Nejste přihlášen/a.
Dobry den, koupil jsem osobni ojety automobil a chystam se jej prepsat na sebe ale ted jsem si ve velkem tp vsimnul ze je udelany vymaz motoru - takze neznam jeho cislo. Ale na technicke kontrole mi to pri evidencni kontrole budou kontrolovat tak nevim jak to funguje,diky. Proc to vubec lidi mazou?
Třeba já jsem si nechal číslo motoru vymazat, když jsem měnil motor - namísto 1,7 jsem dával 1,9 - a než řešit s úřady tuto výměnu, byl výmaz jednodušší.
Když jsem posléze toto auto prodával, neměl nový majitel s přehlášením žádný problém.
doplněno 27.06.12 18:12: To Nu: No - nevím, s autem s už vyměněným motorem jsem ještě absolvoval 2 STK, majitel ´po mě´ minimálně jedno - při koupi (dál osudy auta nesleduju ), pokud jde o závadu, nikdy - pokud vím, ji technik nezjistil/neřešil...
číslo motoru se neregistruje a pokud je z TP vymazáno tak ani nekontroluje, typ motoru se kontroluje a nemaže, pokud jde o odpověeď NAD, tam je namontován jiný typ motoru, místo 1,7 je 1.9, typ motoru je značen jinak a je to vážná závada, technik na STK to zjistí při dalších prohlídkách a dotyčný dostane TP na měsíc, pak definitivně skončí s ježděním, dokud nenamontuje motor který tam patří nebo nezíská povolení - souhlas výrobce k oficiální záměně
Každé řešení bez vědomí výrobce a následně úřadu nese do budoucna rizika v podobě "B" čkové závady při nejbližší TP či evidenční kontrole, a ten kdo oficiální postup obešel si nakonec přidělal starosti a na úřadu nakonec stejně skončí
příteli nu-realita je ,zde naštěstí,podstatně odlišná...Technik-pokud není vyloženým fandou dané značky a modelu,tak pozná velké prd,poněvadž třeba Peugeot dával do 206ky 8 typů 8 ventilových 1.4 motorů-to byl problém i pro značkový servis,poněvadž rozdíl byl opravdu jen v nepodstatných detailech-on pravý důvod takovýchto "šachů" automobilek jsou emise-jejich měření neměření,podle norem se jede čistě po rovině,velmi pomalu a to na vzdálenost pouhé 4km-výsledky se pak násobí 25 a jejda máme zázračných 119 g CO na 100 km a další nesmysly jakože 3,7 l/100 km)-zkrátka "nový" typ motoru.nové měření a šup jsme o 0.3 l/100 lepší a o 7 g CO na 100 km-o ničem jiném to není...No a velmi podobné to je rozdíl 1.4 motor a třeba 1.6-prostě technik typu K jede podle štítků-bez štítků pozná tak benzín-diesel a 4 a 6ti válec(a to ještě někteří-tím se jich nechci dotknout,ale tak to prostě je a pdobné to má většina populace)...Čili rada závěrem-je nutné mít ten správný štítek(případně sehnat raznice-vesměs 7ky) a ošetřit shodný typ v reálu s TP-jestli má člověk místo 1.6 1.8 už nikdo na STK nezjistí...
To Erikch-souhlas ,Obdoba je potom 1,8 a 1,9 D a TD a zase od PSA (nejen pežoti alei citroni) Blok těchto motorů js shodný ať již jde o nejslabší 1,8 d se 43kW až po největší 1,9 D s 51kw popř. obě kubatury s turbem a 66kW.navíc typy byli na štítku ,který se při výměně prostě přenýtuje!Např.měl jsem 405 s papírově 1,8TD a le byl tam jen slabší 1,9D a na evidenčce ani emisích či STK nezaregistrovali že je bez turba! (ale štítek byl na správný typ!)A další občas výrobce či zástupce schválil i výměnu pohonu!Kolega s P309 GLD boural (totálka) a přes autora a zástupce udělal z benzínové 1,4 naftovou 1,9!
doplněno 27.06.12 20:05:A ještě je možná záměna 1,6 a 1,9 benzín (např v BX,P405...)Vzhledově také shodné!z novějších 1,8i16V a 2,0i 16V (např xantie a P406)
neznam technika co by u me hledal typ morotu (pokud to neni pidimotor 1,1 atd a kolem kopec mista) vzdy jen buzeruji kvuly cislu ramu a na motoru nepoznaji ani jestli je to v6 nebo v8 (ptaly se kdyz mel otevrenou kapotu a sel si pro stafle aby se tam alespon naklonil).
Vrchol byla nejmenovana stk kde jsem kdysi byl na EK a nemel jsem na aute znaky (cekal jsem na ne mesic) a dotaz cislo jedna : To je Mazda? DOtaz cislo 2 je to nafta? Sice to nebylo typicke auto ale preci jen cougara pozna kazdej
dovoluji si Vás všechny upozornit na nová pravidla platná v celé EU, na přílohu vyhlášky 302 o TP číslo 7, na jednotný čísleník závad platný v celé Evropě a u nás od 1.5.2012, s cílem "zpřísnit" TP, provádět je stejně v celé ASU a s novelou zákona následně uznávat vzájemně techniocké prohlídky při dovozu aut atd.
Všichni technici typu "K" nejsou idioti a i když se neživí opravopu či dovozem aut, a nevrtají se v nich tak důkladně jako Vy, jiný typ motoru bezpečně poznají, pokud není zakrytován tak že by se při kontrole muselo sundat X-dílů a Y plechů...
dovolim si oponovat treba u meho auta jsou 2 motory SOHC nevim z hlavy kody ale lisi se a nejdou zamenit kvuly tomu ze jeden je FFV a druhy normalni a jediny rozdil je v tvrzenejch sedlech ventilu a vnitrnim zebrovani hlavy takze technikovy K preji hodne stesti.
To same 1,8 a 2,0 zetec absolutne identicke motory (kdyz nepocitam verzy 2,0 z plastovym vikem ventilu) kdyz je mam vedle sebe vyndane zadny rozdil tam neni
dale 2,5 duratec jsou asi 3 druhy (nevim jiste jestli jich neni vice) lisi se akorat obsahem +- 6cm3 takze opet preji hodne stesti
doplněno 27.06.12 23:23:jinak to zprisneni stk je totalne na palici uz ted, kdyz delam auta na stk je tam mraky nepodstatnych zavad ktere stoji lidi penize a kdyz maji na stk a servis pripravenych 10 000,- tak drive jsem nektere veci (jako nastavovani svetel nebo gumy na stabilizatoru) neresil a radsi dal prednost kvalitnim dilum na brzdy tlumice cepy atd . Jenze ted se musi menit vice dilu takze klesa rozpocet na opravu takze musim pouzivat dily podradne kvality aby to prolezlo technickou (starline atd) ale ze cepy budou na kasi za dva mesice a ten clovek na tom bude jezdit co to pujde a ve finale budou auta lidi co nemaji na lepsi v horsim stavu nez pred zprisnenim je asi jedno
příteli nu-jak jsem psal shora-nechci se techniků STK dotknout,ale pustit do televize co všechno projde,a to i po zpřísnění pravidel samotných TK-co se typů motorů,které prostě jednoduše "zaměním" přehozením štítků,tak spousta z nich by musela jít dělat k MP(ti nepotřebují ani znalosti a ani šikovnost-mají uniformu)...Jak tu správně naznačují ostatní,a to nejsem motorář,ale leccos už mi rukama prošlo,a pokud nemám(a stejně tak profi mechanik) rozkuchanej motor např.1.9 D(TD) z dodávek a auta(liší se jinými kanálky v hlavě a olej.čerpadlem),tak nepozná co z čeho je-ale nedej bože je zaměnit-v dodávce se díky sklonění a menšímu tlaku oleje za chvíli zadrbne...A těch případů je stovky i v rámci jedné automobilky-těch je zhruba 400 činných a vyrábí asi 4000 modelů...a není v silách technika typu K,ba ani celého osazenstva STK znát a vědět v čem se ten který typ toho konkrétního motoru liší od jiného(krom zápisu v TP)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.