Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám fáčko čerstvě po technický ale dali mi ji jen na měsíc protože tam jsou vážné závady:
1) Nesouměrnost provozní (hydr.) brzdy u zadních kol, brzdná síla na pravém kole je až 1500kN, levé je dobré, nesouměrnost je 40%!
V podstatě brzdový systém je skoro celý nový( trubky, hadičky , zadní válečky + pístky, lanovody, čelisti a bubny, Je nový i posilovač + hlavní brzdový válec.
Tak v čem může být problém?
2. Na pravé přední poloose upadla velká spona držící gumovou prachovku (manžetu?) kloubu u kola, vazelína prý otáčením asi vylítala.
Vůbec nevím kdy se to stalo, jestli je to před týdnem nebo už půl roku, jezdil jsem nedávno v silném dešti tak kloub asi dostal dost zabrat.
Co s tím můžu dělat? Mám to nějak vymýt benzínem a znova vymatlat vazelínou (jakou a kolik?) a zapáskovat - ale nevím jak se k tomu dostanu, jámu nemám a přístup je tam špatný.
Díky za rady.
doplněno 22.07.12 10:09:Prostě to pravé zadní kolo brzdí moc, tolik to prý nemůže být. levé je dobré.
Omezovací ventil, to jsou ty dlouhé šestihrany?
Na tom kloubu se nějak dá poznat, jestli je ještě použitelný nebo už chce vyměnit?
Ano, ty dlouhé šestihrany, jak psal Martin. Povolují se za to velké tělo u HBV. Jinak se dají i rozebrat, ale o to bych se nepokoušel (povolením toho šestihranu u trubky - velikostí navazuje na tělo omezovače).
Slouží tam k omezení tlaku (brzdné síly) na zadní kola (brzdy), aby se při prudkém brždění nemohla zablokovat a dostat do smyk.
Brzdový buben a pakny nesmí být mastné, jinak to taky rozhodí brzdnou sílu.
doplněno 22.07.12 11:28:Na manžety kloubů doporučuji spíše ty stahovací kovové pásky zakončené očkem (vypadají jak ty plastové elektrikářské)
doplněno 22.07.12 11:32:Pokud je kloub původní originál, tak doporučuji pečlivě vymýt a vypláchnout (lepší než nový nějaká Vika,AQ, která nevydrží). Patří tam speciální tuk do homokloubů. Hlavně tam nesmí přijít jiná grafitová mazadla,apod (to ten kloub ničí, i když to tam někteří cpou)
K tomu kloubu jsem koupil originál pásky jsou úzký z tenkého plechu na konci mají obdélníkovou mezírku a za ní kruhovou dírku. Jinak poloosa není originální fáčkovská, je tam - po havárii - z felcky. Co je to za tuk, jak se jmenuje?
Jo, přesně ty doporučuji, Provlékne se tou mezírkou a pak se ustřihne tak 10mm od ní a ten volný konec se přehne přes vnější hranu toho očka dozadu a celé se to kladívkem opatrně přiloží (klepne) tím koncem směrem k manžetě, že z vnějšku je to upravené a hezké bez ustřihnutého konce a zároveň se tí přiložení trošku pásek stáhne a hotovo.
Je to v takovém pytlíčku (někdy je i stříbrný)
doplněno 22.07.12 13:49: Taky jsem si na výměnu manžet na kloubech netroufnul... ta velká matice dotažená na krev, vyklepnutí z převodovky...
Tak jo, díky za rady. Ale sám si na to netroufám - odvzdušnění brzd, vymontování kloubu, to radši udělám s pomocí kámoše. Te se v tom vyzná víc.
Odvzdušněn brzd dělám sám,ALE u citroenu s hydrem to jde,u klasiky,(fáčka ,120,oktagolc,megane stilo atd) to nejde musí být dva-jeden šlape na pedál a druhý odvzdušnuje!ale i tak je to jednoduché včetně výměny kloubu či manžety i poloosy,ale pdk nejsi na toto šikovný ,tak raději ať ti to udělá jiný.
Jo a pkd Ti poradili,že kvůli té pásce na kloubu musíš měnit celý kloub-tak to jsou pěkní šizuňkové a víc bych k nim nešel!5ekli Ti aspoň co s brzdami?jak sjednotit účinek?Buď to jsou u nás tak dobří,ale když se vyskytne závada ať již střední či vážná,tak poradí! Kloub je špatný když při zatáčení svyká či dává o sbě vědět!Jednuduše tech benzínem či naftou ,petrolejem vymýt a dát novou tukovou náplň a doplnit pásku na manžetě.PS na jednom autí jsem s úspěchem používal nermálně "opravný díl č.1 pro opravu raketoplánu" tj tu el.stahovací pasku a držela zrovna tak dobře jako klasické!
já si fafouna a jiné tyto stroje odvzdušnuju sám nemám s tím žádnej problém stačí sklenička s trochou kapaliny a v ní ponořená hadička pak už jen povolit odvzdušnovák a šlapat
Taky si ho odvzdušňuji sám. Mám takové vyrobené víčko s autoventilkem. Vezmu pumpičku na kolo a fouknu nad hladinu brzdovky 3x vzduch pumpičkou a pak jen povolím a ono to pod tlakem teče samo
Normálních aut? Brzdovka DOT4 stárne po 2 letech a měla by se měnit, aby se předešlo poškození systému brzd (gumové pístky, hadice,...).
Ja mel na to vychytavku - pixlu s trubickama, tu jsem naplnil brzdovkou a na jednu stranu napich kompresor, druhou pod hladinou zacedl do upraveneho vicka nadrzky - mohl jsem pod autem odvzdusnovat a neresit dolevani... Ale abych rekl pravdu, uz 10 let jsem odvzdusnovani neresil, u normalnich aut proste brzdy fungujou po celou zivotnost i dele...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.