Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Majetkové vztahy u auta v Polopřevodu

Od: frozen odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

rád bych se zeptal jak je to s automobilem v polopřevodu? Můj konkrétní případ

- prodávám automobil osobě z jiného kraje

- z toho důvodu mám v úmyslu ho dát do polopřevodu a budoucího majitele nechat zapsat do velkého TP

- nicméně smlouvu a platbu budu mít k dispozici až po tomto úkonu

Vyplývají z toho pro mne nějaká rizika a jsem stále majitelem vozu, když mám v držení velký i malý TP? Mohu eventuelně přehlásit zpět na sebe?

Předem děkuji za radu

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Majetkoprávní vztahy řeší jen a pouze kupní smlouva.

Pokud nebudete mít v ruce oboustranně podepsanou kupní smlouvu, jste stále majitelem vozu.

hodnocení

0x

kolega napsal přesnou odpověď. majitele vozidla se stane kupec po podepsání kupní smlouvy. Co je v registru je úplně něco jiného a nevypovídá to nic o vlastnických vztazích.

Na registru budete muset sdělit jméno, příjmení rodné a adresu kupce, aby to přepsali na něj.

OK?

buss
hodnocení

0x

A proč tak:? Proč ne klasicky, smlouva, peníze, přepis. To může být v jeden den, když si pro auto kupec přijede.

nu*
hodnocení

0x

podle o.z.vzniká vlastnický vztah uhrazením kupní částky a řádným předáním věci...bez ohledu na zápis v dokladech...dle závěru nejvyššího soudu jsou doklady k vozidlu součástí vozidla , měl by jste je proto předat společně s vozidlem, alespoň malý TP a velký později dle dohody po odhlášení, aby jste nebránil kupujícímu věc řádně užívat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]