Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vylepšení registrační značky

Od: arkjnu odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

mějme situaci kdy na registrační značku svého motocyklu nalepím nějakou malou samolepku nebo fixou napíši své jméno, tak, že nebude omezena čitelnost čísla na této registrační značce. Zajímalo by mne, zda-li se provozem vozidla s takovouto "vylepšenou" RZ dopouštím nějakého protiprávního jednání. Pokud myslíte že ano, prosím odkaz na příslušný odstavec zákona, který toto upravuje.

Pokud vím, tak zákon říká něco v tom smyslu, že do okolí RZ je zakázáno umisťovat cokoli, co by snížilo její čitelnost.

V mém případě jde o to, že jsem si nalepil kulatou samolepku do vylisovaného místa pro samolepku o kontrole emisí, kterou na motocyklu pochopitelně nemám, na RZ mám však předlisovaná kruhová místa pro známku STK i měření emisí.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Způsob umístění tabulky registrační značky na vozidle (K § 7 odst. 4 a § 79 odst. 1 a 5 zákona)

(2) Tabulka registrační značky musí být na vozidlo umístěna svojí spodní hranou dole a přibližně vodorovně k vozovce. Na tabulku registrační značky ani do její těsné blízkosti nesmí být umístěny žádné nápisy nebo vyobrazení, které by narušily její čitelnost nebo rozlišovací schopnost, pokud není v této vyhlášce nebo zvláštním právním předpisu stanoveno jinak.

hodnocení

1x
úředníkům by k udělení trestu mohlo postačovat toto:Postihy pro řidiče stanovil přestupkový zákon, 200/1990 Sb. v § 22 odst. 1 písm. a) bodu 1. a 2., podle nějž se přestupku dopustí ten, kdo v provozu na pozemních komunikacích řídí vozidlo, na němž v rozporu se zvláštním právním předpisem není umístěna tabulka státní poznávací značky (registrační značky) nebo je umístěna jiná tabulka státní poznávací značky (registrační značky), než která byla vozidlu přidělena (pokuta od 5 000 Kč do 10 000 Kč a zákaz činnosti od šesti měsíců do jednoho roku) nebo jehož tabulka státní poznávací značky (registrační značky) je zakryta, nečitelná nebo upravena či umístěna tak, že je znemožněna nebo podstatně ztížena její čitelnost (pokuta od 10 000 Kč do 20 000 Kč a zákaz činnosti od šesti měsíců do jednoho roku), tyto přestupky nelze projednat v blokovém řízení, a podle odstavce 12 nelze od uložení sankce upustit. Tato přestupková ustanovení byla z přestupkového zákona přesunuta do § 125c odst. 1 písm. a) body 1, 2 zákona č. 361/2000 Sb.Vyhláška č. 243/2001 Sb: provedení tabulky, zejména barevné a rozměrové, popisuje § 24 vyhlášky. § 28 stanoví způsob umístění značky na vozidlea kdysi jsem četl, že RZ není váš majetek a proto nejste oprávněn na ní cokoliv provádět. už i vyvrtání otvorů pro připevnění šrouby je neoprávněné...

hodnocení

1x
Myslím, že na registrační značku má stát COPYRIGHT, proto by to mohli považovat třeba jako pozměňování veřejné listiny.
Ani na občanku si nemohu dokreslit třeba fousy, když jsem se týden dva neholil!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]