Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Polopřevod chybí údaje

Od: panpav* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

vím, že už se to tady mnohokrát řešilo, ale chtěl jsem se zeptat jaká je situace nyní.

Má situace je následující.

Prodal jsem vozidlo, mám kupní smlouvu kde je uvedeno jméno příjmení, trvalé bydliště datum narození a číslo o. p. bohužel nemám rodné číslo nového majitele a toho teď nemůžu nikde dohnat.

Je šance, že se mi povede auto odhlásit na jeho jméno.

Povinné ručení jsem zatím nerušil.

Díky všem za rozumné informace

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
14.06.12 14:46
hodnocení

0x

není

laybor*
hodnocení

0x

Vůz jste prodal tak proč platíte povinné ručení? Už nejste majitel . Kupní smlouva řeší majetkové vztahy - ne registr.

Zajděte na registr a situaci vysvětlete - možná tam nový majitel bude zaregistrován s jiným vozem.

buss
hodnocení

0x

Situace po právní stránce je furt stejná. Úředník si podle daných dat umí člověka najít v systému, je-li OP,data narození, bydliště. Když se dívám na stránku obce, tak o rodném čísle při změně vlastníka zde není řeč, to svědčí pro předchozí větu. A když se dívám na techničáky, tak jsou tam stejně co se týká rodných čísel zmňaty.
Auto je prodané, tak ihned ruším pojistku (a to je dokonce povinnost!) s tím, že se prodalo, vrátím ZK, mohu předložit KS.
Auto už není vaše, registr je věc jiná. Jste Ježíšek?

panpav*
hodnocení

Ježíšek tedy nejsem, aspoň doufám *smich*

jen nevím co s tím ten člověk kde provede a pak mě bude nahánět pojišťovna.

Jsem tedy zvědav jak se k tomu postaví na registru, jestli mě vyhodí, tak nevím co budu dělat :(

buss

Já! bych nikomu rodné číslo nedal! Tedy fyzické osobě nikdy a hádal jsem se třeba i na jistých úřadech, protože ze zákona na to nemají nárok. Tak mi jednoduše řekli, ať po nich nic nežádám.
PP ihned zrušit z důvodu prodeje vozidla, vrátit ZK. Hupky dupky na OdbDSA s kupní smlouvou a odhlásit na prodávajícího. Pokud budou chtít RČ, naivně se otázat, který zákon přikazuje, že kupující mi ho musí sdělit. Je to osobní údaj. Jen ze zákona, při registraci vozidla ano.

Mimochodem, je v náležitostech kupní smlouvy nutnost uvádět RČ? Je smutné, že na různých poradnách se to uvádí. Možná mám blbý OZ, ale tam není zmínka o rodném čísle.
Co pak dělat pokud úřad odmítne? Pak nic, je KS, pojistné zrušeno. Nicméně různým způsobem bych hledal, možná by se někde rč kupce objevilo.

doplněno 15.06.12 21:05:

A mimochodem, furt jsou rodná čísla chybná, vím, že moje je dubl.

erikch*

ještě jinak-pokud neodhlásí-neboli neprovedou požadovaný úkon na základě ztotožnění občana ČR podle čísla OP-tak bych zatukal na kukan p.vedoucího,dotázal se,zda mluvím s panem X.Y.,vedoucím zdejšího odboru a poté trval na písemném(zamítavém) vyjádření od vedoucího odboru,proč nelze provést odhlášku(číslo platné právní normy)-no samozřejmě se bude "cukat"-poté sdělím,že náš rozhovor byl právě nahrán a bude následně medializován(úředníků je v ČR víc něž hodně,takže jistě nahradit pana vedoucího pro elementární neznalost platné legislativy nebude problém)...V tu chvíli panu vedoucímu dojde,že by mohl být vbrzku bez práce a jistě odhlásit podle č.OP "najednou půjde",ne že ne...,je to jejich pohodlnost a nevém co-prostě č.OP je jedinečné,nezaměnitelné a spolehlivě občana ČR ztotožní...

doplněno 15.06.12 21:05:

a jak správně píše buss-r.č. je něco jako DNA-nezaměnitelné,snadno zneužitelné atd.-akorát češi s ním zacházejí jak s pozdravem-na požádání kohokoli rádi sdělí komukoli(podomní prodejci s deštěm,kdejaká anketa a nevím co) no a pak se kolikrát nestačí divit...No a mimoto legislativa hovoříjasně-ř.č.nesmí a nemůže fyz.osoba vyžadovat,zjištovat apod po kterékoli jiné fyz.osobě,a pokud už jej náhodou zná-nesmí jej sdělit třetí osobě,dokonce ani úřadu-jediné oprábněné instituce jsou polocie,st.zastupitelství a soudy-nikdo jiný(a tím pádem ani kdejaký MěÚ jakýkoli odbor)...Tak hovoří zákon na ochranu os.údajů...

panpav*

Tak dnes jsem byl na úřadě Odhlášení proběhlo úspěšně, paní jsem řekl, že rč nemám a že nejsem schopen toho člověka dohledat. Paní úřednice koukla na smlouvu třikrát ťukla do klávesnice a beze slova dopsala do žádosti zbytek rč:) . Děkuji všem za rady.*palec*

erikch*

tohle je v praxi jeden z mnoha legislativních kiksů legislativy-kolize nařízení,vyhlášek apod. Vy,jako fyz.osoba nesmíte po nikom požadovat jeho os.údaje(jako právě data narození,natož r.č.,č.OP apod.) a pokud už je náhodou znáte,tak je nesmíte krom PČR,st,zastupitelství a soudů,nikde uvádět další osobě-dokonce správně dle výkladu zákona na ochranu os.údajů ani úřadům a jiné st.správě než právě soudy,policie a zastupitelství-jenže MěÚ dopravka neche provést odhlášku-ačkoli číslo OP má stejnou váhu jako r.č.,dokonce ještě větší,protože narozdíl od r.č.neexistuje možnost dvou shodných čísel OP...Piokud je účředník schopen podle č.OP ztotožnit kupujícího měl by odhlášku provést-pokud i tak se bude úředník "cukat",navětivte vedoucího a v nevstřícném případě trošku pohrozte medializací-neochota z neznalosti(ztotožnění občana v centr.registru obyvatel dle č.OP je možná a vylučuje záměnu) by mohla mít za následek změnu zaměstnanců na postech referentů i vedoucího-úředníků je v ČR až až...

To Erikch- je to co jste napsal hezké,ale skutečnost je žel jiná i když možná jak kde.Já osobně nemohl odhlásit staré BéXo na nového majitele (měl jsem jeho adresu,tel.,e-mail,číslo OP v kupní,ale neměl jsem jeho RČ) -úřednice mne v podstatě vyhodil,že dokud nebudu mit jeho RČ tak auto neodhlásí!

doplněno 15.06.12 22:20:

To Panpay-jednoduše e-mailem jsem si napsal o jeho RČ a on mi jej poté poslal a já třetí den odhlási!Tady šlo o to,že dotyčného ani moc nezajímal technický stav auta,ale jen zda má hydro,jinak se vším souhlasil.

panpav*

To diesel- a jak jste to vyresil?

buss

a jen tak, za / jsem měl číslo baráku, kde jsem se narodil, telefonní číslo, klapku v posledním zaměstnání...,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]