Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejpodrobnější vysvětlení pojmu kupní smlouva

Od: roman89 odpovědí: 10 změna:

Zdravím,už tu bylo mnoho otázek ohledně kupní smlouvy u prodeje vozidla.Mě zajímá,když někdo při prodeji auta,nepožaduje přepis,a stačí mu kupní smlouva.Co to má vlastně za smysl.Vím,že kupující nemusí platit ekodaň.Prodejce a kupující sepíší smlouvu, kupující předá peníze prodávájícímu,ten mu dá zase klíčky a hotovo?Povinné ručení prodávající zruší a kupujicí si musí zařídit nové? Prodávájící mu dá ještě techničák ne?A co všechno ještě? Auto je stále napsáno na prodávajícího, a provozovatel je kupující? Nebo jak to je?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

1x

Kupní smlouva jje soukromoprácvní smlouva, při které vznikne prodávajícímu povinnost předmět koupě kupujícímu odevzdat a kupujícímu povinnost předmět koupě převzít a zaplatit za něj prodávajícímu dohodnutou cenu. Ostatně viz OZ.
1. stačí kupní smlouva, nepožaduje přepis, tento prodávající je ..., pak se auto přeprodává a vlastník neví, kde a čí je
2. ekodaň, ja na nich jak se domluví.
3 , a hotovo? viz úvod, dále TP, OTP, co s pojištěním.
4. musí zařídit, no měl by, jak tady čteme, tak na to dlabou a se ptají, jak to řešit, Jistě, tak by to mělo být.
5. Základní neznalosti, koupím auto, podepíše se smlouva, předají se prachy, auto. Pprodávající mne uvede jako nového vlastníka, na úřad je nejlépe když jdeme oba dva. Pak si kupec auto přihlásí na sebe, též pojistku (zde se může domluvit, kdy ji prodávající zruší).
Na OdbDSA jsou návody, i na webu obcí, jak se postupuje.
Je v zájmu prodávajícího přepsat auto na kupce.

jabraka*
hodnocení

0x

Prodávající by měl mít základní zájem na tom,aby kupující auto přihlásil,nejlépe ihned.Současně s tím by měl prodávající dohlédnout na to,aby kupující auto pojistil.Tak se vyvaruje průšvihům.

JABRAKA

roman89
hodnocení

jak přihlásil? Předpokládám,že když by se sepsala smlouva,tak prodávající musí zrušit svou pojistku,tím pádem by auto nemělo uzavřeno povinné ručení,a úkolem kupujícícho by bylo auto pojistit, pak stačí jen sedout a jet?A všecko bude napsáno na prodávájícího, že to je jeho,apod

prodejce nemůže dohlédnou na to, aby si kupec vozidlo pojistil. nemá na to vůbec vliv a právo..

hodnocení

0x

Kupní smlouva v jakýchkoliv případech slouží k tomu, aby upravila či objasnila majetkoprávní vztahy mezi prodávajícím a kupujícím.

Tehdy a tehdy jsem ti prodal auto s takovými a makovými vadami, ty jsi mi za něj dal smluvený obnos peněz, celé se to odehrálo v úterý a pod to se oba dva podepíšeme. Oběma nám z této smlouvy vznikají nějaká práva a povinnosti.

Dá se to přirovnat k tomu, že v obchodě dostanete účtenku za to, že jste si koupil svetr.

Kupní smlouva poukazuje na to, kde ja majitelem auta.

Údaj v registru vozidel poukazuje na to, kdo je za auto zodpovědný, případně kdo s autem jezdí.

Ovšem, pokud se tyto dvě osoby neznají, je to celkem třaskavá kombinace.

Normální a svéprávný občan, při prodeji auto v registru vozidel odhlásí na nového majitele (čímž se nachází v tzv. polopřevodu), předá novému majiteli doklady od vozu a zruší pojistnou smlouvu, protože není důvodu, proč by měl mít pojištěné něco, co mu už nepatří.

Nový majitel si auto pojistí, poté přihlásí na sebe, aby se měla policie na koho obracet, kdyby nastal s vozidlem nějaký problém.

hodnocení

0x

Romane či Spider Roy

Ten kdo nepožaduje přepis, neví co činí za nedobro pro sebe. Sice vlastnické právo se všemi povinnostmi a právy přechází na kupce, tedy i odpovědnost za stav vozidla a pojištění, ale za prodejcem bez přepisu budou chodit písemnosti a problémy, bude se muset vyvinit kupní smlouvou.
Každopádně nový majitel, pokud nebude zapsán v techničáku, může být sankcionován, rovněž i prodejce. Páč zákon 56/2001 v § 12 (13) jasně hovoří o zápisu změny.
Sankce může dosáhnout až 30 000Kč. viz přestupkový zákon.
Takže je ve velkém zájmu, aby prodávající minimálně odhlásil (polopřevod) vozidlo na kupce.
Ušetří si s tím mnoho pozdějších problémů.

stejně jako v jiných poradnách..i zde najdete npřesné informace.

Registr vozidel nevypovídá o vlastnických vztazích... je to jen administrativní zápis...

nu*
hodnocení

0x

nikoho nezajímá, co kdo požaduje, zákon platí stejně pro všechny, ten kdo prodává auto má ze zákona povinost auto odhlásit bez ohledu na to, zda nový majitel toto požaduje či nikoliv, protože to ukládá zákon...

Protože zákon neřeší, co udělat v situaci, kdy někdo zákon poruší a po letech nic neví, probudí se a obíhá úřady, kde se dožaduje nějakého jiného než zákonného řešeníé...Řešení je i po letech stejné, a to udělat, co ukládá zákon...klidně dodatečně...avizovat změnu majitele, a tuto nechat zapsat do dokladů...

erikch*

ano všichni jsme si před zákonem rovni(někteří rovnější)...proč mám ale státu cpát peníze za to,že nemám na to "podléhat" lobby Škoda a.s.,která prosedila onen jakože "ekopoplatek",a kupovat jejich báječné nové vozy(třeba)...Naštěstí je kupní smlouva nadřazena(de iure pouze kupní smlouva vymezuje změnu majetkoprávního vztahu) zápisu v registru,no a nebude trvat dlouho a i ČKP budou "přistřižena" křidélka(stejně jako u exekutorů) aby už nedocházelo k excesům,že registr je "zákon"-není a nebude...

erikchu, cituji z emailu (odstranil jsem jméno.)

Dobrý den Milane,
obracím se na Vás s prosbou o radu.
Pracuji na infolince pro ČKP a chci se Vás zeptat, zda-li se dopouštím nezákonného jednání tím, když podávám volajícím nepravdivé či zkreslené informace, toto jednání mám samozřejmě nařízené od vedení. Samozřejmě, že mi je toto jednání velmi nepříjemné, když vím, že bych lidem mohl poradit tak, aby nic neplatili, ale práci potřebuji a dokud si nenajdu jinou, musím to vydržet, ovšem né za předpokladu, že se tím dopustím něčeho protiprávního.
Děkuji za odpověď
S pozdravem,

doplněno 02.07.12 21:53:

a dnes doplnění..

Tak pár příkladů.
Volá člověk, že vozidlo neprovozoval, má odpověd zní, že pakliže vozidlo neprovozoval tak měl uložit značky do depozitu, a jelikož nebyly, tak je potřeba částku uhradit.
Nebo často lidé volají, že je obesíláme za několik dní a odvolávají se na 14ti denní lhůtu, na to má odpověď zní, že v této lhůtě je nemůže pokutovat pouze správní orgán, ale zákonný příspěvek nepojištěných se hradí za každý den. A když ten člověk dodá, že po tu dobu co nebylo sjednáno povinné ručení vozidlo neprovozoval, tak opět říkám, že měly být značky v depozitu. Což například v polopřevodu nelze. Na takovou otázku odpovídám, že značky do depozitu mohl dát prodávající při odhlášce.
Hodně se tam hraje na slovíčkaření, volala paní, že jí motocykl spláchla povodeň a vozidlo zapomněly odhlásit, má odpověď byla, jestli není vozidlo vyřazeno nebo značky v depozitu musí mít sjednáno pov. ručení. Až když paní sama navrhla, že zašle potvrzení z úřadu, tak jsem jí řekl, ať samozřejmě pošle, že ale nevím jak bude posouzeno. Toto samozřejmě sám navrhnout nesmím.
Tak co si o tom myslíte? Znovu připomínám, že vše mám takto nařízeno od vedení, samozřejmě nic písemně. :(

nu*
hodnocení

0x

i po novele zákona si ČKP poradí, tak jako dnes, když jí zákon uloží povinnost s Výzvou doručit v příloze výsledek "porovnáná údajů z CRV s údfaji o pojistných smlouvých", obeč´šle opět kohokoliv a bude tvrdit že výsledkem potovnání je informace že je na nějk v reguistru vedeno auto...Když to mdotyčný bude chtít dát k soudul ČKP couvně a řekne že se spletla...Když to někdo zapatí, prachy už neuvidí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]