Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký tahovak šroubu na kola (kompresor)

Od: rapid® odpovědí: 6 změna:

dobrý den měl by jsem prosbu, mam felicii a na tom krásné kola,, proto je 2x do měsíce sundávam a meju, a jelikož to sundávání všech 4 kol a opetovné nandávání není nic náročeného fizicky, časově je to už horši :D celkem na tom strávim 2 hodiny a s toho hodinu jen sundávání kol jedno po druhém :D
Takle jakej kompresor s utahovákem kol by jsem si měl koupit do své díny uštřilo by mě to dost času ted když mam objednaný hever s nosnosti 2 tuny :) a je na tom u tahováku nějak stavitený utahovací moment, na feicic by toměo být 110 nm sem se dočetl, já to většinou utahuju na váhu svího těla - 120 kg dokud to nelupne. Pujde té utahovačce dostatečně věřit? popřípadě z jakým utahovacím momentem si mam tu utahovačku koupit děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Momenťák je určitě dobrá pomůcka - utahovat na "120 kg dokud to nelupne" je drsný (a nezapomínej šrouby namazat)... ;) Momenťák na kola je tak od 40 do 200 Nm (podle kol, auta atp.). Kupovat si kvůli tomu ale kompresor a vzduchovou ´ráčnu´? - no, proč ne... ;) Jinak - pokud zvednu jednu stranu auta, mám obě kola dole do dvou minut - a zpět taky...

doplněno 10.07.12 11:57:

To Rapid: já mažu šrouby už cca 35 let - a neuvolnilo (o upadnutí nemůže být ani řeči) se mi nikdy ani jedno - resp. uvolnilo ano, jednou ano, když jsem přezouval v pneuservisu (nové pláště) - a to je pak ´takovej´ rachot, že nevšimnout si může za volantem jen mrtvej (zastavil jsem, dotáhl - pro jistotu všechny a jel dál).

To Olaf71: Dlouholetá praxe... ;)

olaf71*

zřejmě slušnej oddíl :)

hodnocení

je to asi drsný já vm jen se bojim aby mi neuletely kola proto tak hrubá síla ;) jinak bojim se o namazat olejem pač známímu namazai olejem šrouby a všechny se mu vytočily a upadlokolo, nechtěl jsem mu to veřit ale ukazoval mi jak to má zničeny když mu to upadlo v 70 km/h, proto je zásadne nemažu vadí to nečemu?

tr

Zdravím, zrovna za tohle utahování kol a ještě k tomu ALU (krásných) skoro všichni mechanici mají sto chutí vzít klíč a praštit s tím majitele vozu po hlavě, ale až potom co mu nechají povolit svá krásná kola.*smich* Ani se nedivím, že sundat kola Vám trvá hodinu, takto ALu kola odrovnáte ( pokud krásná kola nejsou plechová) a to nemluvě o nábojích, závitech v nich a vytahových a přepjatých šroubech, které toho tolik nevydrží. Další věc je, že při defektu člověk vypustí duši a nedej bože, aby to auto měla zrovna žena.

Dále rázový utahovák je dobrý akorát na povolení, na montáž taky, ale pouze na nejnižžší stupeň momentu, kolem 80 Nm i méně. Potom se vezme moment. klíč a dotáhne na předepsaný moment, po cca 50 km se to překontroluje. Kola se dávají na očištěnou plochu náboje a šrouby se očistí a namažou, utahují se do kříže.

Pokud není k dispozici momentový klíč, tak úplně stačí síla, kterou je schpen dát průměrný muž na konci křížového klíče, pouze ženy mají povoleno si pomoci nohou, stačí ale jedna.

hodnocení

no je právda že moje přitelkyně 70 kg řikala prej já ti pomužu je povoit ty kola :D a zachvily já ti na to kašlu to nejde se nafoukla a zahodila kíč :D :D ješt ěže me nevzala po hlavě ona :D :D takže říkata mazat jo? já se bál že to prostě nebude držet :D dobře tak já už to teda budu jenrukou na konec a pak jen tuknu palcem u nohy aby to bylo v pohodě :D se omlouvám svímu autíčku že ho takle trápim když na ten klíč skáču :D

olaf71*
hodnocení

0x

ten kompresor bude muset být trochu výkonější. utahovák má pracovní tlak min.6 bar a spotřeba vzduchu 100l/min.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]