Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny rádce ,
Všimnul jsem si, že se mi na mínusovém pólu akumulátoru tvoří bílí prášek. Potřeboval bych vědět, co to je a jak tomu zabránit.
Akumulátor je Banner Unibull 69Ah 6 let a stále v konici (desky Ca-Ca) a dobíjení mám 14,7V alternátor 70A Felda, řemen spřevodovaný, jak má být řemenicí 60mm s Fa 92... ale problém s dobíjením nemám, spíš, jestli to nemá souvislost s tím práškem.
Svorky jsou suché čisté (jen s tím práškem na mínusu)
Předem dík a rád bych mimo to reakci od Martina Hájka
obrázek
Ikdyž nejsem Martin Hájek, trofnu si odpovědět. Bílý prášek na kontaktech baterie je krystalický zbytek ze vzlínání elektrolytu z baterie a jeho následná oxidace. Tento prášek způsobuje horší kontakt mezi vnitřní stěnou bateriové svorky a vnějším povrchem kontaktu, větší přechodový odpor a tím i rychlejší samovybíjení. Proto je třeba, hlavně v zimním období, kontakty čas od času vyčistit, popř. namazat antioxidačním přípravkem (KONTOX, vazelína apod.).
Dík, na vrakovišti jsem tyto svorky dlouho vybíral s prostého důvodu, že když je tohle zanedbáváno, tak se zničí poniklování těch měděných svorek a pak se i ta olověná svorka prožírá jak ementál (přechoďákem). Takže budu jednou za čas čistit a něčím ošetřovat. Dík
S tou vazelínou moc nevím, nebude tam pak vznikat elektrolýza a nebude se měnit ta vazelína na kyselejší a agresivnější hmotu?
Pro začátek tedy vyskouším jemnou silikonovou, co se používá v elektronice na mazání mechanických převodů s plastu). Stačí tedy udělat tenký film na olověné svorce? Jen tak ošahat?
Pozor nepoužívat červenou vazelínu, táhne vodu. Pokud vazelínu, tak žlutou nebo bílou do vodní pumpy.
Ale podle mě je nejlepší, jak už tu někdo radil, stříknout to silikonovým sprejem. Ten to pokryje tenkou vrstvou silikonové vazelíny, a není to tak "opatlané". Ale je to jen můj názor, opřený o letité zkušenosti.
Gumídku, co je to za "prášek", už bylo napsáno. Já na toto používám měděný sprej a je po problému, Každý komu jsem měnil baterii nebo takto ošetřil kontakty nemá žádný problém s oxidací. Co bych ještě doporučil, vyhodit ty plechové svorky a koupit mosazné.
Nejdřív (očistím) stříknu kontakty, nasadím svorky, znovu stříknu a hotovo. Nejčasteji používám tento motipdupli.cz/... tenhle sprej dělá více výrobců a bude to stejné i od jiného.
Zdravím, nejspíše jde o oxidy olova (mat. elektrod), které vznikájí při průchodu el. proudu obvodem. Je to normální a celkem časté, ale jde tomu zabránit očištěním a namazáním obou elektrod aku měděnou pastou.
Že se mají svorky a kontakty autoakumulátorů malinko namazat vazelínou se od nepaměti doporučovalo v "příbalovém letáku" k akumulátoru :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.