definovaného dluhu. Samozřejmě je možná i vámi zmíněná varianta dvou smluv - z nichž jedna je závislá na druhé,ale takové řešení mi přijde zbytečně komplikované.

marekt*
hodnocení

tak nakonec jsme to udělali tak, že jsem napsal kupni smlouvu na auto, do které jsem napsal, že cena auta je takova a maková a že částka je splacena jako splátka dluhu z dědictví, kde jsem se odkázal na příslušné rozhodnutí od okresního soudu který dědictví vyměřil, uvedl jsem také jeho jednací číslo a jako přílohu smlouvy jsem pro sebe i druhou stranu sepsal dodatek smlouvy o tom, že jsem popsal to, že jsem dotyčnému předal auto, uhradil pojistku atd. napsal jsem celkovou sumu a na konec napsal, že tímto se rozhodnutí soudu číslo blabla považuje za vyřízené. Todle jsem si nechal podepsat jak mnou, tak dotyčným. Mám to tedy ještě zajít nechat ověřit na poštu? Díky všem za odpovědi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]