Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plná čára vs. přednost

Od: promon® odpovědí: 12 změna:

Když už se rozvinula tak pěkná diskuze k semaforům, dovolím si i já přidat dotaz.

Jedná se mi o zúžení vozovky pod viaduktem, kde je přednost vozidel vyznačena značkami. Potud je to jasné. Ale podle mě je tam nesmyslně použita plná čára. Takže pokud pojede z tohoto pohledu např autobus, nemá šanci se mezi čáru a viadukt vejít, takže ji zkrátka musí přejet, což sice může, protože objíždí překážku, ale neměl by pak dávat přednost protijedoucím, protože defacto vjíždí přes plnou do,, jejich ´´ jízdního pruhu? Kolega se zde dostal do sporu právě s autobusákem, on se s osobákem vešel bez problémů, ale právě ten protijedoucí autobus, který měl sice přednost danou značkou, ten dost natvrdo přejel plnou a málem byli v sobě. Jak je to ošetřeno pravidly?

Plná čára vs. přednost

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

svislé dopravní značky mají přednost před vodorovnými...

doplněno 21.06.12 22:52:
ladin:
Pravidlo priorit: policajt - (světla - semafory) - svislé značení - vodorovné značení.

ladinpraha*
hodnocení

2x

Pravidlo priorit: policajt - svislé značení - vodorovné značení.

hodnocení

2x

promone,

domnívám se, že pochybili ti, co malovali čáry...nebo ten co jim to nařídil. Takto nemůže být namalováno dle TP a ČSN. To ale nechme stranou.

Pravidly je to ošetřeno tak, že rozum logika a pravidla zvítězí. Pojedouli dvě vozidla úzká (kolo, moto, fiátek) tak projedou OK. Pokud se ale nevejdou do svého pruhu a potkají se tam dvě vozidla MUSÍ dát přednost v jízdě protijedoucímu ten, komu to přikazuje značka To znamená, pokud pojedu na kole s vozíkem, budu tlačit širší káru, pochodující útvar chodců či jiné vozidlo ve směru záběru fotky, musí mě řidič autobuse z protisměru dát přednost.

Přeji hezký víkend.

hodnocení

Děkuji všem rádcům, je pravda, že jsem si neuvědomil hierarchii značek. Ta plná čára je zde opravdu zavádějící.

Je možná zavádějící, ale má logiku. Ta čára určitě nezačíná v místě kde stojí fotograf, ale třeba půl kilometru dál. A je tam proto, že v místě toho mostu je vozovka zúžená. Takže ten kdo ji tam namaloval to udělal proto, aby se řidiči zklidnili, zařadili do jednoho pruhu a nestalo se, že nějaký spěchálek bude předjíždět a střetne se s protijedoucím vozidlem. Řekněme že nějaký zajíc se sotva oschlým razítkem na řidičáků a s řádně otuněným přibližovadlem letí po téhle okresce 120 km/h. 200 metru před mostem dojede náklaďák s přívesem, který se plíží 40 km/h a protože ho (náklaďák) zrovna míjí jiné vozidlo, tak se náš zajíc zařadí těsně za přívěs. Díky tomu přehlédne značku, čára tam není (mezitím už jsou kousek od mostu) a protože děsně spěchá, vystrčí čumák auta vlevo aby se podíval a tu prudu s přívěsem předjel - a v tom... víte co.

Právě proto je tam ta čára, byť díky přítomnosti nemá logiku.

doplněno 22.06.12 21:48:

ehm přítomnosti značky... (nějak vypadlo slovíčko)

repkin*
hodnocení

1x

Plná čára značí, že se tam nesmí předjíždět, nic však nebrání tomu, tu čáru přejet, na dálnici se to také stává mnohokrát, kdy je někde zúžení, oprava vozovky apod. v podstatě ten samý případ je, když objíždíte překážku, což je také dovolené.

Doporučuji si přečíst úplné znění zákona č. 361/2000 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, nejlépe s komentářem, kde by měly být veškeré Vaše otázky zodpovězeny.

Měl by být ke stáhnutí např. na beckonline.com (cz), kde je registrace na 14 dní zdarma.

repkine, toto je žert, čí neznalost
"Plná čára značí, že se tam nesmí předjíždět,"
proč by měl (ne že by to neprospělo) číst celý zákon?
proč nedáte jen odkaz na pasáž co ho zajímá.
Už jeden poradce tu je, který sdělí radu, přečtěte si zákon...
Přeji hezký víkend.
repkin*

Milane všímám si, že poslední dobou si již netykáme, ale vykáme, takže vzhledem k tomu, že jsem slušně vychovaný, tak Vám tedy budu vykat. Každopádně pokud si myslíte, že je to neznalost, tak mi to vyvraťte.

Plná čára = nesmí se předjíždět, ale smí se objíždět, přerušovaná čára = smí se předjíždět, to Vás učí snad již první den v autoškole. Odkaz na konkrétní paragraf jsem nedal záměrně 1) nebaví mne to pořád dokola hledat, kdyby tazatel znal zákon, tak se na to neptá, takže nebude od věci, když se v tom pošťourá a třeba zjistí i odpovědi na své další otázky 2)v podstatě jeden paragraf navazuje na druhý, předjíždějí, objíždění, na to by také navazovalo to že když už jedete, musíte mít příslušné řidičské oprávnění apod. Takže si myslím, že jsem tazateli na toto odpověděl celkem dobře. Přednost má auto z výhledu, plnou čáru přejet může (z důvodu aby se tam vešel), neboť mu nic jiného ani nezbývá, ale nesmí při tom předjíždět (podle zákona) jedoucí vozidlo (např. i cyklistu). To jestli je to udělané správně nebo ne tady neřeším, řeším pouze řešení otázky, na kterou se tazatel ptal.

doplněno 22.06.12 13:46:

Jinak jste to řekl dobře, že pokud se tam vejdou obě auta, tak pojedou obě zároveň a nemusejí si dávat přednost.

doplněno 22.06.12 14:11:

OK. Až na to budu mít čas, tak se na to podívám. Zatím úseky, o kterých vím, tak pokud si dobře pamatuji, většinou když je tam plná čára, je to doplněno také svislou dopravní značkou zákaz předjíždění a skutečně si pamatuji, že mi takto vysvětlovali rozdíl mezi plnou a přerušovanou čárou v autoškole.

Je pravda, že když jsem si dělal v práci kupon, tak jsem za přejetí plné čáry (na dvojitém kruhovém objezdu) dostal vynadáno (samozřejmě oprávněně), ale musím uvést, že jsem dělal odbočovací manévr a nikoho neobjížděl (tak jak jsem původně argumentoval já).

Jak říkám, až bude čas (a že ho je poslední dobou čím dál míň, tak se na to v práci podívám).

repkine, omlouvám se, za (ne)tykání, páč já se stýkám denně s mnoha lidmi a mám v tom guláš, prot raději vykám,

Promiň.

Asi se ti to bude zdát slovíčkaření, ale vysvětlím. Rozdíl je v sankcích za přejíždění plné čáry a zákazu přeD jíždění. To jedno písmenko je moc důležité.

Takže na plné čáře není zakázáno předjíždět.

Tvé zdůvodnění má chybu. Příklad, jede moto a předjíždí ho jiný motocykl. Pokud by tam byl zákaz předjíždění, nesměl by. Přejíždění plné čáry je vyjmenováno v zákoně kdy se může., rovnž zákaz předjíždění je rovněž v zákoně

buss
hodnocení

0x

V čem je problém? Ten kdo dává přednost zastaví tak, aby protijedoucí tu přednost měl, mohl projet. I kdyby měl couvnout. Je tam přece značka!

peta94
hodnocení

0x

souhlasím s ostatními. I já začátečník si vím v takové situaci rady,tím tazatele samozřejmě nenazývám neznalcem. Ten co musí dát přednost musí zastavit tak aby nepřekážel těm co ji mají.

blackflamesiczi*
hodnocení

0x

staci premyslet a ne jen koukat na znacky , kdyz bude prikazanej smer jizdy do prava a tam bude betonovej sloup a treba rybnik tak tam take nevjedete

doplněno 22.06.12 21:18:

ja treba predjizdim tam kde to uznam za vhodne a ne jen tam kde je prerusovana cara ale pokus o predjeti zavani sebevrazdou

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]