Nejste přihlášen/a.
Ahoj, vím, že už to tu párkrát bylo, ale jasnou odpověď jsem si neodnesl.
Jde asi o toto: Vlastním řidičák pouze skupiny B (zatím). Tento víkend odjíždím na melouch ke kamarádovi na stavbu. Naneštěstí potřebuji některý večer jet do práce (30 km) - 100 000 ové město. Jediný dopravní prostředek, který budu mít k dispozici bude skůtr. Přesné parametry a sílu stroje nevím, ale jel jsem s tím určitě víc než 45km/h.
Chápu, že by bylo lepší nevyjíždět, ale nerad bych přišel o práci nebo si se šéfem rozházel vztahy.
Takže - budu svou jízdou páchat přestupek nebo trestný čin? Jaká mi hrozí pokuta? Mohu přijít o řidičák?
V případě dopravní nehody by to asi nebylo dobré - to vím - tak s takto černým scénářem raději nepočítám.
Slyšel jsem, že v podobných případech lze udělat kličku v zákoně a při případné kontrole říci, že jsem řidičák zapomněl doma a zaplatit za to pokutu tisíc kč. Přijde mi to absurdní, ale údajně to funguje.
drivere, neznáte jinou pohádku? Třeba o Červené Karkulce?
1) 4 body
2) pokuta 25-50 tísíc
3) odebrání řidičáku 1-2 roky
opravu toto chcete?
doplněno 21.06.12 21:21:Pohádku?
Jak to mám chápat - jako, že se vymlouvám na práci a to je nesmysl?
Pro uživení své rodinu dělám cokoli.
Ale děkuji za jasnou odpověď ve třech bodech - ještě to zvážím.
Nechci za každou cenu nesouhlasit, ale...
Pořád lepší zaplatit pokuta 50 tisíc, která se zaplatí 2-3 zakázkami než přijít o práci a nemít zakázky žádné.
tak nekomu zaplatte za at vas tam hodi policajti jsou vsude takze moje logika je 50 000,- pokuta je horsi nez dat nekomu penize za to ze vas tam hodi a nekoho za benzin najdete vzdy , a pokud 2-3 zakazky zaplati pokutu 50 000,- tak urcite zaplati nekoho kdo vas tam hodi a jeste zbyde ale mozna se mylim. Ale i matematika hovori stejne
doplněno 22.06.12 18:09:jinak jeste se me nestalo aby si pri kontrole ridicak neoverovaly online
co si napřed zjistit technické údaje onoho skůtru na kterém pojedete... Ona většina skůtrů, které mají v tp max. rychlost 45km/h jezdí podstatně rychleji..
Technické údaje si zjistím až na místě - na základě toho se asi rozhodnu.
Jedná se nejspíš o skůtr 50ccm - 2 takt výkon 2,2 - dohledal jsem max. rychlost tohoto stroje 45 km/h. Netušil jsem, že by to mohlo jet rychleji - je pravda, že se tomu moc přes 50-60km/h už nechtělo. V horším případě by se mohlo jednat o skůtr 125 ccm výkon 4,9kW max. rychlost 75km/h.
Taxik, kamarád, soused za úplatu... lepší než ten risk, podle mne, někdo Vám zaviní nehodu a platit budete Vy, všechno, pokud nemáte ŘP tak nefunguje ani pojišťovna a její povinné ručení...
"Zapomenutý řidičák" možná funguje, pokud cajtům nefunguje počítač, ale stejně si Vás pak najdou...
Asi jsem blbej. 1. věta: Tento víkend odjíždím na melouch ke kamarádovi na stavbu. 2. věta:...ale nerad bych přišel o práci nebo si se šéfem rozházel vztahy. Jedu-li skutečně ke kámošovi, tak se asi nějak rozumně dohodnete, aby nebyl prúšvih. Chce-li to šéf,t ak buď budu riskovat, nebo se na odvoz domluvím se známým.
Co je na tom zase k nepochopení. Prostě jsme domluveni už delší dobu na úzce specializované práci - v případě odložení by se celý harmonogram musel posunout. Jedno auto mám na garančce, druhé potřebuje přítelkyně. Proto nemohu vzít auto svoje. Navíc je to 100 km daleko, proto pojedu v autě s kamarádem. Své auto mi půjčit nemůže, protože má svoje zařizování a ježdění.
To jen pro vaši informaci docente, neboť to není předmětem otázky. Odpověď jsem již získal. Maximálně kdyby se dalo poznat podle fotky - druh, typ - motorizaci skůtru, děkuji všem.
Pokud bude skůtr silnější - nejspíš na něm nepojedu. Né kvůli policajtům a pokutě, ale kvůli riziku a následkům DN - tak nevím proč se do mne všichni pouštíte.
Zaplaťe někomu ze známých/kamarádů/sousedů, ať vás tam doveze a případně vyzvedne. Případně si objednejte taxi, to vás vyjde dráž, ale je to lepší, než ten risk. Sám jste zmínil autonehodu... nemusíte jí způsobit vy, jen se někde nachomýtnete... jenže bez patřičných papírů to bude průšvih. Prostě si to zařiďte jinak.
Nechcete aby jsme vám otevřeli oči a chcete jen v podstatě jen mechanickou odpověd na dotaz. Myslím že být váš kamarád, tak skutečně bych pro člověka, který mi přijde dělat na mým a přitom ohrozí svoje kšefty...moje stavba mu způsobuje problém, jak se dostat do práce...atd. .. tak pro t akového člověka by nebyl problém se přizpůsobit a pomoci mu, čili odvezl bych vás ,být skutečně vaším kamarádem... jinak opravdu je lepší taxík nebo nějakému sousedovi dát na benzín a pivko a jet ne vlastními silami...
S ŘP skupiny B jsi mohl řídit fichtla(Babetta,Moped Stadion a pod.).Podle nové úpravy můžeš řídit i skůtra do obsahu 125 ccm.Bohužel nevím od kterého data tato úprava platí.
doplněno 22.06.12 02:52:Dej dotaz na některou autoškolu,tam ty novelizace sledují a měli by to vědět.Tuto novinku jsem zaslechl v rádiu,ale jak píši výše datum mi unikl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.