Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny rádce,
zajímalo by mě, proč se do aut čím dál více montují parkovací asistenti nebo systém, který parkuje sám? Za nedlouho budou jezdit po silnici takový lamy, že nebudou umět zaparkovat s normálním autem. Už teď se velká část lidí přestává koukat do zrcátek, kromě žen, které si je pletou s kosmetickými... (ne všechny, ale většina ano)
Není lepší auto bez těchto volovin s řidičem, který se díky tomu skutečně naučí řídit?
Jsem ženská. A máme velké auto. A když říkám velké, tak myslím velké. Bez pár cenťáku 5m délka a 1,8m šířka. Výška asi 1,75m. Máme couvací senzory. Nepískají. V autě mi ukazuje, jak daleko od předmětu jsem. Bohužel, displej je hned za volantem a ve většině případů stejně nevidím, co ukazuje. Musím se předklonit. Takže dosti nepraktické. Couvám na zrcátka - mám 3.:D A zvládám to. Nejvíc mě rozčiluje, když partner sedí vedle mě, do zrcátek nevidí a radí mi, jak si mám najet. Když mi furt radil, tak jsem nenacouvala ani napotřetí. Když jsem parkovala druhý den a byl zticha, zacouvala jsem ještě líp než on. Je to o tom, že každý to "rád" jinak.
Když jezdím sama a mám zapnuté rádio, tak si ho při couvání musím vypnout. Je to rušivý element.
Ovšem včera jsem tu začala do diskuze vypisovat dotaz, který jsem nakonec smázla. Zaráží mě docela častý fenomén, který vidím na jednom specifickém krytém parkovišti. Je docela blbě řešené a nerada tam jezdím. Je sloup... 3 místa... sloup... tři místa... sloup atd. Místo u sloupu je vždycky o něco menší než prostřední. Tudíž ze 3 míst jsou vždy dvě menší. Na největších místech neustále parkují ta nejmenší auta - Fiat C500, Clio, C1, Corsa, Focus, atd... Když pak potřebuju zaparkovat, tak to je kolikrát na několik pojezdů dopředu, dozadu. Ona totiž ani ta ulička mezi řadami není bůhví jak velká. KDyž pak za mnou stojí netrpělivý řidič, tak radši udělám kolečko navíc a zkusím to znovu. Většinou to ale zvládnu i bez toho. Zajímalo by mě tedy, co vede ony řidiče malých aut parkovat na těch největších místech?
Tak to jste velká vyjímka, když čtu, jak nad tím uvažujete . Taky nechápu, jak někdo s malým autem nebo dokonce motorkou zabere velké parkovací místo.
Díky za pochvalu, Gumídku. Je to tak... přemýšlím. A někdy bych ty řidiče střílela kulometem. Vidím takhle špatně zaparkované auto kdekoliv, kde pak člověk nemůže vyjet ani normálním autem, natož pak tou naší boubelkou. A to si říkám... a to je určitě blondýna. Takhle blbě by to nikdo nezaparkoval. A ejhle, kolikrát je to i mužský. Zrovna dneska jeden borec zaparkoval před poštou tak blbě, že vyblokoval 3 auta včetně mě. A přitom viděl, že jdu do auta. Seděl pak v tom svém bavoráku a čekal, co budu dělat. Když jsem ho lízala zprava ve vzdálenosti asi 10cm, tak mu vstávaly vlasy na hlavě, kterých tedy moc neměl. Ale co čekal? Já potřebovala odjet. Nejlepší na té situaci bylo, že opodál kolmo stálo další auto, jehož směrem jsem couvala. Bylo to akorát tak na délku toho našeho. To víte, že jsem si poradila a po několika pořádných otáčkách volantem a pojezdy vpřed a vzad jsem odjela. Pán akorát kroutil hlavou. Spíš by potřebovl "zakroutit" krkem, aby se tak nedivil. Nad IQ některých řidičů zůstává rozum stát.
Nebo stojíte u pumpy. Před vámi stojí u stojanu auto, postavíte se tedy ke stojanu za ním. Jelikož se ale řidič zdrží, objedete jeho auto, abyste uvolnili místo dalšímu. Jenže před budku se postaví borec, co si jde koupit cigára. A to už fakt vyjet nejde. Auto je dlouhé, takže čumákem musím hodně vyjet a pak teprve točit volantem, abych zadkem nevzala toho chudáka, co stojí u stojanu přede mnou. Jenže díky takovému ignorantovi, co je líný dojít z parkoviště asi 10m a musí zaparkovat přímo před vchodem, pak musíme čekat všichni. Uffffff...
Jsem chlap a měl jsem velké auto. Když říkám velké, tak myslím velké. Patnáct metrů délka, šířka dva a půl, celková hmotnost čtyřicet tun. Bez couvacích senzorů, na dvě zrcátka. Zacouval jsem tam, kde s osobákem měli jiní problém.
Jůůůůů, tak to je tichá závist. Největší auto, u kterého jsem seděla za volantem byla Pragovka a pak malá skříňová Avie s řazením s meziplynem a řadící pákou pod volantem. A to byla lahoda. Můj tehdejší přítel nechápal, že to umím řídit. No a?! Děda měl oktávku s řazením pod volantem a tam jsem to také zvládala bez problémů.
Joooo, to byly časy. Ale to už je dávno...
Tyhle asistenty jsou určené hlavně do měst tam kam by zaparkoval zkušený řidič si řidič průměrných schopností netroufne a tak mu pomůže systém je to kvůli tomu aby se ušetřilo místo a aby se ušetřily promáčklé nárazníky navíc v dnešní době neumí snad nikdo couvat podle zrcátek já to umím a dobře ale plno i známých ani nevý kam mají zatočit když couvají podle zrcátek no a proto si radši níčí páteř a otáčí se
. Ale hodně věcí v autě s těch moderních kravin je užitečných když pominu asistenty jako ESP , ABS , a pod. tak i třeba navigace je hodně užitečná
ale těď vážně třeba asistent sjíždění velkých kopcu , asistent nouzové zastavení před překážkou , asistent přesné jízdy , asistent bezpečnostních pásu a světel , asistent pohonu 4X4 , asistent ekologické jízdy ( taky to v autě mám ale popravdě jsem to ještě ani nezapl
) , asistent uzávěrky diferenciálů , ikdyž přiznávám že třeba asistent parkování tedy pokud není třeba v dodávce je už trochu moc .
Rika se tomu vyvoj, cas ukaze, jestli se system masove uchyti nebo je to jen "slepa vetev". Tak jako se dnes nekteri ridici divaji na podobne systemy, tak se mnozi mohli divat v dobach minulych na posilovac brzd, rizeni, airbag ci ABS, dnes je toto vse povazovano za naprosty standard. Stejne tak za par (desitek) let muze byt bezne rizeni vsemi koly, elektricky ovladane brzdy, ci rizeni bez mechanicke vazby kola-volant.
Pak je otazka, co je mysleno normalnim autem. Ona "normalnost" pro kazdeho predstavuje jinou vybavu. Jsou lide, co by dnes treba auto bez klimatizacu uz nechteli.
Pokud si myslite, ze nekteri lide nepouzivaji zrcatka kvuli parkovacim systemum, tak jste na omylu, takovi lide tu vzdy byli a budou. Stejne tak je skupina lidi, kteri na misto pro nakladak nezaparkuji ani ze Smartem.
Uprime receno,mne je abslolutne jedno, jak kdo umi ci neumi ridit...
Problém je ten, že tací řidiči při couvání mohou promáčknout Vaše auto, nedat přednost nebo nečekaně přejt z pruhu do pruhu přímo před masku Vašeho auta...
Naštěstí se takovým zatím úspěšně vyhýbám, ale nějak tato většina řidičů roste a můj názor je ten, že právě díky těmto vymoženostem a mrtvé výuce v autoškole...
Jen jsem chtěl zjistit názory ostatních, kam se řadí a jak se na to dívají
Ale pri couvani me muze prece stejne tak naborit i ten, co couva "na zrcatka", naopak si myslim, ze tyto kamery mohou prave takovymto nehodam pri couvani celkem do branit. A necekane prejeti z pruhu do pruhu opet neni o couvacich asistentech, nekdo proste zrcatka za jizdy nepouziva nebo pouzivat neumi (mrtvy uhel povazuje za pojem z geometrie)...
P.S: treba nedavna nehoda-ridic pri couvani na parkovisti srazil a zabil male dite. Jeho vina to samozrejme neni, dite nema na parkovisti co delat, za autem ho proste nemohl videt (Focus to byl myslim?), kamera by ho nejspise "videla". Nicmene kvuli jedne nestastne nahode se neda usuzuvat prinos (ci dokonce povinnost) nejakeho systemu.
Ja osobne tyto systemy povazuji za prinosne, obvzlaste koupi-li si je clovek, ktery vi, ze odhad pri parkovani nema a mit nikdy nebude. Sam ho nemam a netouzim po nem, na parkovaci misto se trefim i bez nej.
Na parkoviště zásadně couvám, abych neměl problém vyjet. Tedy vydím volné místo a že se kolem nikdo nemotá a zacouvám (nenajíždím čumákem).
Pokud si vedle mě stoupnou dvě auta tak těsně, že při vytočení kol jdu ke straně do druhého auta, tak nevyjedu, pokud mám vzadu málo místa (viz husté partkoviště třeba u Baumaxu nebo Globus).
Takto vyjedu čumákem z řady ven a vidím, jestli mi tam někdo trajdá před maskou
doplněno 20.07.12 17:38: Tak jedinně k vůli velkému nákupu to beru, ale pokud si člověk dělá nákup každý den, tak není tak objemný, aby se na sedadlo nevešel
Vzdycky me zajimalo, jak lidi, co parkuji na parkovistich u hypermarketu "cumakem ven", nakladaji nakup. To to nosite tou uzkou ulickou kolem aut do kufru? Pokud tedy nepatrite k tem, jejichz nakup se vejde nahazeny na sedadlo spolujezce, nebo nemate motor vzadu...
Z hlediska manevrovani je to bezpecnejsi a jednodussi, ale prakticka stranka ponekud pokulhava...
osobně parkuji jako kolega, zacouvu do uličky. Páč když vyjíždím lépe vidím a nikoho neohrozím, navíc rychleji vyjedu a nepřekážím. Ulička mezi auty mi stačí, nikoho neohržuji. Páč tam je mezera bych vylezl z auta tak i naložit nákup.
Je to zvyku a přesvědčení každého řidiče...
Ono parkování zadní částí k chodníku bylo a je přestupkem. Vidím, že asi budete z vesnice. Take hurá na další chytré prázdninové příspěvky.
Čumákem do silnice parkuji jen na velkých parkovištích pochopitelně (Hypermarkety,apod...). Do šikmého stání a do parkovacích míst u hlavní silnice ve městě samosebou parkuji čumákem k chodníku. Přeci se nebudu k vůli tomu točit na hlavních silnicích, nejsem pako .
S vesnice? Ani omylem
Mimochodem bych byl rád o doložení onoho přestupku, jestli se nejedná o nějaký blábol JPP
dle mě lidstvo degeneruje a odmítá jakmile sedne do vozu přemejšlet dřív se člověk v autoškole posadil do auta který nic nemělo a musel se spolehnout sám na sebe a svůj um dnes se dotyčný posadí pomalu do nejmodernějšího vozu a krom toho že točí volantem nemusí skoro nic za měsíc ho pustěj s řidičákem na silnici on sedne do prvního levnýho silnýho škopku neb na novej nemá má se za mistra světa a neštěstí je hotový
Ono to jsou kecy. Většinou parkovací asistenty atd. pomlouvají lidé co jezdí popelnicí, a na co nemají, to kritizují. Je to součást české povahy.
Jezdím i v Nissanu X-Trail, takže takto bych to neviděl. Naopak to pípá při couvání, i když vím, že projedu (píská dlouze) a ruší to při soustředění do zrcátek. Nebo systém protiprokluzu mi nedovolí vystartovat a zařadit se v křižovatce (je to jako jet z náklaďákem). A to nemluvím o takovém odhlučnění kabiny, že po zvuku neslyším rozdíl, jestli jedu 50 nebo 90...
Co o to myšlenka je to hezká a celkem promyšlená ale lidi jsou zvědavý a představte si že třeba někdy až tohle bude opravdu reálné si nějaký zvědaví "montér" ze vsi to auto koupí a potom si ho postaví do garáže a nějak tomu autu protože se v tom nevýzná rozhodí nastavení potom auto vyjede a strašně se nabourá protože se v něm někdo vrtal. Podle mě kamera a počítač nemůže nahradit řidiče protože počítač je naprogramovaný a jak mile se stane něco co nezná něco co mu nikdy nikdo nenaprogaramoval ukáže error jenže to není jako doma že error a já vykliknu okínko a valím dál tam by šlo o lidské životy Podle mě rozhodně ne tohle by nemělo být.
navíc mě baví řídit auto
gumídku, zdravím, střídám auta, jak služební tak soukromá, za zacouvání do kolmá řady to nepotřebuji, zacouvání do řady to je výhoda.
Jak je to dlouho, co řidič vycouvával z kolmé řady u hypermarketu a melé dítko které neviděl se vytrhlo matce a on ho přejel...
Bohužel nadosmtri to uvidí,,,,, kdyby měl senzory, zapípalo by to a zastavil. Kdyby vyjížděl popředu, tak ho viděl...
Také zdravím Milane, jak to tak čtu, tak jsme si všichni už na tu techniku zvykli, že bez ní neujedeme ani metr .
Tedy ABS,ESP,parkovací asistenti,atd... ale zvykneme si i na to, že jednou nebudeme řídit vůbec a budem tam sedět jak pecka? Řekl bych, že autoškoly s tím už počítají, proto se přestává učit technika a vůbec předpisy, jak je to vidět na silnicích.
gumídku, doufám že admin přesune otázku do volné, proto se rozepíšu...
Vlastnil jsem Rapida a nedal jsem na něj dopustit, v zimě krásně topil, jezdil jsem za 7,5 litrů, kam jsem chtěl dojet tam jsem dojel...
nechal jsem se zlákat na modernejší auto, koupil Fabii 2005 v elektrice...
Vzpomínám na Rapida, ale to je historie...je to výhoda, že si natočílm elekrikou zrcátka, když potčebuji zacouvat, klimoška, i ten couvací hlídač...ve městě je OK.
Autoškoly učí tak jako se chovají lidé. někteří jsou dobří(é), jiní zli(é)
Jako je dobry a špatný řidič, popelář, politik, mechanik, ředitel, učitel, žák...
zkrátka jsme je to co jsme...
na lepší si zvykáme vždy rádi, proto už bych asi nešel do Rapida... je to pohodlí...
Když o tom tak přemýšlím, tak je to vlastě pravda. Když jsem Favorita koupil, tak měl výbavu L a jak jsem ho postupně vybavil (paměťový cyklovač stěračů,digi. hodiny ve stropním panelu,akustická sig. otevřených dveří a zap. světel,světlo v kufru,otáčkoměr,topení s Feldy,atd... ) do výbavy GLX, tak už si nedokážu představit, že bych stěrače furt pouštěl při každé kapce pokaždé ručně, nebo pouštěl topení posuvnými táhly :D. To je vlastně fakt, že si člověk zvykne a zpět už nechce jít...
Ale mám možnost jezdit 2 auta (rozdíl 17let) a jel jsem Fábii,Roomster,Polo,Transita a zatím pokaždé rád usednu do Favorita. Možná je to díky tomu, že si užívám méně elektroniky a pochytání více řidičských dovedností bez ABS,ESP,ASR,... a taky je to asi o věku, že za pár let mě zláká něco jiného, co už bude asi nevyhnutelně té elektroniky plné :D.
Na toho Vašeho Rapida jsem Milane koukal a je moc pěkný, jak vlastně dopad (dost slušná generálka)?
gumídku, mám ještě dva Rapidy, ale jedne Tuningový je jen na okrasu a předvánění na srazech..Druhý uložen a nevím co s ním...
Na počítání už také nepoužíváme prsty, abakusy... Kolik je v autě dnes elektroniky, a jinde, televizory z před dvaceti lety a dnes... svět letí kupředu. Jednou sedneme, řekneme cíl a pojedeme. Pokud nebudou i jiní metody cestování...
Myšlenka je to zajímavá a asi to tak bude, ale je tu jedna věc...
Může být pro někoho záliba/koníček cestování autem, které nebude fyzicky řídit? To si zatím nedovedu představit, ale to asi nikdo...
Díky počítačům už nebude v roli hrát náhoda (což může být dobré opatření proti bouračce, ale špatné k vůli spestření jízdy, třeba, když budu chtít někoho předjet jen tak)
Ale aby k těm polňačkám byla dochovaná auta z dnešní doby :D
doplněno 20.07.12 21:13:Teď mě napadlo, jak si pár lidí vyrábí malotraktorky ze starých Š120,apod... tak jednou budou malotraktorky z nějakéhon starého TDi a budou mít možnost napíchnutí na VAG.
Pojedu s ním na pole orat a v půlce pole se rozsvítí elektronika motoru a traktorek spadne do nouzáku a už to pole nedoorám
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.