Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz: na neveřejné komunikaci v zoně 30km/h - je povinné poutání bezpečnostními pásy?
Pokud myslíte např. ve firmě, tak pokud to není dáno nějakým závodním řádem nebo tak něco prostě interním předpisem tak asi ne. Na druhou stranu, pokud máte pojistku apod. a něco by se Vám stalo a nebyl jste připoutaný/á nikdo Vám nic neproplatí, protože tomu, aby jste předešel/la úrazu či smrti jste nevyužil/a všechny prostředky. Běžná praxe pojišťoven.
Položte si otázku takto : Poutáte se skrze to,že je to nařízeno nebo proto,že Vás to může ochránit před rozsáhlejším zraněním nebo dokonce před smrtí?
Pokud se dáte pásy jen proto,že je to nařízeno a hrozí pokuta,tak nevím proč se na toto vůbec ptáte,potom je skoro jisté,že si v takové situaci pásy nedáte.A pokud je berete jako ochranu svého zdraví a života ,tak si je jistě dáte automaticky když sednete do auta!
Já to takto alespoň vidím a dělám.I když vím ,že je to docela zbytečné-z řidičem jsme ze šesti jen dva připoutáni!
Dobrý den, všude na veřejné komunikaci je povinost užít pezpečnostní pás.
doplněno 17.06.12 13:02:doplněno 17.06.12 16:52:
Pokud je vozidlo v pohybu, tak musíte být připoután. Řidič se nemusí poutat pouze při couvání. Potom jsou vyjímky, jako HZS, PČR, ZZS, AČR a další (tuším, že i zásobování), které se poutat nemusejí, ale to se Vás netýká. Takže vždy se poutejte, ten pás není pro srandu králíků a má tam nějaký důvod. Přispěje Vám k zachránění života při nárazu nad 150km/h, ale zrovna tak i při 30km/h.
doplněno 17.06.12 13:41:Sice to platí na veřejné komunikaci, ale dodržujte to všude, nehodu můžete mít na veřejné i na neveřejné.
Nemáte pravdu, pokud se nejedná o pozemní komunikaci, ale o soukromý pozemek, nevztahuje se na to zákon o provozu na pozemních komunikacích, ale pouze jakýsi "provozní řád areálu", pokud je tímto upraven, který je skoro na úrovni zákona, řekněme vyhlášky (místní úprava).
doplněno 17.06.12 13:43:Souhlas s dieselem
doplněno 17.06.12 13:50:Cobrak, to máte pravdu, navíc musím uznat, že i neveřejná komunikace, může být v katastru nemovitostí uvedena, jako pozemní komunikace, byť se jedná o soukromý pozemek a i tam platí zákon 361/2000 Sb.. Pokud se však nejedná o pozemní komunikaci, platí to co jsem napsal před tím. Také se ve věci nejedná o dopravní nehodu, ale tuším, že pouze o škodní událost. Kdysi jsme to v práci řešili ale bohužel si již nepamatuji, jak to dopadlo. Když uvedu příklad, tak např. autodrom Most, je to soukromý pozemek, není to pozemní komunikace může tam v podstatě když to přeženu řídit opilý a bez řidičáku. Ale to už zacházím do extrému a odvracím se od tématu. Navrhuji, aby tazatel doplnil, zda se jedná či nikoliv o pozemní komunikaci.
doplněno 17.06.12 13:51: Jinak samozřejmě i já se poutám pokaždé, když si sednu do auta, ať jako řidič, nebo jako spolujezdec. Ostatním v autě to doporučuji, ale nenutím. Jen přítelkyně pochopila, že když se nepřipoutá,, tak se nerozjedu.
Tak se to asi změnilo, ale dřív to prý bylo tak, že zásobování má vyjímku,protože když třeba jedou pošťáci a hází dopisy do schránek, tak aby se nemuseli poutat, ujet dvacet metrů, odpoutávat a tak pořád dokola, tak od toho byli údajně ušetřeni. Ale nikde jsem to nečetl jen mi to říkal jeden člověk, který zásoboval a jezdil s dodávkou.
Jsou ale místa i situace, kdy není vhodné se poutat, aby bylo možné v případě nouze rychle opustit vozidlo. To platí například při jízdě po ledě (nemyslím na zledovatělé silnici, ale třeba přes rybník). Pokud by došlo k prolomení ledu, nejlepší je auto rychle opustit a vzdálit se od něj do bezpečné vzdálenosti. Navíc na ledu většinou nehrozí, že by se do něčeho mohlo narazit. Ale to je vyjímka.
tak jak to vlastně je? Jde mi o to, že bezpečákmi nechce zranění způsobené na neveřejné komunikaci uznat jako pracovní úraz, jelikož se tam popojíždí sem- tam většinou pár desítek metrů a neustále nastupuje a vystupuje tak ne vždy se člověk poutá
Ale tyto podrobnosti ( a všechny ostatní) jste měl napsat už do původního dotazu! Tak si prostudujte bezpečnostní předpisy pro danou neveřejnou komunikaci a mělo by být jasno...
Právě, že nemůžu nic najít, tak se ptám jak je to obecně, protože pokud to na neveřejné povinnost není tak předpokládám, že to bude platit i pro můj případ...
Dejte si pár facek a přečtěte si co jsme Vám tu napsali, evidentně zbytečně, buď to nechápete tak se doptejte, nebo jste to nečetl a nebo neumíte číst, jinak si to už vysvětlit nemuím. Ani kněz dvakrát nekáže.
Pokud je v autě airbag, tak při nárazu tělo letí na něj a airbag dá takovou pecku, že zlomí u nepřipoutaného vaz i v 30km/h.
I učitelé autoškol se poutat nemusí, aby mohli včas strhnot žáku řízení a taky musí mít ten airbag u spolujezdce deaktivovaný!
doplněno 17.06.12 19:08:Záleží v jaké rychlosti, pak je ze stoupající rychlostí tělo těžší a airbag má životnost 10 let a pak je nutné ho z bezpečnosti měnit.
doplněno 17.06.12 19:09:Zdá se vyšeptanej? :D
S tím airbagem je to pravděpodobně opravdu trošku přehnané; při rychlosti cca 70km/h náraz do vozu který zkřížil cestu, samozřejmě nepřipoutaný... Neseděl jsem za volantem, opustil jsem nabouraného taxikáře bez placení a pokračoval dále do práce...
doplněno 17.06.12 19:21:...meslel jsem veškerá varování o airbagu bez použití pásů, že jsou přehnaná...
To jestli Vám airbag urazí či neurazí palici je to těžké, protože každý bude tvrdit něco jiného. Nebudu nikomu nic vnucovat, protože jsem to nezažil. Můj osobní názor je ten, že je to pecka jako prase. Samozřejmě, že pokud je to auto staré a airbag už několikrát vystřelený, což je velmi běžné, a nesprávně nandaný, tak asi takovou šlupku nedá. Potom ale neplní účinek, který by měl mít. Na čem se ale všichni shodneme je to, že to určitě nebude nic příjemného.
Zde si to můžete aspoň představit, mrkněte:
Příjemné to není, to přiznávám, ale mluvím pouze ze své zkušenosti, zatím naštěstí jediné, já sám raději nebourám...
doplněno 17.06.12 20:14:... pravděpodobně ŽÁDNÁ dopravní nehoda není příjemná...
gumídek:
já jsem prdu nedostal, takže ten MŮJ airbag musel být vyšeptanej, nebo je snad jiné vysvětlení?
Boxer nejsem, do teď mi to vrtá hlavou, prostě žádná pecka - vystoupil jsem celkem v pohodě, na obličeji žádná sebemenší bolest, ani na nose a to jej má docela velkej :D
Pásy a aibag - problém je, když se airbag nestihne nafouknout ještě před "příletem", tj. když při vystřelení bagu není člověk v sedačce, ale u bagu a ten ho vystřelí zpátky. Platí to hlavně pro spolujezdce - při prudkém brzdění nepřipoutaný jde dopředu až k palubce, pokud se nedobrzdí tak při nárazu je nalepený na palubku a bag ho vystřelí zpátky do sedačky a klidně to i zláme vaz. Řidič většinou drží volant, takže ani nepřipoutaný při brzdění dopředu nejde a při nárazu to nestihne protože bag se nafoukne ještě než k němu doletí = naráží do nafouklého.
O tom jestli člověk dostane ránu nebo padne do peřiny rozhoduje poloha v okamžiku aktivace...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.