Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo může být pojistitelem vozidla?

Od: samadoma* odpovědí: 26 změna:

Mám ještě takový dotaz ,který nepřímo navazuje na mou už dnes položenou otázku o rizicích plynoucích při přepisu vozidla ,zajímalo by mně ,kdo může být pojistitelem vozidla?Musím být já ,jako majitelka tím ,kdo se hlásí k povinnému ručení ,nebo to může být ten ,kdo vozidlo bude řídit (užívat) jej? děkuji za info

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

4x

Pojistku na auto Vám jak zde bylo správně řečeno může platit kdokoliv. Na druhou stranu pokud by to platit přestal, bude s tím hodně velký problém. Písemnou smlouvu, že bude platit pojistku a pokud ne, veškeré náklady apod. vymáhané ČKP budou vymáhány po něm. Toto vše s jeho podpisem.

Zadalší, provozovatel vozidla má povinnost do deseti pracovních dnů od doby změny toto nahlásit (né na DI, ale na magistrátu nebo obecním úřadu s rozšířenou působnosti - tam kde se registrují auta dávají občanky, řidičáky apod.). V zákoně je však mezera, jelikož v paragrafu je "...kdo hodlá provozovat..." což je subjektivní pojem a navíc někdo si vykládá změnu, jako např. přidělání tažného apod. nikoliv změnu majitele Přesné stanovisko k výkladu jsem však zatím bohužel nenašel. Zkusím pohledat zákon s komentářem až na to budu mít čas, aby jsme tuto problematiku konečně rozsekli.

Za další aut v polopřevodu se provozuje spousty, avšak tímto vzniká možnost různých zlodějíčkům dělat neplechu, protože se nikdy nedohledá pravý majitel. Navíc osoba, která si auto koupí po stopadesátém majiteli potom bude horko těžko shánět toho původního, aby si mohla auto na sebe přihlásit.

Z Vašeho příspěvku jsem pochopil, že vy budete majitelem vozidla, ale vozidlo v podstatě někomu půjčíte k užívání a on si bude platit pojistku. Tímto způsobem to nedělejte.

Zažil jsem případ, kdy byl druh a družka, ta si vzala úvěr, koupila auto, to půjčila druhovi, rozešli se, ona mu ho nechala s tím, že jí bude splácet úvěr, on ho nesplácel, tak se dohadovali, mezitím podala trestní oznámení na podvod, pak se opět dohodli, trestní oznámení bylo odloženo, neboť se nepodařilo prokázat úmysl, následně se druh odmlčel. Poté bylo zjištěno, že druh zemřel, předtím než zemřel jel z bodu A do bodu B (vzdálenost 200km) a někde na cestě se mu vozidlo porouchalo, nechal ho tam a šel domů, kde poté zemřel. Od vozidla zůstalo jen ORV a klíčky. Neví se, kde vozidlo stojí, jestli tam vůbec stojí, jestli ho někdo ukradl, nebo jestli ho zemřelý prodal. Družka teď bude platit úvěr, pokutu od ČKP (neboť od doby co zemřel nikdo neplatil pojistku a vozidlo nelze odhlásit). A na úřadu má velké problémy vysvětlovat, že vozidlo nemá, neprovozuje ho, neví kde je a tak za něj nic platit nebude.*nevi*

mowla*
hodnocení

3x

Pojistitelem vozidla může být kdokoli...

Jen - pokud byste byla majitelkou a někdo jiný pojistitelem, bylo by velmi vhodné si pohlídat, aby vozidlo bylo skutečně pojištěno - rizika plynoucí z nepojištěného vozidla (tedy z neplaceného povinného ručení) ´padají na hlavu´ majitele. Tedy - pro váš klid, by bylo lepší, abyste vozidlo pojistila vy (jako ´papírový´ majitel) a s majitelem reálným byste měla smlouvu (stačí ústní) na úhradě pojistného...

samadoma*
hodnocení

a ještě jednu věc bych ráda věděla ,je mou povinností auto přihlásit? pojistitel mi tvrdí ,že ne ,ale já jako majitel ,se obávám postihu ,kdybych to neudělala,vždyt na základě čeho by pak to auto bylo vlastně registrováno? a užíváno?

mowla*

Auto (po zaplacení povinného ručení) lze provozovat v tzv. ´polopřevodu´ - je odhlášeno z bývalého na nového vlastníka, ale novým nepřihlášeno - nejsem si jist, zda vůbec existuje nějaká daná lhůta pro dohlášení (pokud ano, je dost dlouhá).

doplněno 20.06.12 00:57:

Já si vždycky auta dohlásil... ;) Takže doporučuju (např. si nejsem jist, jak je to teď s cestami do zahraničí - kdysi muselo být písemné svolení majitele, pokud nejel taky)...

Dohlášení - absolvovat (a zaplatit) evidenční prohlídku na STK (příp. rovnou celé STK), možná zaplacení EkoDaně (nebyla-li dosud placena a vztahuje-li se na vozidlo povinnost ji při převodu zaplatit), zaplatit převod (značky). Potřebujete k tomu TP (´velký´ techničák), a staré značky (a peníze na ty poplatky ;) )...

samadoma*
hodnocení

děkuji ,.pokud budu jen papírovým majitelem a vozidlo bude v polopřevodu ,jezdit s ním bude pojistitel , doporučujete mi přihlásit na DI ,nebo ne ,a když ano ,co po mně budou všechno chtít?

laybor*

To mowla - na známého paní samadoma je uvalena exekuce a myslíte že s takovým člověkem bude platná ústní smlouva na úhradu pojistného?.

To repkin - po stopadesátém majiteli si vůz přihlásíte jednoduše tak ,že si napíšete plnou moc od prvního majitele .

To samadoma - komu není rady ,tomu není pomoci.

doplněno 20.06.12 08:39:

To repkin - kde na takové silné výrazy chodíš? - to je regulérní přihlášení vozu ..Jinak by ten stopadesátý nikdy na sebe vůz nedohlásil.

repkin*

tomu se říká podvod

blackflamesiczi*

ne tomu se rika zjednoduseni postupu

hodnocení

0x

Pojistitel může být kdokoliv, třeba i ten, kdo to auto nikdy řídit nebude. Jen je potřeba, aby pojištění uzavřené bylo ;)

doplněno 20.06.12 00:06:

zase o krok pozadu *hi*

iz*
hodnocení

0x

Vy vážně uvažujete o tom, že se budete podílet na podvodu? A tady hledáte rady?

doplněno 20.06.12 00:56:

Pro ty, kdo nečetli původní dotaz: poradte.cz/...

samadoma*
hodnocení

já se jen vážně momentálně snažím o to ,abych sice nebyla nařčena známým z hysterie ,což už ostatně udělal ,na druhou stranu ,proč se nemám ptát ,když o to nic nevím ,líná huba...atd ,nejsem podvodník chran bože ,tlačí na mně dvě pily ,známý ,a pak svědomí ,a vědomí ,že je asi něco špatně ,prominte tedy

hankauk*

Nezlobte se na mě, ale známý asi ví, proč tlačí zrovna na vás! Určitě jste duše dobrá a s každým chcete vyjít. Ovšem i vy byste se měla naučit říkat jednoduše NE! A pokud vás znýmý označil za hysterku, tak to už by letěl.*bzum* Když se mu to nelíbí, proč si nenajde jinou oběť?! Protože to nikdo jiný neudělá! Opravdu se na to vybodněte i za tu cenu, že známý začne být "neznýmý".

iz*

O omluvu mi vážně nešlo, ale o to, že jste se už původním dotazu dozvěděla, že jde o podvod.

Chtěla jsem poukázat na to, že se (pravděpodobně) chystáte podílet na podvodu (nejsem si jista, jestli umožnění úschovy majetku před exekutorem je přestupek nebo trestný čin), a že se k tomu snažíte najít rady zde v Poradně.

[To pak na Poraďte.cz budete svádět: "oni mi řekli, že můžu být pojistitelem přítelova auta"? Nebo hledáte, jak zařídit, aby podvod přestal být podvodem?]

Nezlobte se na mne, ale to je hodně naivní a vůči nám, věřiteli (ztěžujete vymožení dluhu), exekutorovi (přiděláte mu práci) i vůči nám zde v Poraďte.cz nekorektní.

A od Vašeho "přítele" je sprosté, že Vás do takové akce "tlačí".

cyril*
hodnocení

0x

POJISTITELEM může být jedině právnická osoba, splňující veškeré požadavky legislativy včetně akreditace od ČNB .

des*

Pojistitel =

pojišťovna (subjekt, který provozuje pojišťovací činnost na základě povolení ministerstva financí)

Kdo je Pojistitel?

Právnická osoba, která je oprávněna provozovat pojištění, tj. pojišťovna nebo jiný subjekt, jemuž bylo uděleno povolení k pojišťovací činnosti. Pojišťovny se pojišťují u tzv. zajišťoven, které pomáhají pokrýt vybraná sjednaná rizika daného pojistitele. Volba pojišťovny je zároveň volbou společnosti, se kterou budete muset jednat v krizových životních situacích, pokud pojišťovna nabízí zejména internetovou komunikaci, budete odkázáni na telefonický způsob komunikace i v případě úmrtí v rodině a podobných událostí. Důležitým kritériem při volbě pojistitele je i síť likvidátorů, a tedy i pravděpodobnost rychlé náhrady likvidní škody (škody, na kterou máte dle podmínek a rozsahu pojištění nárok).

erikch*

chlapi-je jasné,že paní zaměnila pojem pojistník,pojistitel...jinak pojistníkem může být kdokoli zletilý a svéprávný(to jsou jediné dvě podmínky)-no a ve vztahu k tomu známému-jak jsem psal včera-"pojistkou" pro vás může být ona směnka(at už bianco nebo částku o něco vyšší než hodnota kupovaného)-tohle je způsob,který se tak běžně dělá,jak jakoby pokrýt ono riziko(on bude mít "vaše" auto,vy smměnku)

buss
hodnocení

0x

Kdybyste si početla jako řidička v zákonu, či v podmínkách,. tak zjistíte že kdokoliv. Jen přijdete o bonus. To právní vědomí...

opět skvělá (ne)rada

buss

Perfektní, na rady mám zákon a umím (snad) číst, tudíž bych se neptal co si mohu načíst a jak to někdo vykládá, i to je určeno, kdo zákon vykládá a jak. Nehledě, že u našich úřadů není jednotnost postupu, naše zákony jsou také všelijaké a jejich výklad...A pak hledám rozhodnutí a ty by se tady měly o tom případu správně objevit, jenže to platí právě a jen pro ten konkrétní případ. Jiný úřad, soud rozhodne jinak. V našem právu není ve všech oblastech analogie. Ostatně co se týká práva, nejsou tady advokátní kanceláře, a rady některé i právníků...
Neznalost zákona neomlouvá, o běžných zákonech, zvl. OZ by měli lidi mít povědomí..., pak by se neptali, jestli je to něco možné. Tudíž některé dotazy zvl. řidičů když za znalost dostali řidičák... Ptát se kdo může být pojistitelem..., to je jako si plést dlužníka a věřitele.
Takže zvyšuji právní vědomí občanů.

samadoma*
hodnocení

buss ,já nemám řidičák ,proto se ptám ,ale také děkuji i vám za názor ,vážím si všech

michaelabr
hodnocení

0x

Já jsem koupila auto u autobazaru, který skrývá na auto esa v rukávu, jako je výhodné pojištění. Samozřejm, že jsem po koupi Škoda Fabia dostala výhodné pojištění a jako pojistitele jsem uvedla svého otce. Jelikož má více let, snížila se mi tím cena. Navíc má i vyjeté bonusy, ale dnes již nejezdí. Nevíte, jestli později si to můžu přepsat na sebe, nebo musím sjednat nové pojištění?

výtka
Upozornění od sys kapkanadeje 20. 06. 2012 23:01:34
A jak Váš příspěvek pomohl tazatelce, která vlákno založila, s jejím problémem? Vlákno se začíná odklánět jiným směrem, což vůči tazatelce není fér, nezdá se Vám?
buss

Zák. č. 168/1999 napoví, popř. podmínky vašeho pojistitele. Váš otec vlastnil pojišťovnu? Změňte pojistníka.

Váš otec bude muset staré zrušit a Vy si sjednat nové,ovšem to budete mít bez bonusů.

erikch*

jako dnes vše(bohužel)je o penězích,tak i pojištění není vyjímkou...,není škoda rušit pojistku na vašeho otce,když je jasné,že než dosáhnete jeho zvýhodnění(bonusů) bude to trvat x let(desetiletí)-zbytečně byste cpala pojištovně x peněz navíc,za identickou "službu"...Mimochodem,za rok 2010 pojištovny v ČR inkasovali cca.20 000 000 000 Kč,-a vyplatili zhruba polovinu,čili 10 miliard v plusu-je nutné ještě více přispívat...?!

repkin*

na Fabi 1.4 MPI platim 970,-/kč čtvrtletně, 3.880,-Kč/ročně, mám bonusy od otce nějakých 55%, více již nedostanu, takže se mi mé bonusy již nenačítají. Mám to u České pojišťovny. Mohl bych mít pojistku za 2.200-/rok ale bylo by tam menší krytí. Domluvte se na pojišťovně s konkrétním úředníkem, jestli na Vás "zkopíruje" otcovi bonusy.

Na Fabii 1,4 platím ročně 1206 Kč...

nevěříte?

"Jelikož jste bezeškodní klient, zažádám o mimořádnou obchodní slevu a vyjde to na 1206,- jak jsem se koukal. To bohužel nejde vytisknou v předběžné nabídce, kterou jsem Vám poslal, mimořádná sleva musí projít schválením centrálou. A věřím, že to scvhálí, budu to vědět do půl hodiny"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]