Dobrý den Jmenuji se Marek Goža z Moravské Třebové.Potřeboval bych od vás pomoci i poradit se nevím už si stím rady. Jedná se o jednoho pána jménem Imrich Šivák Zámecké Náměstí 183/4 Moravská Třebová 57101. Prodal mi auto značky Favorit 136L dne30.9.2010.Jenže pan Imrich Šivák nešel přepsat pojištění.Auto je ted nepojízdné a Imrichu Šivákovy přišla výzva že má zaplatit 4670Kč.Jenže já si svoji pojistku zaplatil,ale až 27.72011. Chtěl bych od vás jenom napsat jestli je to moji vinnou a mám zaplatit těch 4670Kč nebo není to moji vinnou.Rád bych vás také poprosil jestli je to moji vinnou tak o splátkový kalendář a jestli by to šlo a přepsat pojištění na mě. můj tel.731059176 předem děkuji na písemné vyjádření. Marek Goža Olomoucká 17 Moravská Třebová 57101
Milý pane Marku, od doby kdy jste se stal vlastníkem, to je dne 30.9.2010 je Vaší povinností uzavřít na vozidlo zákonné pojištění, pokud vozidlo bylo provozováno.
Toto je myšleno vážně? No jestliže pojištěním myslíte tzv. povinné ručení, nevidím jediný důvod, proč by Vám prodejce měl zajišťovat jeho přepis. Chápu to tak, že prodejce Vám auto prodal, dále již neplatil, tak mu pojišťovna smlouvu vypověděla. Prodejce dostal upomínku od ČKP a logicky nahlásil jako nového majitele Vás. Pakliže toto doloží kupní smlouvu, tím to pro něj končí a obávám se, že sankci za nepojištěné období osmi měsíců skutečně zaplatíte.
Měli jste se domluvit, kdy prodejce (proč jsou zveřejněna jeho data?, vlastní jsou též zbytečná) smlouvu ukončí a uzavřít smlouvu na sebe. Jakmile byla jeho pojistka ukončena, bylo vaší povinností uzavřít svoji. O zániku pojištění je v z. č. 168/1999. Prodejce je z obliga.
Jen kontrolní otázka ) Je prodejce z obliga, i když nesplnil svoji povinnoíst a po uzavření kupní smlouvy vozidlo neodhlásil na registru vozidel a neuvedl nacionálie (včetně rodného čísla) nového majitele?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.