Nejste přihlášen/a.
Zdravím
nedávno se mi stala taková věc. Vezl jsem 3 kamarády na diskotéku a zpět. A když jsem je vezl zpět a zastavoval jednomu, aby vystoupil, tak ten, co seděl vedlě mě na místě spolujezdce řekl: "Já ti dám ručku." a já na to: "Radši ne." a on vzápětí za ručku zatáhl a urval lanka.
Tak jsme se domluvili, že to dám opravit a pak přinesu jeho tátovi fakturu a on mi ji proplatí. Oprava stála kolem 1500,- a tak jsem to šel oznámit jeho tátovi do jeho práce (zatím bez faktury, pro tu si jedu až dnes). Táta se na cenu podíval a říká: "A neměli by jsme jít na půl? Přece jen je to starý auto (93) a vypadá to, že ručka byla už na hraně, to mi když děláme blbosti v zatáčce, tak za ni vždy zabereme, aby to pořádně brzdilo." a tak jsem mu odvětil, že každá ručka má jiný vlastnosti (to jsem se dočetl na internetu v nějaké diskuzi). No a tak se tak cukal a řekl, že si na mě vezme číslo, domluví se se synem a zavolá mi.
Já se chci zeptat, jak to s těmi ručkami je a na čí straně si myslíte, že je spravedlnost? Chci se na to koukat objektivně a proto píšu o radu. Díky
Poškození by měl zaplatit kamarád, nikoli jeho tatínek. Hlavně z výchovných důvodů, automobil mívá pouze jednoho řidiče, který za všechno zodpovídá a nikdo jiný by se mu do řízení ani do ostatních ovládacích prvků bez jeho výslovného souhlasu neměl hrabat. Co když Ti příště hrábne na volant?!
Druhá věc je, že pokud je brzdový systém zdravý, nemělo by být možné běžnou silou přetrhnout lana od ruční brzdy...
Já bych to naopak viděl tak, že by bylo spravedlivější jít na půl.
Přeci jen, co si budeme povídat, ta ručka by se utrhla kdykoliv po tom, při první příležitosti a musel by jste si opravu
hradit celou sám. Takhle aspoň nebudou celé náklady na Vás. Podle mě nelze uplatňovat celou vinu jen na kamarádovi.
Auto je jen stroj a každý stroj se někdy porouchá. To že jste je svezl, byla Vaše vůle a Vaše odpovědnost.
Samozrejme, ze by mel celou cenu opravi uhradit tvuj kamarad.
Hrabal na to, na co nemel i pres zakaz a rozbil to.
A uz bych ho vic nevozil. Rozhodne ne na prednim sedadle.
souhlasím s minstrel, jít na půl. Jasně, kdyby něco urval hrubou silou, tak samozřejmě ať všechno zaplatí on, ale aby se urvalo lano ručky při běžném (ač silnějším) zatáhnutí, to určitě nebylo lano v pořádku a dřív nebo později byste si je sám urval, nebo pokud jste se ji naučil nepoužívat, urvali by vám lano při nejbližší zkoušce brzdného účinku u technické kontroly. Takže tak
Jde tu o dvě věci:
1) ručku v dobrém stavu by neurval, lanka musela být těsně před smrtí a on jim dal jen poslední kapku. = škodu ti způsobil naprosto minimální. Tobě by rupla při příštím zatažení... A m možná ti tim dokonce zachránil auto (odstavil bys auto, nechal stát jen na ručce, lanko by ruplo "samo" když bys nebyl u auta, rozjelo by se z kopce a nabouralo).
2) v autě rozhoduje řidič, spolujezdec nemá co sahat na ručku a už vůbec ne přes tvůj zákaz.
Pokud bude ochotný zaplatit ti polovinu opravy, tak máš solidního kamaráda. Škodu ti nezpůsobil 1500,- hodnota toho urezlého lanka byla už prakticky nulová. Výměna by tě čekala hodně brzo. Pokud by urval nové lanko tak bych chtěl plnou cenu, ale když mu ruplo urezlé tak bych se styděl chtít to celé.
hele je na to na tobě ale má i pravdu i kdyz je pravda i to že on na to neměl vůbec hrabat hele zálezi to čistě jen na tobě je pravda ze mohla být načatá no já na tvém míste bych e zachoval tak v jaké jsem finanční situaci pokud se máš dobře a je to dobrý kamarád tak ho nech zaplatit 1000kč a zbytek doplat ale jestli nejak nemáš peníze tak ho to nech zaplatit
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.