Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řidičský průkaz na auto (B) vs skůtr

Od: vendelin* odpovědí: 16 změna:

Moje matka má řidičský průkaz skupiny B ,tedy na automobil...Má mít za nedlouho narozeniny a já bych jí rád koupil skůtra,nebo nějakou motorčičku na popojíždění po městě,do práce a z práce...Má právo jezdit na nějaké motorce? Do kolika m3 atd...Poraďte mi prosím...Děkuju moc

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

1x

Max. 50 ccm, max. 45 km/h...

Ale pokud matka neumí jezdit slušně aspoň na kole, může to být problém...

hodnocení

1x

Dobrý den Vendelíne.

Z vlastní zkušenosti je lepší, když si maminka vyzkouší jízdu na vypůjčeném stroji. Píši stroji, protože také vlastním řidičské oprávnění B, jezdím autem po Praze bez problémů. Na všem, do objemu 50, mohu jezdit, ale je to o vyzkoušení, váhu motorky, stabilitu na silnici. Na mopedu, jsem se musela učit jezdit, pro snadnější pohyb na vesnici. Jen můj názor.

petr123*

na všem do 50cmm a S MAXIMÁLKOU DO 45km v hodině!

nu*
hodnocení

1x

koupil bych jí malý mokik stella s motorem babeta, s kartičkou -technickým osvědčením, nepodléhající registraci...nebo silnější Korado či moped se šlapadly indického původu značky Hero...takový co nemá značku ani TP jen kartičku..- osvědčení...odpadnou tím starosti s přihlašováním a evidenčkou...matce to bude stačit

hankauk*
hodnocení

0x

Může jezdit na mopedu/motorce do 50m3, ovšem musí to mít vyznačeno v řidičáku. Pokud to tam nemá, tak je to zbytečná koupě.

scooby

To neni pravda, v RP nemusi byt podle vyhlasky nic napsano, jakmile ma ridicak na B, tak ma automaticky na A1 (do 45km/h)

Jestli bude mit skutr konstrukcni rychlost treba 48km/h a 50ccm muze byt teprve problem. Vim to z vlastni zkusenosti zjistoval sem si to v Praze na magistratu.

cockpunk*
hodnocení

0x

Jen poopravím scoobyho nemá A1 ale AM.

petr123*
hodnocení

0x

Jestli není vyloženě technický typ tak bych radil spíš elektrokolo. Je lehčí, lépe se s ním manipuluje a výkonově je po městě podobné jako skutr. Navíc nebude mít každou chvíli ruce od benzínu - do skutrů se často blbě tankuje palivo.

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Viz článek zde:

novinky.cz/...

hodnocení

0x

Pokud má jen "B" tak smí jezdit 50ccm do max konstrukční rychlosti 45km/hod! Pokud má v ŘP ještě něco jiného tak dle toho! Může tam mít třeba "A1" a kód 150 a pak smí jakoukoliv padesátku,bez omezení.

doplněno 28.06.12 16:49:

To cocinkamichala Je to sice hezké,ale s tímto mohou jezdit nebo to respektive dostanou jen ti,co budou dělat autoškolu až od příštího roku! Ostatním zůstane jen to co mají zapsáno v ŘP ,podle platnosti předpisů v době když dělali řidičák!

petr123*

Motáš to. :)

Je jedno KDY kdo dělal řidičák, prostě dneska s "béčkem" můžeš řídit mopeda, od příštího roku k tomu přibude 125cc s automatem. Stejně tak jednu chvíli bylo že béčko automaticky neplatilo na padesátku a jakmile se to zase povolilo tak to začalo "zpětně" na všechny.

davepv*
Diesel: To se pletes. To je sjednoceni EU norem. Skupina B bude automaticky opravnovat i k rizeni skupiny A1. Podivej se na novelu 361/2000 :)

Nemáte pravdu,já s "B"čkem můžu řidit jakoukoliv pedesátku bez omezení rychlosti

doplněno 10.07.12 21:12:

V ŘP máme skupinuB a potom A1 a ne sk.AM .U skupiny A1 je kód 150 opravňující sedlat pouze 50ccm a ne 125, ale tuto bez omezení max. rychlosti!

Odkazy skupiny řp. : autoweb.cz/...

harmonizační kódy : mdcr.cz/...

doplněno 10.07.12 21:16:

A ještě jednou doplňuji. toto skupinu tj.malé moto jsem dělal jako náctiletý někdy v roce 1975 a byla to skupina M malé moto do 50ccm bez jakéhokoliv jiného omezení s výjimkou kubatury!

petr123*

Opravdu? *frajer* Ukaž mi jedinou vyhlášku nebo zákon která ti to dovoluje...

To je sice možný,ale potom by zase museli lidi svolávat k výměně ŘP s dopsáním údajů.jina bude platit jen to co máš zapsané!

doplněno 10.07.12 21:18:

Zapomněl jsem dopsat :Pro davePV.

davepv*
já se hádat nebudu :) Zákon 361 / 2000 Sb. mluví jasně:§133 (2) Řidičská oprávnění udělená na základě předpisů platných po 1. červenci 1964 platí po nabytí účinnosti zákona v tomto rozsahu:..b) řidičské oprávnění skupiny B opravňuje k řízení motorových vozidel zařazených do řidičských oprávnění skupin B, AM a podskupiny B1 a podskupiny A1 s omezením do 50 cm3,Nemusíš to mít zapsaný. Je to stejný jako třeba s B1. Taky ji nemáš zapsanou, ale s B ji řídit můžeš ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]