Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hladina oleje Ford Mondeo r.v.1998

Od: castle® odpovědí: 8 změna:

Zdravím,

Chtěl jsem zkontrolovat hladinu ojele, jenže jsem narazil na problém. Trubička, ze které vyndávám ten plíšek, který má být zamaštěný od oleje je stočená do takového polo U. Po vypnutí motoru kontroluji a je špinavý celý ten plíšek. Pak přijdu za hodinu a je špinavý asi do poloviny jen po hranách toho plíšku. Žádnou hladinu, natož mezi ryskama tam nevidím. To tam olej vůbec není? Olej byl doplňovaný loni v létě před technickou. Nikde neteče pod autem.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

1jara*
hodnocení

3x

Dobrý den, měrku očistěte a znovu proveďte měření. Olej byl doplněn loni, kdy jste ho měnil naposled?

doplněno 22.07.12 12:40:

Pokud je olej černý, tak nečekejte na interval výměny.

hodnocení

Měření jsem s očištěnou měrkou prováděl 3x.

Při 225000km v 9/2010, Další výměna je psána na 252000, což je asi za 100km. Už týden přemýšlím nad výměnou. Hned jak to směny v práci dovolí.

doplněno 22.07.12 14:45:

Oprava: Ten olej byl měněn při 237500km. Spletl jsem si to s výměnou svíček, která byla na štítku vypsána o řádek níž. Takže teďka těch 252000 bude akorád na výměnu.

ar*

Castle, olej se neměří hned po "vypnutí" motoru, musí se počkat až steče do olejové vany. Nejlepší je změřit olej před jízdou kdy vůz déle stojí. Jak už bylo psáno měrku nejpve vyndyt otřít a pak teprve kontrola hladiny. Při nájezdu přes 200000 musíte počítat s tím, že motor už si nějaký ten olej veme a bude ubívat i když nikde neteče. Nevím jaký oej vám tam při poslední výměně dali , ale nájezd 27000 na olej je šílenost. Jestli jezdíte převážně krátké trasy a město, měňte po 10000 jinak po 15000.

Na 27000 je olej už degradovaný a motor odchází, nějakým reklamním tahákům jako LongLife a podobně nevěřte. Výmněnu "určuje" výrobce motorů a né výrobce oleje.

doplněno 22.07.12 13:16:

Jestli ani po hodině není na měrce olej mezi ryskama, je tam toho oleje málo. Pokud je na oleji nalítáno víc než těch 15000 nechal bych ho rovnou vyměnit (vyměnil sám včetně filtrů). Jinak dolit olej n horní rysku.

doplněno 22.07.12 13:18:

Jo to po těch hranách to jen setřeš ze stěn, to neber jako hladinu oleje.

hodnocení

Já jsem psal: "Pak přijdu za hodinu a je špinavý asi do poloviny jen po hranách toho plíšku." Tzn., že jsem měřil hladinu po hodině od doby, kdy jsem vypnul motor. Teďka to bude už 2 hodiny, tak půjdu změřit znovu. Výměnu oleje naplánoval servis u soukromníka, který má auto na starosti téměř od doby jeho výroby. Předpodkládal jsem, že ten se v tom vyzná líp, než já.
1jara*

Pravdě podobně je očividně oleje málo, nikde s tím nejezděte, kupte litr oleje nějakou polosyntetiku 15W/40 a před jízdou doplňte jeho stav. , s následnou kontrolou hladiny.

doplněno 22.07.12 14:47:

Ta výměna oleje a filtru platí.

hodnocení

OK. No jak říkám: "Už týden přemýšlím nad výměnou. Hned jak to směny v práci dovolí." Takže díky moc za odpovědi.

hah
hodnocení

0x

To mi připomíná jednu blbku,VŠ,Titul Mgr.!od které jsem koupil auto.Měla auto 10let,najela 100 000 km a nevěděla,že se musí v motoru kontrolovat olej.Přijela s tím a když jsem koukal na měrku,nic nebylo!Prostě VŠ..Kde pámbůch přidal,jinde ubral.Olej jí vždycky náhodou dolili v servisu,kam občas zajela z úplně jiných důvodů.

dusivk
hodnocení

0x

Jezdím Mondeo 2004 nafťák, olej je černý po prvním týdnu, tady barva oleje nehraje roli. Na benzínovém Focusu jsem olej na rysce "nenašel" ani po několika tis km. Barva oleje opravdu nehraje roli.

Pokud sem jezdil svých obligátních 6500 km/měsíčně, tak sem olej měnil po 20 tis km. Teď je nájezd menší, zvýšil se podíl kratších cest a po městě, takže budu olej měnit buď po roce nebo po 10 tis km. Ten motor si to zaslouží.

P.S. Do fordů jde olej 5W30, ne 5W40.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]