Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v únoru tohoto roku jsem si pořídila od známého starší vůz (rok výroby 1993) v hodnotě 5000 kč. Povinné ručení bylo zaplacené do července tohoto roku, tak jsem nic neřešila. Jenže jsem teď zjistila od předchozího majitele, že povinné ručení předčasně zrušil někde v polovině dubna. Což je v současné době asi 5000 kč pokuta (počítala jsem 50 kč na den). Auto je v tzv. "polopřevodu" napsané na mě. Poštou žádné upomínky nebo nic podobného nepřišlo. Ptám se tedy, jestli byste mi někdo prosím neporadil, jak s touto situací naložit. Auto už nechci a dále nepotřebuji (potřebovala jsem ho jen na ježdění do školy do konce tohoto školního roku a navíc od září jedu do ciziny). Takže jsem ho chtěla prodat, jelikož je v relativně dobrém stavu a má platnou stk ještě na 4 měsíce. Ale takhle si nevím rady.
Lucie, nic není tak horké jak se píše. Navíc kolegové uvádějí dosti nepřesné informace.
Kdo Vám dokáže, že jste vozidlo provozovala?
Vozidlo klidně prodejte a dobře si uschovejte kupní smlouvu.
Osobně se domnívám, že jste vozidlo v únoru koupila, ale hned v březnu jste ho prodala. Kde je vozidlo teď nemůžete vědět, neboť nejste vlastníkem..
pochopila?
Milane ,jako vždy správně - napíše se kupka na březen,
Lucie prodá vůz v červenci a ČKP půjde po novém majiteli - bude tam díra 4 měsíce - nový majitel bude mít kupku od července a práskne Lucii že to koupil v červenci, co ted.
Už vím - v březnu se to prodá na Nguyen Tronga.
doplněno 09.07.12 19:41:Jasně že p.Novák - já jen aby to všeci pochopili.
laybore, zdravím,
pochopil, ale já používám jméno pan Novák...
Lucka nebude teď prodávat auto, ale přeci pan Novák...Lucka ho bude jen zastupovat...
kde je teď problém?
Milane, Vašich názorů si vážím, nicméně, občas mám dojem (a prosím neuražte se), že ať napíšete sebejakou "kravinu" dostanete za to spoustu bodů... Můžete mi vysvětlit, v čem uvádím nepřesné informace? Dokážu pochopit, že takové věci radíte lidem, kterým skutečně stojí nepojízdný trabant na dvorku a pak po nich jede ČKP... Ale zde se mladá slečna otevřeně přiznala k tomu, že autem jezdila, a ručení neplatila... Z Vaší logiky plyne, že ručení vlastně nemusí platit nikdo z nás... a až se na nás ČKP obrátí s penalizací, všichni budeme všem za svědky, že jsme nikdy v žádném autě nejezdili... a pak to má v tomto státě k něčemu vypadat!
Vy jste vozidlo provozovala a neměla pojištění. Takže příspěvek zaplatit musíte. Ještě Vám hrozí pokuta za přestupek od 5 000 Kč do 40 000 Kč.
Na vozidlo ihned uzavřete pojištění a nebo ho prodejte.
No ale když to prodám někomu jinému, tak to pak přejde na něj, ne? Až to pojistí a přihlásí na sebe.
Když se Vám podaří najít takového "blbce", který Vám to podepíše k tomu lednu či únoru, pak ano. Každopádně i s ohledem na to, že odjíždíte na delší dobu do zahraničí, bych mrtvého brouka nehrál a snažil se problém co nejrychleji vyřešit... Ono kdybyste dostála svým povinnostem a auto po odhlášení na své jméno do deseti dnů přihlásila, chtěli by po Vás na DI uzavřené povinné ručenní - a mohla jste výrazně ušetřit (ale zase by Vás to pravděpodobně stálo ekopoplatek, ale to by se dalo pořešit). Každopádně teď tam je pojistné vakuum, které vzniklo zánikem pojištění v tom dubnu (to byl původní majitel ještě velkorysý, že jej nezrušil hned v den prodeje) a je jedno, zda auto teď prodáte či necháte zrušit. Ostatně - jestli mělo auto v zimě hodnotu 5.000Kč a není zaplacen ekopoplatek, bylo to auto už tenkrát bezcenné...
Jestli se chcete zbavit případných komplikací s ČKP tak je to asi jedinná možnost.
Kupní smlouvu na píšete na březen na pana Nováka,(kdy skončilo povinné ruč.)
další kupní smlouvu (při skutečném prodeji ) z pana Nováka na nového majitele , novému majiteli řeknete třeba že je to strejda a nemůže na nohy ,tak to vyřizujete za něj , možná napište i
plnou moc - že pan Novák uděluje plnou moc k vyřízením veškerých formalit souvisejících s převodem vozu na nového majitele.
možná mě ještě doplní p.milancukrář.
Velice si vážím vašich rad. Ale opravdu si myslíte, že to takhle půjde? A tomu novému kupci to nebude připadat divné, že to prodávám cizím jménem?
Lucko, proč by to nešlo? Co by na tom bylo divného...vždyť se takto často prodávájí auta...
Pan A odhlásí na pana B, ten jezdí, pak prodá C, a ten zase D... ten si pak dojde na registr a vozidlo na sebe dohlásí...ale to je již jiný případ...
Pane Milane,
vážím si vašich rad při boji proti ČKP, kdy neoprávněně požaduje zaplacení zákonného příspěvku. V tomto případě je ale nárok oprávněný, takže proč radíte slečně či paní, aby lhala a snažila se zákon obejít. Jste si vědom, že nabádáte možná až k trestnému činu?
Sám jsem řešil s ČKP 3 případy. V jednom jsem uznal, že jsem nesplnil zákonou povinnost a zaplatil. Ve zbývajících jim prokazuji, že jsem vozidlo neprovozoval v rozporu se zákonem. Zatím jsem úspěšný na 50%. Když to neuznají ve druhém případě, počkám si na soud a tam se rozhodne.
doplněno 09.07.12 21:53:Co kdyby tato osoba do Vás narazila a způsobila Vám doživotní následky, kdy budete upoután na vozík. Pak by jste určitě proti ČKP nebojoval a peníze od nich přijal.
Milý pane, radím jak můžu.
Respektuji Vaše rozhodnutí zaplatit komu chcete a co chtece..
doplněno 09.07.12 21:57:jaký by byl rozdíl, zdali mě škodu uhradí paní, nebo čkp?
Já radím, jak se vyhnout když vozidlo neprovozuje. Opatrně volím slova, nenavádím paní, aby udělal toto, či tamto. Položil jsem dotaz, kdo jí dokáže že provozovalas.
nebo že se domnívám, že vozidlo prodala...
Tady nejde o rozhodnutí jestli chci a nebo ne. Existují tu zákony a podle nich se máme řídit. Pokuď je poruším, tak by bylo správné to uznat a nést následky takového jednání.
Paní jezdila v autě, které zakoupila za 5tis Kč. Z toho dovozuji, že by asi neměla na případnou škodu na vozidle a hlavně na Vašem zdraví, které se může pohybovat v řádu miliónů.
nekomentuji...
Paní jezdila v autě, které zakoupila za 500 000tis Kč.
Z toho dovozuji, že by asi měla na případnou škodu na vozidle a hlavně na Vašem zdraví, které se může pohybovat v řádu miliónů.
Právě proto je tu povinné ručení, aby řidiči nemuseli mít starost, kdo jim případnou škodu zaplatí. Pokuď to někdo porušuje je třeba, aby ho postihl nějaký trest. Proč já platím za svá vozidla povinné ručení cca 20tis ročně, když je stejně řídím jen já. A někdo jiný neplatí nic. A přesto má mít stejná práva. Proč?
Pokud by tu byl právní stát, tak by mě ani nenapadlo radit obcházení ale že jediné správné je zaplatit poplatek za nepojištěné období. Ale vzhledem k tomu co je ČKP zač a že to je jen způsob jak se tu někdo obohacuje (přes vymáhací firmy), tak radím pokud je možnost neplatit tak jim nic nedat.
Možnosti jsou dvě, buď doložit že auto nebylo provozováno (nejezdilo ani neparkovalo na veřejně přístupném rostoru). Nebo lépe doložit, že v nepojištěném období nebyla majitel ani provozovatel - např. na konci března auto prodala panu Nguyenovi a ukončila pojistku. Teď se pan Nguyen odstěhoval do zahraničí, tak jí pověřil prodejem auta a nechal jí k tomu plnou moc. (nebo jí auto prodal zpět a pak uzavřela novou pojistku) Tj. ČKP bude poplatek vymáhat po p. Nguyenovi protože byl v nepojištěném období majitel/ provozovatel a je na ní jestli ho doma ve Vietnamu dohledá...
To ano, on každý trestný čin musí být prokázán, aby byl pachatel odsouzen. Nicméně - tazatelka se zde přiznala, že auto koupila, s jeho přihlášením a povinným ručením se neobtěžovala, jezdila s ním pravděpodoně každý den do školy - svědků tohoto provozu bude více než dost, možná se někde objeví i nějaké fotografie (záznamy z radarů, kamery u obchodních center, benzínek)... Jen připomenu, že důkazní břemeno, že auto neprovozovala, bude ležet na tazatelce. A když si sežene svědky, může to být v krajním případě i křivá výpověď atd...Jasně, všichni mi teď namítnete, že se s tím nebude ČKP obtěžovat a pravděpodobně se na to nepřijde. A nejspíš máte pravdu...
Mně zaráží jiná věc, ta zvrácenost v myšlení některých rádců. Namísto aby poradili k problému se postavit, sankci zaplatit a napříště se poučit, dělají z nás, kteří toto radíme blbce, kteří to neumějí "ochcat". Takže sankce ČKP nehradit a svést to na nějakého vymyšleného vietnamce (protože ČKP je nepopulární), koncesionářské poplatky nehradit (protože si z nich ČT žije nad poměry), vlakem jezdit načerno (protože z každé jízdenky podpoříte půlmilionový plat generálního ředitele Žaludy), jízdu v metru neplatit (protože kdovíkam ty peníze jdou)... atd...
Teď to přeženu, ale co až někdo z tazatelů napíše: "Zabil jsem babičku, jak to ututlat?" Také mu budete radit, jak je to možná trestné, ale v tomto zvráceném státě to je vlastné normální a nemá to cenu řešit?
Takže tím chci říct: ano, dělá se to tak. Ale veřejně to podporovat a radit, to je moc...
Ono na tenhle případ nesedí "Zabil jsem babičku, jak to ututlat?", ale spíš "Zabil jsem zloděje, jak to ututlat?" Metody ČKP považuju za zlodějské/ lichvářské. Nemyslím výši poplatku za den bez pojištění, ta je správná. Ale způsob zjišťování neplatičů, metody obesílání, zamítání jednoznačných důkazů (např. doklad o likvidaci), vymáhání po obdobích 3 měsíců, čekání na dobu před promlčením aby naskákaly úroky, předání pohledávky spřízněné vymáhací firmě atd. Kdo tohle dělá i ten kdo tohle umožnil a umožňuje by měl sedět za katrem. Takže žádná zabitá babička, ale fakt zloděj a ututlání je na místě. Zabít zloděje podle mne není zločin, bohužel podle našeho super práva ano... Takže osobně bych ČKP ututlal a dal bych si pokutu ve formě poslání peněz přímo někomu kdo to potřebuje (třeba majiteli vyplaveného baráku)
Máte scestný názor, ale respektuji jej. Platit povinné ručení Vám v případě provozování vozidla ukládá zákon, v případě, že tuto svoji povinnost řádně plníte, nemáte důvod se s ČKP vůbec kdy setkat. Ano, ČKP je subjekt, jehož posláním je generovat zisk. To samé platí v tom dopravním podniku, jak jsem psal výše - jezdit načerno a pak se vymlouvat, že se mi nelíbí metody vymáhání pokut a proto nezaplatím, je opět scestné...
A ta Vaše poslední věta, která říká, že nebudu platit povinné ručení, ale když na to náhodou ČKP přijde, pošlu raději peníze na dobročinné účely... to je pro mě známka, že s Vámi nemá na toto téma smysl diskutovat...
To je myšleno Trest který má smysl X Trest díky kterému se obohatí někdo v pozadí ČKP. Vyklouznout bez trestu nepodporuju, ale přednost dávám tomu který smysl má... (Dobročinné byl jen okamžitý nápad)
Pokud někdo úmyslně neplatí s tím že se pak vymluví, tak je to o něčem jiném (hlavně to je hlupák který riskuje že způsobí škodu a celou jí bude platit).
Když jste u toho DP, tak načerno můžete jet i když máte lístek, ale autobus stojí v zácpě a vyprší vám limit. Taky je podle vás správné pokutu zaplatit? Správné je aby revizor pokutu nechtěl... ČKP by jí chtěla a čekala by až naskáčou úroky. Dokonce když jí někdo "ukáže platný lístek", tak ho neuzná a pokutu chce, vyhrožuje vymáhací firmou a nechá být jen toho kdo dá najevo že není snadná kořist. A těch lidí co měli auto dávno ve šrotu a zaplatili není málo...
jak prokázat neprovozování? Zákon neuvádí jak, a často skloňovaná čestná prohlášení mohou být účelová nečestná s cílem vyhnout se zákonné sankci
sankce za nepojištěná auty jsou tou donucovací pákou, která jediná může českého človíčka donutit splnit si zákonnou povinnost
kdyby ty páky nebyly, kdo by pak uzavíral několikatisícové povinné ručení? malá český člověk který nemá ani na pořádné auto určitě ne, a v duchi by se těšil, jak vyjebal se státem a se všemi kolem sebe a kolik ušetřil na pojistce, ekodani a převpdu
Tazatelka má celkem různé možnosti
1.) auto pojistit, přihlásit na sebe, vzhledem k tomu že je 10.07 2012, a pojistka byla sjednaná "do poloviny dubna" zaplatí ČKP za těch X dnů sankční poplatek, kdy jí ČKP osloví je ve hvězdách, bude to nejpozději do konce roku 2012 nebo do doby než bude novelizován příslušný zákon...registrací na sebe vpodsdtatě potvrdí to, že s estala majitelem a provozovatelem a ža auto PROVOZUJE, tedy že auto PROVOZOVALA od té poloviny dubna...
2.) auto hned prodat, pojistku uzavře nový majitel, tazatelka zaplatí za ty dny kdy auto nebylo pojištěno sankční poplatek, s tím že ČKP obešlě nového majitele auta i tazatelku, je to běžný trik, pokud sankční polatek zapatí oba, je to plus pro ČKP, pokud nový majitel nebude trouba, napíše ČKP že auto koupil až 11.07 a že poplatek za těch 11 dnů jde na triko prodávající, pak ta částka může být v řádech desetiticíců
4.) dát auto sešrotovat, doregistrovat na sebe za 800 a trvale vyřadit z registru a pak přesvědčit ČKP že neexistivalo už v polovině dubna a že nebylo provozováno atd
5.) žít v domnění že zákon lze vyložit i tak, že provozovat znamená jezdit, že parkování či odstavení auta není činností související s provozováním atd, že výklad ČKP, podle kterého provozovat znamená vlastnit registrované auto a býti zapsán v registru jako provozovatel či majitel... protože vykládat zákon náleží jen a jen soudu, počkat si na soud a soudit se s ČKP...
Rozhodla jsem se, že auto pojistím, dohlásím na sebe a prodám. Měla jsem si tohle všechno zjistit před pořízením auta. Alespoň si to budu pro příště pamatovat.
Kolik si cca myslíte, že budu platit čkp? .. Bude to do 10 000?
Lucko, proč chctete dělat toto nejšpatnější rozhodnutí!
Kdo Vám toto poradil?
Copak vozidlo nemůžete prodat bez pojištění a poplatku za evidenci na Vaší osobu? To je 800+250Kč a to ještě nevíte o poplatku za ekopoplatek...
horší a dražší řešení již nenajdete
Achjo, už jsem úplně bezradná.. Upřímně mám z ČKP opravdu strach. Když to "prodám" panu Nguenovi, tak jim to přeci musí dojít a třeba na mě zavolají policii. Nebo jsem slyšela od spolubydlícího, že prý mají nějaké lidi, co jezdi "zastrašovat" tyhle neplatiče.. Mám z nich strach ..
Lucko, poslední naději na uklidnění. Ozvěte se v neděli večer na ICQ 55180641, nebo skype: milancukrar. Pak ještě telefon:
Vše vyřešíme, vysvětlím, a pak již budete klidná, věřte mi..
zákon o povinném ručení je bičem na lidi, jako jste Vy, když to bez pojistky do někoho napálíte, bude to muset ze zákona řešit ČKP a poskytnout pojistné plnění z garančního fondu a pak to vymáhat od Vás...když budete chudá, nic si na Vás nevemou...do garančního fondu musí ČKP někde získat peníze...Kdo jiný má přispět, když ne neplatiči jako Vy?
Zkusdte si sebe představit v podobné situaci...v situaci člověka, který si platí povinné ručení, nabourá ho někdoc s nepojišzěnám autem, nebop s autem které enbaylo identifikováíno protže pachatel ujel...co budete dělat a kam budete psát?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.