Nejste přihlášen/a.
Mám Daewo Nexii rok 97.V knížce k obsluze vozidla je u manualní převodovky pouze kontrola každých 15000km případně doplnění oleje ale není nikde kdy se má olej vyměnit? Jak je to s výměnou oleje? Děkuji.
Mam felicii 97 olej v převodovce nemusíš kontrolavat dokud nebudeš mit problymy z řazením, po 30 stupnových mrazech sem si všimnul pár kapek pod autem, a tak sme pod to vlezl a bylo to opravdu s převodovky, občas se zasekne ve zvlaštni poloze řadička, v servise mi řekli že to s volejeme v převodovce muže a nemusí souvidset, nakonec přišli že mam ohnutou tyčku řazeni, ale že to ještě neni nutný měniti, a ,dyž sem s eptal na olej v převodvce tak mi řekli právě že to poznám až když pujde s těžší řadit ne těžce ale těžceji řadit.. pač prej se to pak zaceilo a tak není duvod olej kontrolavet nebomenit.. TAKŽE DOKUD ŘADÍ NIC NEKONTROLUJ A NEMEN...
to je stejná rada jako dokud auto jede-nic nekontroluj a neměn...akorát pak může být pozdě...Pokud olej nebyl měněn,tak za těch 15 let by už mohl mít nárok,že...?! dole bude výpusták a shora otvor na dolití-s největší pravděpodobností,no a tvrzení výrobců(nejen olejů)o celoživotnosti náplně je podobné jako tvrzení VW o dostatečné kvalite tzv."long life olejů" (akorát,že u TDi motoru je to dražší sranda než převodovka k Nexii...
takže v převodovce se ti volej nekazí a nepřehřívá jako třeba v motoru kde ta vímena se udlat musí protože olej degraduje opotřebeneim, ale v převodvce není tolik namáhan, a sám pozná jestli bude mit tužší řízení nebo ne..
to je divne ze ja nemel problem u cougara dosahnou teploty prevodovky pres 75 stupnu, a pokud se olej v prevodovce menit nebude tak odejde prevodovka
to je jako rady ze v servu se olej nemeni v automatu take ne a brzdovka se meni az kdyz je cerna. Podle toho take ty auta v CR vypadaji
doplněno 20.06.12 20:19:vejdou se tam tak 3 litry (nevim resne ale vyc jak 3 jsem zatim nikam nedal a alldata tady nemam) stoji to od 60kč/l do 150 za DEX III takze usetrene 300-400 za problemy nestoji
Zdarec.
Množství oleje v převodovce kontrolujte dle servisních intervalů, alespoň po ujetí každých 30 000 kilometrů (automobily vyrobené před rokem 1980 i častěji) nebo když zjistíte, že vám olej z převodovky uniká. Při větším úniku oleje může dojít k vážnému poškození převodovky (poškození ložisek a ozubených kol), neboť nedostatečná olejová náplň není schopna zabezpečit bezchybné mazání. Výměna oleje v převodovce se provádí dle doporučení výrobce podle typu oleje zpravidla po ujetí 60-100 000 km. Při výměnách se často zapomíná na olej v rozvodovce, diferenciálu nebo mezinápravovém diferenciálu (u automobilů s náhonem na všechna čtyři kola). Výměnu oleje v běžné mechanické převodovce můžete zvládnout sami, obtížnější může být výměna v automatické převodovce nebo v přílušenství pohonu 4x4.
Výrobci aut většinou uvádějí,že náplň oilu ve špajzu je na celou dobu životnosti,ale původně asi nepočítali,že auta budou jezdit i po deseti a více letech.Ale neznám kadetta ani jeho modernizaci vpodobě nexie,nýbrž pár modelů od PSA (P405,BX14RE a X1)
Manuální převodovky ve vozech PSA mají dole vzadu výpustný šoub a z boku od levého kola mají kontrolní šroub.Napouštění se dělá buďto kontrolním nebo nahoře je napouštěcí,taky jsem se setkal s tím,že majitel vyšrouboval čidlo couvačky a tím tam lil nový.Vzhledem k převodovkám od PSA-jsou dost náročné na kvalitu.Takže pokud jde řazení ztuha-mění se za předepsaný olej a údajně i když stejných klasifikací tak na jiné také také nejde řadit zrovna dobře.PSA chce prostě Total Transmision ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.