Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Prosím o radu v problematice řešení křižovatek a přednosti na nich. Sice už mám řidičák nějaký ten pátek, ale dítko moje dneska dělá zkoušky v autoškole a nemůžeme se shodnout na jedné křižovatce. Představte si, že je křižovatka - hlavní a vedlejší silnice (kolmo na sebe). Já vyjíždím z vedlejší silnice (označené značkou dej přednost v jízdě) a zabočuji doprava na hlavní silnici, přičemž na té hlavní silnici (na pravé straně ode mě) jede auto rovně, případně bude odbočovat na vedlejší silnici (ke mně). Musím počkat a dát mu přednost, nebo budu moci jet (prakticky zároveň s ním), jelikož mu cestu křížit nebudu a ono mně taky ne? Už jsem vážně z toho tumpachová a synek můj nebohý jakbysmet. Děkuji předem za odpovědi, budou-li nějaké.
Pokud si navzájem nezkřížíte cestu, můžete opravdu s klidným svědomím odbočit. Pozor ale, můžou nastat případy, že auto před křižovatkou objíždí překážku u kraje silnice nebo předjíždí jiné vozidlo a dostane se až do pruhu, kam byste se po odbočení měla zařadit. Potom mu přednost dát musíte, protože podle zákona jste povinna dát přednost VŠEM vozidlům na hlavní silnici bez ohledu na to, co tam provádějí.
Už jsem vážně z toho tumpachová a synek můj nebohý jakbysmet
To bych řekl, ale když si řádně počtete v z. č. 361/2000 tak je to naprostoi jasné, vy přece žádnou přednost nedáváte, nekřížíte jeho dráhu, neomezujete, neohrožujete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.