Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Demontáž sedačky - hrozí pokuta?

Od: repty® odpovědí: 8 změna:

Přeji dobrý večer všem.

V blízké době se chystám transportovat několik 2m předmětů. Nabízí se 3dv. hatchback, eventuálně prostornější vozidlo. Přesto bych rád znal odpověď k prvnímu vozidlu..

Varianta č.1) Demontáží opěradla u přední sedačky ( ponechání sedáku), demontáží sedáku zadní sedačky ( sklopení zadního opěradla ) se vytvoří volná linie pro transportovaný předmět.

Varianta č.2) Kompletní demontáž přední i zadní sedačky.

Budou považováné zásahy za přestavbu vozidla? Při případné silniční kontrole hrozí mi pokuta?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Pokud nebudete zároveň s nákladem přepravovat osoby, můžete bez problémů a jakéhokoli postihu dočasně či trvale demontovat všechny sedačky kromě sedačky řidiče. Počet přepravovaných osob v TP je maximální, ne povinný...

doplněno 23.07.12 10:11:

Ano, demontáží asi nikdo nemyslíme vzít flexu a uříznout držáky sedaček...

Souhlas, ovšem před pravidelnou návštěvou STK je dobré tam původní sedačky vrátit. Občas s tím dělají problémy.

doplněno 23.07.12 11:38:

Míval jsem osmimístnou Š 1203, ve které jsem měl dočasnou úpravu na kempování a nikdy to při běžné kontrole nikomu nevadilo. Ovšem na STK jsem tam musel vrátit všechna sedadla. Jinak to neprošlo. Ovšem časy se mění, možná, že je to teď jinak.

hodnocení

Věřím, že máte pravdu. Přesto zde sdílím dvě "odborné" odpovědi k problematice ( řešilo se to i na jiném fóru). Při případné silniční kontrole to můžu vysvětlit dočasnou a nutnou potřebou přepravy. Zkušenosti z jiných fór tvrdí, že je to možné.

V některých případech může být takový zásah do vozidla považován za
přestavbu vozidla. Obecně lze říci, že pokud jsou sedadla vyjmuta z vozidla,
které je k tomu uzpůsobeno, bez toho, aby byl učiněn zásah do úchytů
vozidla, nejedná se podle našeho názoru o skutečnost, která by směřovala ke
změně kategorie vozidla.
Pokud si nejste jistý, zda právě u vozidla, které zmiňujete, je vyjmutí
sedadel možné, doporučuji, aby se jeho provozovatel obrátil na stanici
technické kontroly, kde mohou poskytnout informace týkající se konkrétního
vozidla.
Kpt. Mgr. Veronika HODAČOVÁ
Policejní prezidium ČR
preventivně informační odbor

Díky chlapi za odpovědi.

jarda3*
hodnocení

0x

Jak se da ridit auto bez predni sedacky?

jarda3:

fiat 126p, řidič měřící 207 cm - demontuje si přední sedačku, sedí na zadní a s přehledem řídí...

pro tazatele:

takový problémy s 2m předmětem. nemáte na autě střechu?

hodnocení

jarda3: Pojmem "přední sedačka" jsem měl na mysli sedačku spolujezdce... Vlastní sedačku.. takový extrém zase nejsem *smich*

2masoni: Obávám se, že zmíněných fiatů na silnici příliš nepotkáme. Jedná se o seat ibizu. Kdyby jich bylo pár a lehkých, sedák sklopím do vertikální polohy, sklopím opěradlo a předmět bezproblémů položím mezi přední sedačky. V tomto případě to ale nelze. Střechu vzhledem k váze předmětu nelze.

erikch*

auto je vždy "typováno" na počet míst k sezení,stání,lůžek-ale není povinností mít v každou danou chvíli ona místa k sezení,stání...ve vozidle-je to podobné,jako když mám třeba sedmimístnou Zafiru,ale v 99% jízd používám(mám nainstalováno) pouze 5 sedaček...,zkrátka můžu až 7-víc ne,ale mín třeba jen řidičovu sedačku...

hodnocení

0x

Chlape but v klidu vyházej komplet všecko co ti překáži a nech jen svoji řidičovu sedačku, já mam felicii combi, a v lednu když sme táhly s partou na hory tak sme vyndal zadní sedačky, nechal jen předni a krásne se mi tam vešli lyže na dýlku bez problemu jely sme v mim aute ve dvouch, a zbyly dvě auta mely kufr (dve fábie hatback) pnej a plně obsazený auto, a já zase jel ve dvou a mely sme veci od podlahy po střechu, měl jsem jen dve boční z rcátka k dispozici, stavěly mě policajti jako že kontrola,říkaly koukám že na hory, říkam jasný s partou tamhle ty dvě auta jedou semnou,oni pak mi vše vratily a řekly všechno v pořádku mužete jet ;)
takže v klidku vyndej cokoliv je zapotřebí ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]