Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ŘP - Barvoslepost

Od: rapid® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den kamarád je barvoslepý, a chtěl by jsi udělat řidičský prukaz na auto, tak se chci zeptat jestli je to možné, pač teoreticky barvy při řízení vozidla nejsou potřeba, krom semaforu ale tam každej ví že červená je nahoře,oranžová uprostěd a zelena dole ;) a dopravní značky sice jsou barevný ale nejsou ani jedna který by se daly mezisebou zamenit ;) nevíte nekdo o tom něco? děkuju za odpoved :)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

askmenow*
hodnocení

0x

Barvoslepost je problém. Mám známého, který právě kvůli tomu řidičák nemá. Je to ale dost let, co to zkoušel.

Když žádáte o ŘP, musíte hned před začátkem jízd přinést do autoškoly potvrzení o způsobilosti k řízení od lékaře. Jeho součástí je i rozpoznávání barev. Myslím, že lékař by někomu, kdo testem neprojde, neměl potvrzení vystavit... jak to ale funguje v praxi se obávám odhadovat.

doplněno 22.06.12 01:54:

Testuje se to na něčem jako toto: veronika.sovova.sweb.cz/... - máte přečíst číslo v obrazci.

doplněno 22.06.12 01:55:

Jinak barvoslepost je komplikace nejen s barvami na semaforech. Barvoslepý člověk neuvidí patrně ani např. prvky jako reflexní vesty. Možná je taky snadnější přehlénout nevýrazně oblečeného člověka, atd.

hodnocení

0x

Dobrý den. Jak píše už rádce nahoře, přítel by neměl dostat lékařské potvrzení o způsobilosti k řízení motorového vozidla. Nechápu, jak můžete napsat, že jediný problém na silnici je semafor.

Co světla na nechráněném přejezdu! *cert**cert*

Váš přítel by byl na silnici pro ostatní řidiče i pro sebe pohroma. Proč se domníváte, že jsou reflexní vesty? Na silnici vás staví policista, který má také na sobě reflexní vestu, lidé pracující na silnici, různé zátarasy, označené barevně, barevné kužely na silnici.

is.muni.cz/...

doplněno 22.06.12 06:21:

Práce na silnici, kdy semafor, červená, zelená, určuje, kdy můžete jet.

ŘP - Barvoslepost
erikch*

viky-nedá mi nereagovat-on není slepý(vaše odpověd by tomu nasvědčovala),ale barvoslepý-a to je hodně velký rozdíl...,takže uvidí lidi pracující na silnici,různé zátarasy atd. Obecně je mnohem důležitější,aby stihl včas adekvátně reagovat na situace na silnicích(a to není o barvosleposti)-ti co to ignorují nebo nestíhají,ti jsou pohromou a díky nim umírají ostatní-ne kvůli barvoslepým...

martinhajek*
Viky asi sám barvoslepý není, takže si zřejmě barvoslepost představuje velice divokým způsobem :-D
doplněno 23.06.12 10:41: OPRAVA:
...barvoslepá není...
:)

drejdl*
hodnocení

0x

Takže: Barvocit se při posuzování schopnosti řízení motorových vozidel určuje POUZE jako schopnost poznat signální světla. V praxi je to tak, že zkoušený poznává barvy na vojenské baterce se zasunovatelnými filtry, musí jistě poznat červenou a zelenou. V předchozí odpovědi je veliký omyl, je tam uvedeno zkoumání barvocitu na pseudoisochromatických tabulích, ty slouží k přesnému určení typu vady, ale pro ŘP nejsou povinné. Tak praví vyhláška 277/2004.

Shrnuto: Kdo nepozná signáolní světlo (nejčastěji záměna červená-žlutá, zelená - žlutá), osvědčení nedostane. Vady nižšího stupně (dělá chyby v pseudoisochrom. tabulích, ale signální pozná) mít ŘP můžou.

pity*
hodnocení

0x

Zdravím. Jsem barvoslepý jen na různé barvy, a byl jsem s tím u očního na vyšetření. Proti řidičáku nic neměl.

martinhajek*
Můj strýc je také silně barvoslepý (většinu barev nepozná, nerozezná ani žlutou a modrou, natož červenou od zelené) a má řidičák na všechny skupiny. Ono je to taky podle toho, na jakého doktora člověk narazí.
Tak například já mám protanomálii (snížený barvocit na červenou), projevuje se to ale pouze tak, že třeba nevidím z dálky zralé jahody na zahrádce ("nesvítí" mi z pod zelených listů jahodníků, prostě červenou nevidím jako kontrastní barvu), ale jinak se to neprojevuje (nepletu si červenou se zelenou a podobně). Ovšem očař mi zdělil, že mít nikdy řidičák nebudu, páč řidič musí vidět barvy BEZVADNĚ, a nepřipouští se ŽÁDNÁ odchylka od standardního trichromatického vidění. A abych si tu žádost o vyšetření z autoškoly zase schoval. Toto tvrdil i poté, co jsem namítl že coby učni oboru autoelektrikář, se mi barvy vodičů rozhodně nepletou a jak mi to teda vysvětlí, když tvrdí že jsem barvoslepý. Nevysvětlil.
Stačilo dojít za strejdovým doktorem s tím, že můj očař je debil. On se zasmál a po indentifikaci červeného světla z baterky mi napsal, že mám zrak v pořádku. A to se ještě párkrát opakovalo.
Dnes můžu kromě autobusu řídit vše.
pepan*
Můžu se prosím zeptat na kontakt na toho doktora? Moc by mi to pomohlo mám stejný problèm
trtr

Zdravím, raději do provozu za motorové vozidlo nesedejte (je to proti zákonu a pakliže něco způsobíte, půjde to nejen na doktora, ale také na Vás, jelikož nejste soudný a neznáte zákony), ono bez barev si provoz nedovedu představit.

vernon
Pokud jsi opravdu barvoslepý, nemáš za volantem co pohledávat. Ono je sice lehké říct že červená je na semaforu nahoře, jenže v noci není semafor vidět, jen to světlo a pokud už z dálky řidič nepozná která barva to je, jedná se o těžký průser.
trtr

Asi tak, navíc světla jsou všude-semafory, brzdové světla, blinkry (to je základ), majáky,...

Uživatel pepan by měl v rámci bezpečnosti využívat MHD či služeb někoho, kdo dobře vidí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]