Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strojírenský výraz

Od: ao* odpovědí: 10 změna:

Ahoj, potřebji poradit pod čím mám hledat nebo jak to nazvat :

závitovou redukci (přechod). na jedné straně je závit M12 délka cca 4cm a přechází na závit M8 délka 8cm.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Nevím o sériové výrobě podobných "šroubů", pokud jsou oba závity vnější (jen předpokládám), hledal bych asi nějaký "redukovaný svorník"...

jdukolem
hodnocení

0x

Obávám se ,že nic takového nenajdeš,je to induviduelně zhotovený šroub,že by existovalo něco takového normovaného,o tom jsem nikdy neslyšel,nazval bych to závrtný šroub redukovaný.

colombo*
hodnocení

0x

Neumím si přesně představit, jak má popsaná součástka vypadat.

Koupit se skoro určitě nedá.

Pokud se jedná o závitovou tyč (vnější závit), tak kup závitovou tyč M12; tu nech stočit na průměr 8mm a potom vyřezat závit. Ale soustružit závitovou tyč z průměru 12mm na průměr 8mm bude těžký samo o sobě.

Pokud to má být součástka s vnitřními závity, tak bych asi svařil dvě prodlužovací matice. Prodlužovací matice má na vnějšku šestihran a uvnitř příslušný závit, přitom délka matice je 20 až 30mm.

Zkus popsat účel použití součástky nebo přilož nějaký náčrt.

ao*

Díky za reakce, už mi soustružník řekl že při té délce se to bude kroutit .

původně jsem si myslel, že to bude jednodužší,ale přesvedčil mě že bude lepší vyrobit pouzdro s vnějším závitem M12 a vnitřním závetem M8.Tak asi půjdu spíš do toho.

a k čemu to potřebuji? : na UAZ-e je připevněna AC pumpa na bloku motoru,a kutil předemnou řešil ztržené závity

zvětšovaním až z M8 udělal M12.A dál už se nedá jít.

moto*

Je to jak říkal hop, redukovaný svorník. A na soustruhu to jde, šikovný soustružník si s kroucením snadno poradí.

Řešení s vložkou je ale pohodlnější a dobré.

ar*

Na tohle, stará dobrá Belzona 1111 . Vyčistit, odmastit, zalepit, vyvrtat a vyříznout nový závit.

moto*

Dělal jsem Belzonou ledacos, dnes používám podobné od Loctite, osobně bych ale nedoporučoval. Má to zlomek pevnosti ocelové vložky. I technologie provedení je složitější, natočit vysoustruženou vložku ev. pokapanou Loctitem na jištění závitu je práce na minutu. A vyrobit ji soustružníkem je práce také na chvíli. Ani netuším, kde by kutil Belsonu sháněl. Já ji míval, kde je ji konec. Stará zaschla a novou shánět nebudu, je navíc šíleně drahá a nedá se koupit dávečka na jedno zalepení. Je to utopie.

hop®

A nelze sjednotit na M12?

hodnocení

0x

Já myslím že když se zeptáte nějakýho soustružníka tak vám řekne co a jak a bude to pro něj i hračka vyrobit onen výrobek.

colombo*
hodnocení

0x

Řešení je určitě mnoho. Ani jedno nebude profesionální, ale funkční to bude.

Takže buď pomůže soustružník.

Nebo pomocí svářečky můžete svařit k sobě dva šrouby (jeden M12 a jeden M8).

Nebo můžete do závitu M12 našroubovat závitovou vložku M12/M8 a do ní pak připojit závitovou tyč M8 (svorník).

Zkuste se poradit s nějakým opravářem nebo s tím soustružníkem (ale musí vidět kam součástka přijde zamontovat!). Je určitě napadnou další možnosti opravy a vy sy jednu z nich vyberete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]