Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dopravní situace

Od: monca001 odpovědí: 38 změna:

Zdravím., chci zeptat na nějaké dopravní situace zdejších zkušených drajvrů. První obrázek přikládám. Zajímá mně obecně, kdy mohu ze zobrazeného parkoviště vyjeti a odbočit vlevo (bráno pohledem z auta)?

Dopravní situace

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

První situace, určitě nesmíte přes dvojitou plnou čáru vyjíždět ...

druhá situace, není předpis, že byste se nemohla otáčet...i když minule se zde dohadovalo bílé světlo a tak bych se nedivil již ničemu.

Klidně si nechám vysvětlit, co poruším za předpis, když odbočím a otočím se?

doplněno 16.07.12 22:11:

to je skvélé, ...jeden odpoví, můžeš se otáčet a dosatne body, druhá napíše že nesmí otáčet a rovněž dostane body...

pak někdo jinde křičí, jak je svět nespravedlivý...

hop®

Milane a Vy zakroutíte nechápavě hlavou a máte body také... *smich*

Hope, asi nebudete věřit, ale nevšiml jsem si. Díky za upozornění..

Spíše mě zajímá, jaký jsme řidiči, co nevíme o provozu na pozemních komunikacích...viz bílé světlo upravující rychlost, a různé názory.

hop®

Ano Milane, souhlasím, občas jsou zde různé "zajímavé" názory na pravidla silničního provozu. Jezdím dlouho a hodně, ale i přesto si někdy nejsem jistý v kramflecích, pokud se řeší nějaké detaily...

hope, prosím, neberte to jako vytahování, ale já jsem jistý v 99,5%. Proto dobrovolně chodím každý rok na školení profesionálů, diskutuji s policií i se soudními znalci...proto za mnou chodí kámoši jako za znalcem...

ar*
hodnocení

3x

Tam je dokonce dvojitá nepřerušovaná čára Při pohledu na výjzd z prkoviště kde je dopravní značka dej přednost v jízdě a pod ní je kulatá značka o které si myslím, že bude přikázaný směr vpravo. Žlutá šipka na foto

doplněno 16.07.12 17:15:

Tak fot znovu.

doplněno 16.07.12 17:17:

.

Dopravní situace #2
ladaadal*

ar- souhlasím, ale proč to upozornění "dokonce dvojitá..." to je přece jedno, je-li dvojtá nebo jednojtá. Obojí má stejný význam, dvojtá je jen proto, že jedna platí pro tebe a druhá pro protijedoucí, nemá to žádný vliv na její účinnost a funkci. Ale jinak s odpovědí souhlas.

Příště by to chtělo lepší foto případně i s popisky značek a bez těch čar, co se pletou (ty oranžový zřejmě z internetové mapy).

"dokonce dvojitá..." to je přece jedno, je-li dvojtá nebo jednojtá. Obojí má stejný význam, dvojtá je jen proto, že jedna platí pro tebe a druhá pro protijedoucí, nemá to žádný vliv na její účinnost a funkci."

ale to je pro mě novina, kde se dá přečíst podobný výklad?

když je tam jedna plná čára, tak pro koho platí? pro mne, nebo pro protijedoucí?

doporučuji vyhlášku 30/2001 §18 Podélné čáry

ar*

Proč to upozornění. protože ve vaší první odpovědi je napsáno " je tam plná čára, to znamená, že na parkoviště můžeš, ale z něj už vlevo nesmíš" . Z čehoš by někdo mohl mít dojem, že na parkoviště se nechá zajet z obou směrů. Pokud by bylo parkoviště soukromý pozemek mimo komunikaci a byla tam jen jedna souvislá čára tak by to i platilo, kdežto dvojitou souislou čáru nelze přejídět ani pokud se jede na soukromý pozemek mimo komunikaci a na parkoviště se dostanete jen z jednoho směru. Dvojitou čáru můžete přejet puze při objíždění přkážky. Proto ta poznámka o dvojité plné (souvislé) bílé čáře.

" je-li dvojtá nebo jednojtá. Obojí má stejný význam, dvojtá je jen proto, že jedna platí pro tebe a druhá pro protijedoucí, nemá to žádný vliv na její účinnost a funkci" Tak to právě není.

doplněno 16.07.12 22:20:

Milane diky a příní hezkého večera opětuji.

ar, ok, *hej*, a *palec*.

Hezký večer Ti přeji..

cepagis*

"obojí má stejný význam, dvojtá je jen proto, že jedna platí pro tebe a druhá pro protijedoucí" - dle tohoto názoru, tedy když je dvojitá plná, jaký to má smysl? Není to spíše tak, že dvojitá plná je zvyýrazněním "jednojité"?

ladaadal*
hodnocení

0x

No, nevím, jestli blbě nekoukám, ale zdá se mi, že je tam plná čára, to znamená, že na parkoviště můžeš, ale z něj už vlevo nesmíš.

mowla*
hodnocení

0x

Pokud dobře vidím (a pamatuju si), pak nikdy...

laybor*
hodnocení

0x

Když vyjíždíš tak si všimni příkazové šipky -

(park před 21) - samozřejmě nesmíš vlevo, plná čára a značka.

monca001
hodnocení

Díky. Ona je tam pro jistotu i dopravní značka :D To jsem netušila. Co říkáte na tenhle obrázek... Hádám, že na něm muzu jen odbočit ale už ne se otočit *smich*?

Dopravní situace #3
cockpunk*

V téhle situaci se otočit můžete. Otáčení v křižovatce je zakázáno jen na světelné.

cepagis*

Naopak, pakliže je určen přakázaný směr jízdy, otočit se nesmíte - a to je přesně tento případ. Jinak samozřejmě neplatí, že se nesmíte otáčet jen na světelné, těch případů je mnohem víc.

To cepaqis : Je ta vodorovná značka ukazující směr doleva příkazová?

cepagis*

To aloisp: Ano, je. Pakliže jedu v odbočovacím pruhu (tedy v tom se šipkou doleva) NESMÍM jet třeba rovně či doprava. Jinak by tam ta šipka nemusela být, že?

vodorovná značka na zemi není příkazová!

Ta je uplně jiná!

viz vyhláška č.30/2001 a třeba toto:

e-autoskola.cz/...

cepagis*

Ale Milane, doplňuje zančku příkazovou či schéma řazení jízdních pruhů před křižovatkou:)

cepagisi, to ano, teď souhlasím, ale není to příkazová značka, jak píšete před chvíli.

viz:

§ 20
Šipky
Šipky jsou
a) "Směrové šipky" (č. V 9a), které vyznačují způsob řazení do jízdních pruhů před
křižovatkou nebo místem odbočení a stanovený směr jízdy; šipky lze užít i k potvrzení
jinak stanoveného směru jízdy. Přechodná úprava provozu na pozemních komunikacích
může být provedena pouze obrysem značky č. V 9a,

cockpunk*

Samozřejmě že případů je víc to vím také, tazatel se ovšem ptal na otáčení v křižovatce a ne na ostatní případy.

Pokud křižovatka není světelná a není tam značka zákaz otáčení otočit se můžete a za tím si budu stát.

monca001
hodnocení

Pánové, jak to tedy je, shodnete se? *smich* Smím se tu podle pravidel otočit nebo nesmím?

mončo, klidně napíšu že můžete, páč neznám předpism, který by to zakázal. kdo tvrdí opak, musí sdělit jaký předpis to zakazuje..

doplněno 17.07.12 19:44:

auto jede z vedlejší a musí dát přednost!

monca001
hodnocení

Možná jen, že v tomhle případě je potřeba opatrnosti. Fialové auto, konkrétně z tohoto obrázku, patrně z vedlejší komunikace chce jet stejným směrem a nemusí právě počítat s tím, že se někdo bude otáčet a nejen odbočovat...Připravím další situaci *smich*

Na téhle konkrétní křižovatce se otočit můžete. Nejsou tam příkazové značky (kulatá modrá značka s bílou šipkou)

A samozřejmě, jelikož děláte nepředvídatelný (přinejmenším neobvyklý) manévr, tak musíte vše ohlídat sama. Nesmíte nikoho omezit ani ohrozit. Pokud se něco stane, tak s největší pravděpodobností budete za viníka označena vy. Takže opartně!

doplněno 17.07.12 19:43:

Mončo, že vy nejste ze Zlína? A nejspíš jste tu křižovatku ani na živo neviděla.

Takže nás vlastně "jen" zkoušíte *smich*

Neznám konkrétní místo, chtělo by to gps, a třeba i View Street

pak se může hovořit, že tam (ne)jsou značky..

Že tam příkazové značky nejsou vím jistě. Už jsem tama "párkrát" jel. ;) A dá se to zkontrolovat na Googlu.

Vyberte si:

49.220369, 17.644680‎
+49° 13' 13.33", +17° 38' 40.85

Máte pravdu, nejsou tam,. jen IP 16, uspořádání jízdních pruhů, takže otáčení je možné!

Milane, sice máte podle předpisů pravdu, ale upřímě, vy byste to, být na místě toho řidiče auta na vedlejší, v tomto případě čekal?

pepr, upřimně, nečekal bych to, ale zase vy upřimně, už jste se někdy podobně otáčel, když jste někde bloudil a neznal to? (já ano)

Neotáčel. Ale dokážu si o živě představit. Brácha mi barvitě líčil bloudění ve Francii s Transitem a platem na auta. Mimo jiné jak skákal potmě přes dělíci travnatý pás.*smich*

Jen jsem polemizoval s tím, že musí dát přednost. Sice teoreticky musí, ale pokud to nečeká, tak prostě nedá. *nevi*

doplněno 17.07.12 20:34:

Milane a jsme zase na začátku. A říkáme oba to samé jen jinými slovy. ;) Viz má odpověď z 19:41h.

pepr, tlačíme diskuzi jinam, ale již několikrát soud rozhodl ve prospěch řidiče, který měl dát přednost a zbavil ho viny. páč řidič přijíždějíci po hlavni neumožnil řidiči z vedlejší mu dát přednost...

monca001
hodnocení

Při bloumání po mapkách naší vlasti, jsem narazila na další křižovatky (pozice auta - horní a dolní puntík). To, co se mi jeví jako zajímavé, je vodorovné dopravní značení "dej přednost v jízdě", především u dolního puntíku. Jednotlivá auta mohou dost dobře zakrýt tuto značku. Auto vlevo dole, pokud dobře najede až k příčné čáře, auto z puntíku nemůže mít ani tušení, kdo má vlastně přednost. Jak se zorientujete v tom, kdo jede vlastně po "hlavním a vedlejším pruhu"...Instinkt?*smich*

Dopravní situace #4
cockpunk*

Před takovouhle křižovatkou bude vždycky svislá dopravní značka konec hlavní silnice, dej přednost v jízdě a pravděpodobně také dodatková tabulka se skutečným tvarem křižovatky s vyznačenou hlavní a vedlejší silnicí. Ta vodorovná značka dej přednost v jízdě pouze doplňuje tu svislou aby to bylo přehlednější takže je jedno jestli Vám to auto před Vámi zakryje.

doplněno 17.07.12 20:14:

A pokud tam ty značky nebudou tak až auto před vámi odjede vy tu značku na silnici uvidíte takže se rozhodnete až budete dojíždět na hranici křožovatky.

mončo, nelze takto řešit nějaké situace, dodejte čkp!

doplněno 17.07.12 20:11:

právě řeším na ICQ a skype po dvou případech s čkp...

omlouvám se,

chtěl jsem po Vás GPS.

monca001
17.07.12 20:09
hodnocení

čkp?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]