Nejste přihlášen/a.
Ahoj ,
známý mě požádal ,aby mohl převést svůj vůz na mně ,z důvodu údajné snad 8tisícové exekuce ,lépe řečeno ,chce jej koupit za své peníze ,ale v kupní smlouvě by bylo mé jméno ,jako majitelka vozidla. Chci se zeptat ,na co bych si měla dát pozor ,v případě ,že se mu rozhodnu pomoci ,tedy jestli pro mně z toho plynou nějaká rizika v budoucnu .Ještě musím dodat ,že nevlastním řidičák ,tudíž zkušenosti co se týče práv a povinností k vozu tedy valné nemám ,poradte prosím ,
a ještě ,je něco ,co bych měla udělat ,nebo co musím udělat ,když už tedy tu kupní smlouvu podepíši ,stanu se papírovým majitelem a vozidlo odevzdám známému k užívání? děkuji moc za odezvy
Já osobně bych do toho nešla. Nechtělo by se mi sjednávat povinné ručení na auto, které je "moje" a jako hlavního řidiče uvádět známého. Navíc, kde máte jistotu, že pak bude pojištění platit?! Víte, podezřelé je už to, že má exekuci na 8 tisíc a bojí se, že by mu sebrali auto, které by si koupil. Tak ať radši zaplatí tu exekuci a auto si pak koupí na sebe. Nezlobte se, ale trošku smrdí.
Vedle toho, co uvádí @hankauk , byste mohla mít problémy za pomoc dlužníkovi s utajením jeho majetku před exekutorem.
Takovou "pomoc" nedoporučuji.
doplněno 19.06.12 21:06:Výstížnější je ... napomáhání dlužníkovi ...
majitel ručíc za škody způsobené provozem vozidla, proto jej v první řadě musíte nechat pojistit tzv. povinným ručením, aby když se stane nehoda, tak se z toho hradila škoda. Je to několik tisíc ročně. sepište smlouvu o tom, kdo to bude platit. Ústní dohoda je horší varianta než papírová smlouva.
rizika-problémy(jak jde o prachy a majetek) jsou mezi jednovaječnými dvojčaty,natož mezi známými...,nevím neznám jeho ani vás-to musíte zvážit vy,ale pokud bude prodejce auta "odhlašovat na..."(úkon na úřadě),půjdou všechny možné problémy za váma(ČKP počínaje,natož třeba PČR...) Jako možnou pojistku sama sebe bych známého nechal podepsat bianco směnku(částka třeba o trochu vyšší než hodnota auta)-pokud na to přistoupí,můžete vůči sobě asi mít nějakou důvěru,a podobné "riziko" bude zhruba stejné na obě strany...prostě kámoši dobrý,ale prachy jsou prachy..(jak se říká)
Riziko je velké - vše bude chodit na vaši adresu a jméno - pokuty (byt i za blbé parkování),povinné ručení (nezaplatí), nedej bože nehoda,
někoho přejede a zhodí to na vás, už ted je vidět že to je vychcánek ,
zadělává te si jen na zbytečné problémy - když se něco přihodí tak kamarádi už nebudete.
Směnek můžete mít kolik chcete- když on nemá peníze tak jsou směnky k ničemu, nic nezaplatí.
no já právě nějak nepochopila ,k čemu tu směnku a jak mu to mám zdůvodnit ,že něco takového žádám
směnka je pojistka pro Vás. Jedná se o potvrzení půjčky nynjšímu majiteli vozu s tím, že nemusí být vyplněna cena. Pkud on udělá průser a na vás bude zodpovědnost, vyplníte výši ceny půjčky dle uvážení a můžete ji od něj vymáhat. Původní majitel by se měl tak chovat rozumně aby nemusel nakonec plativ i Vám. M. Aspon tak jsem to pochopil.
tak ještě malý dodatek ,známý mi právě řekl ,že po podpisu kupní smlouvy ,bude mít veškeré papíry k vozidlu i kupní smlouvu on ,včetně klíčů ,takže to vypadá ,že já asi pak budu jen mít jméno v papírech ,ale jinak holou pr... Což na mně působí jako strašák ,nějak se mi to nechce líbit .Taky řekl ,že to bude prý jen na chvli ,že to auto nemusím ani přihlašovat ,a pak že si sepíšem na oko další kupní smlouvu ,že si ho jako koupil on ode mně ,což se mi zdá jako úplná hovadina ,protože já podepíšu papír ,že jsem převzala hotovost za auto ,a přitom nedostanu ani korunu ,a nedej bože pak budu ještě platit dan z příjmu ,který byl vlastně jen fiktivní...no chápete to?
S dovolením, přidám jen svůj názor. Samadoma, nedělejte to! Vymstí se Vám to. Vzít na sebe takovou zodpovědnost bych se opravdu obávala. Na jednu stranu chcete pomoci svému známému, který se snaží vyhnout se své povinnosti svým způsobem a Vy si na sebe upletete bič! Pokud má známý exekuci, pak se o jeho platební morálce a zodpovědnosti dá pochybovat a Vám to může způsobit jen starosti. Pokud nedodrží, co si domluvíte, budete platit ještě za něj. Vůz bude Váš sice jen na papíře, ale z toho plynou závazky a odpovědnost. On si bude zadek vozit v autě a Vy budete trnout, zda z toho nevzejde nějaký průser. Majitelem budete Vy a pak se Vás to bude týkat, budete muset být při každém vyřizování případné nepříjemnosti atd. Bude Vám to jen ke vzteku a nedovoláte se pak nikde. Je to jen můj názor a pohled na věc, nic víc. Určitě bych Vás od toho chtěla odradit, to se přiznám, abyste se nadala zatáhnout do něčeho takového, ale rozhodnutí je na Vás.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.