Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč nechce přepsat auto na sebe

Od: hanka65* odpovědí: 12 změna:

V únoru tohoto roku jsem prodala auto. Mám doma kupní smlouvu,ale auto je stále napsané na mne i když kupující dostal mou plnou moc na přepis/bydlíme každý v jiném městě/.Jak můžu nového majitele donutit,aby si šel auto napsat na sebe,když se mnou vůbec nekomunikuje? Byla jsem na registru vozidel,že nahlásím ztrátu dokladů a auto přepíši,ale prý je to protiprávní,neboť mám kupní smlouvu a auto už není moje.Zjistila jsem,že auto je pojištěné a stojí v bazaru AAA AUTO.Takže není v provozu.Můžu být v tomto případě v klidu nebo nikoliv?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

2x

Milá Hanko, proč věříte cizímu více než sobě, mohli jste když si přijel pro vozidlo zajít na úřad oba, nebo to přepsat a zaslat TP. Vy jste pochopitelně pojistku zrušila, že ano, popř. ukázala KS. Rady na ztrátu, odcizení jsou na... to se mohlo stát kupujícímu. O tom zda je v provozu by se dalo polemizovat, ale pokud je pojištěné vás to nemusí zajímat, v tom případě od ČKP nic nehrozí. A pokud by se cokoliv stalo, vytasíte se s kupní smlouvou a PM, to chraňte, nedávat z ruk. Auto už není vaše. Případný kupec by buď jednal s vámi, protože jste nedala v PM další zmocnění (a zřejmě ne ani lhůtu) nebo to převede váš kupec na sebe a pak další, tady jsou však cesty úředníků nevyzpytatelné (nehledě na jiné možnosti). Na tuto možnost jste se měla spíše na úřadě poptat.
Že by tím přeprodejem vydělal?

drap*
hodnocení

0x

Poviností nového majitle je přepsat auto na sebe. Při běžném provozu však to nikdo nezjistí, pokud má všechny doklady. Pokud neni přepsáno, tak zůstáváte stále majitelem. Třeba ho nechce přepsat z důvodů placení poplatků, nebo něco podobného. Napsal bych mu doporučený dopis, ať dá vše do pořádku, nebo že se obrátím na policii. Pokud by ani to nepomohlo, tak s dokladem o zaslaní a s touto kopií nbych se obrátil na dopravní inspektorát, nebo na policii. Pokud auto nepřepíše, tak se může stát, že budete platit třeba následnou likvidaci a nebo i nedoplatek na povinném ručení.

a co stím bude policie dělat? nejde ani o přestupek.

pro tazatelku:

kupní smlouvu si důkladně uschovejte a o nic jiného se nemusíte, zatím, starat.

laybor*

To DRAP - píšeš nesmysly .

Žádná povinnost přepsat auto na sebe neexistuje - žádný paragraf toto neukládá (zatím)

To DRAP - pokud není přepsáno zůstáváte majitelem - na tos přišel kde? Registr neřeší majetkoprávní vztahy .

Pro tazatelku - jestli máte kupní smlouvu tak můžete být klidná - už nejste od podpisu majitelem vozu (odhlášení příště udělat sama )

buss

Pokud neni přepsáno, tak zůstáváte stále majitelem... aj
Je možno to nějak doložit? Já mám jiné mínění, že bych se pletl? Policije, toto je trestní věc?

To Drap-nebude nic platit,teda pokud nazehodí kupní smlouvu!Datem na kupní přestává být majitelem a pokud byla plná moc k převodu tak není co řešit.Zodpovídat se bude ten ,co je kupující na kupní smlouvě!

lukas1982
hodnocení

0x

Dobrý den Hanko,

jestliže vozidlo nepřepsal, tak se dopouští přestupků dle § 46/1 z.č.200/1990 Sb., dále § 83/1a z.č. 56/2001,

věc oznamte na PČR, která věc oznámí na magistrát :), sebou si vemte samozřejmě smlouvu o prodeji vozidla, která bude podkladem.

laybor*

To Lukas - to je rada nad zlato

Usuzuji že vůz paní Hanka ani neodhlásila - tak jak ho může na sebe někdo přihlásit.když půjde na PČR tak akorát paní Hanka dostane pokutu že vůz neodhlásila .

A to že vůz nepřepsal někdo na sebe - to je změna a ne registrace - zákon časově neupravuje.

denisa*

Dobrý den, máme stejny problem,. pritel prodal auto v unoru- neodhlasil ho. novemu kupci dal plnou moc, na odhlaseni a prihlaseni vozidla na jeho jmeno. Nyni jsme zjiistili, ze auto novy majitel nema prehlasene na sebe, ani ho s tou jeho PM neodhlasil( vim ze tohle je chyba pritele, mel si to odhlasit sam.) prisla nam pokuta 500 kc ktere se dopustil jiz novy majitel vozu, kterou pry musime zaplatit.. prosim muzete mi nekdo poradit, co mame udelat pro, to, abychom zadne dalsi takove problemy uz nemeli? ted je to 500...priste to muze byt dalsi a dalsi ... dekuji moc

Pokud prohledáte poradnu tak nejste první případ ani první tazatel co se s prominutím vyfláknul na splnění svých povinností a teď tady žádá o radu!

Pokut 500kč máte zaplatit proč? Vy (přítel)jste majitel? NE NEJSTE-datem podpisu KS jste přestal být majitel a za přestupky je plně zodpovědný ten kdo to koupil popř kdo řídil!Takže pokutu NEMUSÍTE zaplatit,stačí KS doložit nevlastnictví auta!Ovšem za nepúřevedení Vám hrozí pokuta až 50 000kč!Takže pokud chcete mít vše v pořádku budete asi muset dohnat kupce a dotlačit jej na úřad k převodu! blíže se dočtete třeba zde : poradte.cz/... zejména rada pana Mzxy!

Jak píše Diesel, sdělte tomu, kdo Vám poslal pokutu, že od tohoto data je vlastníkem vozidla pan(paní) XY, dodejte jim kopii kupní smlouvy a požadujte zprávu, že byla pohledávka po Vás stornována.

igoxak

Zákon nám říká ,

Právnická nebo fyzická osoba se dopustí správního deliktu tím, že jako provozovatel vozidla v rozporu s § 10 nezajistí, aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem.

Z tohoto jasně vyplývá, že odpovědnost za správní delikt má pouze provozovatel. Takže poukazovat na jiného majitele je hloupost.

Dále je v tomto zákoně i důležitá část.

(5) Provozovatel vozidla za správní delikt neodpovídá, jestliže prokáže, že v době před porušením povinnosti řidiče nebo pravidel provozu na pozemních komunikacích

b) podal žádost o zápis změny provozovatele vozidla v registru silničních vozidel.

Z tohoto je jasné, že zákonodárce myslel i na případ, kdy vozidlo již fakticky provozuje někdo jiný, ale toto není zapsáno v registru. Proto třeba i v mém městě, je ti poukazování na nového majitele úplně k ničemu. ( mám v rodině pracujícího na úřadě). Máš ale možnost vymáhat pokutu po skutečném provozovateli.

Toto je třeba z hlavního portálu Prahy

Vozidlo je prodáno, ale nebyla provedena změna v registru vozidel.

Písemně tuto skutečnost oznámit správnímu orgánu, popř. doložit listinou a uskutečnit spolu s novým vlastníkem vozidla řádný převod. V takovém případě ale za správní delikt provozovatele vozidla odpovídá držitel, evidovaný v centrálním registru vozidel resp. uvedený v technickém průkazu vozidla

Je ale možné, že v nějaké Horní Dolní tě zachrání před pokutou i samotná kupní smlouva. Úřady postupují totiž různě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]