Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špatně nalakované auto vs reklamace

Od: zdraza* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

mám takový dotaz, jak mám postupovat s tím, když mi v lakovně špatně nalakovali auto? Auto u nich mám již měsíc, protože mi to už dvakrát předělávali a prostě pořád to není ono, takže si chci od nich auto vzít a popř. ho nechat přelakovat někde jinde. Samozdřejmě se mi za to ani nechce platit, tedy určitě né 33tis. za lakování jednoho boku a 5. dveří. Fakturu už mi samozdřejmě vystavili.
Jak mám v tomto případě podle zákona postupovat?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Myslím si že fakturu budete muset uhradit. Vada díla na to nemá vliv.

A pak uplatnit písemně reklamaci na vady.

doplněno 14.06.12 11:28:

s čím konkrétně jste nespokojen?

fotky asi nemáte

ladaadal*
hodnocení

0x

Jde-li o celý bok, znamená to 2xblatník, 2xdveře, 1x páté dveře, 1x práh - neznám auto tak jen odhaduju. To znamená 6 dílů vprůměru 3-5tis dle auta, barvy a poškození. To je 30t. To patřej mezi jedny z nejdražších - kvalita by měla odpovídat. Fakturu převezmi, jde-li to se 14ti denní splatností. Pak reklamovat a neplatit. Pokud to nejde, nevydají ti auto dokud nezaplatíš, pak budeš muset zaplatit a reklamovat. Otázka je, jestli a jak ti reklamaci uznají. Vůbec nevím, jak bych reagoval, ale za tyhle peníze by měli dělat lak jak na veterána. To je něco většího, nebo garážník se starým kompresorem a dvěma špachtlema? Každopádně ihned reklamovat po všech známých i neznámých jak kvalitu, tak chování k zákazníkovi.

Ještě počkej, zda někdo neporadí podle nějakých paragrafů.

petr123*

Reklamace díla je jedna věc, neuhrazení faktury druhá. Takže i přesto že odvedenou práci budeš reklamovat tak ti může běžet penále za prodlení úhrady.

overitnick*
hodnocení

0x

Fakturu neplatit, dilo reklamovat a upozornit lakyrnika, ze jse pripraveni ho jednat dat k soudu a jednak ste u soudu pripraveni hajit se i proti pripadnym penalizacim za neuhrazeni faktury. Viz:

Rozsudek Nejvyššího soudu České republiky ze dne 12. 3. 2002, sp. zn. 29 Odo 11/2001:

Dílo, které je vadné, nelze považovat za dílo provedené, a to ani tehdy, když je objednatel převezme. Pokud mezi účastníky nebylo sjednáno jinak, zhotoviteli v takovém případě právo na zaplacení ceny díla nevznikne.

S timto rozsudkem je vhodne se seznamit a po te, co odmitnete zaplatit, seznamit s nim i lakyrnika.

...

Nekolik vyberu ze zakona:

Je-li vec upravena vadne, ma objednatel pravo podle ustanoveni § 655 odst. 1 obcanskeho zakoniku na bezplatne odstraneni vady.

Zhotovitel je povinen vadu odstranit v dohodnute lhute, nejdele do triceti dnu ode dne uplatneni reklamace (§ 19 odst. 3 zákona o ochrane spotrebitele).

Nelze-li vadu odstranit nebo neodstrani-li ji zhotovitel v dohodnute lhute, anebo vyskytne-li se vada znovu, ma objednatel pravo na zruseni smlouvy nebo na primerene snizeni ceny.

...

Pokud jde konkretne o vas problem, upozornete pisemne zhotovitele, ze pokud ve Vami stanovene lhuhe radne neodstrani vady (neprovede opravu), zadate odstraneni vad jinemu zhotoviteli a budete pozadovat nahradu veskerych nakladu.

Nelze-li vadu odstranit, muzete od smlouvy odstoupit a pozadovat vraceni ceny, kterou jste jiz pripadne zaplatili. Samozrejme musite byt pripraveni, ze pokud zhotovitel nebude ochoten dobrovolne splnit sve povinnosti (vcetne vydani Vam zadrzovaneho automobilu) budete se muset obratit na soud, ktery jediny muze rozhodnout, zda Vami uplatnovane naroky jsou opravnene.

zdraza*
hodnocení

Děkuji tohle jsem přesně potřeboval.. Ale ještě jedna otázka. Jak postupovat v případě, že už jim auto již nechci nechat předělat, protože už po dobu opravy to museli dělat na dvakrát a výsledek tomů stejnak neodpovídá. Nak každém lakovaném díle je něco a to od pomeranče, spíně v podkladu, mastných teček, spatně obroušeného podkladu, odlišný odstín (na dílech co lakovali oni!) atd. Prostě jediný díl, co je v pořádku jsou 5. dv. a i tomu by se dala maličkost vytknout.. Po těchto zkušenostech se mi to auto nechce dávat jim do rukou znovu, to radši do jiného servisu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]