Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ohlá řadící vidlička?

Od: adamas odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

vlastním fiat punto 1,2 a po chvilce jízdy a přejití na volnoběh mi něco mlátí v převodovce. Pokud zmáčknu spojku a nebo zvýším doopravdy jen lehce otáčky (snad o 100) tak to mlácení přestane. Při jízdě nic nejde slyšet. A dnes jsem přišel na to, že když řadící pakou lehce zatlačím na rychlost tak mlácení přestane tak jako při sešlápnutí spojky. Stačí lehce vzít a zatlačit v pomyslném "Háčku" na nějakou rychlost a mlácení přestane.

Olej a spojka vyměněno. Přidáno aditivum do převodovky. Pětková zkontrolována.

Je možné, že je ohnutá řadící vidlička? Nebo kde by mohla být závada?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cobrak*
hodnocení

0x

Neměnil jste výfuk v poslední době?

adamas
hodnocení

ne už je tam delší dobu...

gumidek*
hodnocení

0x

Mohl by to dělat synchron, pokud to stichne, když se tam opatrně zatlačí rychlost bez spojky (jen náznakem, ne ji tám kopnout).

Čvachtání by zase dělalo některé ložisko v převodovce

doplněno 09.07.12 13:19:

Tak to dělá ložisko na spojce (lamele). Sice někdo pořád tvrdí, že se to projevuje tak, pokud sešlápnu spojku, tak je slyšet šustění, ale může to být i naopak. Ložisko je na hřídeli volné bez tlaku od pedálu (vydličky) a díky vůlím poskakuje a šustí. Po skisku pedálu se dost opře o hřídel a vidličku a šustit přestane (díky síle na něj).

doplněno 09.07.12 13:22:

Zpátečka je taková u všech aut, co znám. Není totiž zasynchronizovaná (možná by to šlo, ale bylo by to strašně složité a poruchové, dle mě). Zuby jsou do šípu, ale někdy do sebe nezapadno.

Stačí ji tam nervát, pustit spojku na neutrálu, tím se opět uvede do pohybu hlavní hřídel a přestaví zuby na jinou polohu. A pak ze spojkou jí tam zkusit znovu dát a většinou už půjde.

adamas
hodnocení

Kamarád říkal, že na ložisko to nevypadá. Jenže ono to dělá u všech rychlostí, že když lehce zatlačím tak to ztichne. A žádná rychlost nejde přes zuby. Jediné co jde občas špatně zařadit je zpátečka, která tam nechce skočit. Ale stačí projet všechny rychlosti a skočí tam lehce.

adamas
hodnocení

Spojka je nová včetně ložiska a přitlačáku. Tak synchron u zpátečky není kvůli tomu aby někdo nezařadil zpátečku za jízdy...

gumidek*

Je tam jen mechanická ochrana, aby šla zpátečka řadit z neutrálu. Tedy z pětky dolů nejde, ale jak se dá páka na neutrál, tak za jízdy tam dát lze, ale zničí se zuby. Když jsem se učil jezdit v autoškole a parkoval jsem podél a v kopci, tak se mi auto krokem trochu rozjelo a při zařazení zpátečky to zachrastilo (Fabie).

jarda3*
hodnocení

0x

Jeste bych se zameril na veci kolem prevodovky - hlavne radici paky, tahla, kulisy, lanovody (podle toho co tam je), tam se taky vymezi vule kdyz se za to zatahne...

adamas
hodnocení

Zítra zkusím lehnout pod auto a uvidím...dle mého to jde přímo z převodovky. Ale jako by někde buď z diferencialu a nebo u spojky spíše. Ale spojka je komplet vyměná a diferenciál je hloupost. Když to dělá na neutrál tak v diferencialu se nic netočí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]