Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych vás poprosit o radu.
Minulý týden jsem koupil starou babettu z 83 roku a pán ji měl zaregistrovanou. Tak že ji byl na uřadě odhlasit a poslal mě poštou spz a velký techničak odhlášený na mě a malý tp. na obvodu uštíplý.Dozveděl jsem se že registrace mopedu byla pouze v jednom roce a pak to zase zrušili. Byl jsem na magistratu s otázkou jestli ji musím na sebe znovu zaregistrovat, a úřednice mě poslala na evidenční kontrolu a stk a že je to moje povinost zaregistrovat a vyžádat si novou spz. Z důvodu změny okresu. Mě se to zdá ale uhozený abych musel tohle vše absolvovat kvůli mopedu za 1000 Kč.. Předchozí majitel neměl tu spz ani přidělanou a na stk také nikdy nemusel a mě tvrdí že ji mít musím. Ještě jsem neviděl babetu s spz natož vylepenou nálepenou stk. Moje otázka zní jestli to mohu obejít tím, že nic přihlašovat nebudu a budu sebou vozit pouze zaplacenou pojistku a štíplý malý tp.? Nevím ale jak bych se tím obhajoval před policejní hlídkou.. Můžete mi prosím poradit? Děkuji moc
SPZ na moped mít musíte viz vyhláška 243/2001Sb., §28, odst. 4. Okresy už dnes v rámci SPZ neexistují, takže pokud nebydlíte v jiném kraji, tak by vám novou SPZ dávat nemuseli. Jen musíte nahlásit nové bydliště (nový vlastník).
Pokud chcete provozovat jakékoliv motorové vozidlo na pozemních komunikacích, musí mít platnou STK.
Povinné ručení se vztahuje na dané vozidlo, tudíž budete muset udat SPZ.
Pisete nesmysly. Babetta (a to i ta registrovana) na STK nemusi. Stejne tak nemusi mit SPZ, pokud ji predtim nejaky aktivni vul nezaregistroval.
Pro tazatele:
1. Koupit zaregistrovanou Babettu je blbost, prodava se dost tech neregistrovanych, ale to uz ted asi vite.
2. Varianta se stiplym TP bude jeste nejakou chvili fungovat, ale chysta se novela, kde za nedoregistrovani budou celkem znacne pokuty.
3. Bud Babettu doregistrujte na sebe (tedy evidencka, nove SPZ a nutnost platit pojistku), nebo Babettu trvale vyradit z evidence. Tady je vsak drobny problem - trvalym vyrazenim vozidla zanika jeho zpusobilost k provozu na PK. Otazka je, zda to hlidka pri pripadne silnicni kontrole pozna (mysleno, ze konkretne tato babetta s timto VIN je prave diky tomuto vyrazeni k provozu na PK nezpusobila), ja si myslim, ze pozna. Pak jedine koupit nejake torzo stejneho typu Babetty, ktera neni registrovana a prehodit stitky. Pokud ma Babetta i cislo ramu tak prehodit ram nebo pomoci raznic cislo...
4. Jako krok 3, jen koupit cisty stitek a cislo vyrazit "svoje"- pokud mozno se netrefit do cisla Babetty ukradene.
Tento problém jsem měl taky,až jsem Babettu koupil,prozradil bývalý majitel že měla SPZ,ale ze se stratila,dodal velký techničák(jak na auto),jel jsem na STK,ale tam se dělá jen registrační kontrola,takže žádná kontrola technického stavu,jen štítků,pak na úřad,kde jsem sostal novou SPZ a byla přepsána v TP,dále jsem ji pojistil a jezdím...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.