Nejste přihlášen/a.
Já(čer šipka) vjíždím na most a hodlám z něj sjet, takže musím přejet do pravého pruhu a v zrcátku ve stejnou chvíli vidím jak v pravém pruhu jede auto (žlutá šipka) , které tam má značku dej přednost v jízdě, kterou ale jiný řidič nebo já nemusím vidět. Já tam značku nemám.
Tak dává přednost on protože tam má značku nebo já mu protože je se jedná o jízdu v jízdních pruzích ,ve ketré nesmím ohrozit a omezit řidiče jedoucí v pruhu , do kterého odbočuji?
mimochodem je to v Olomouci.
Dobrý večer. Omlouvám se, moc nechápu předmět dotazu. Měl by dát přednost on Vám, protože tam má značku.
doplněno 12.06.12 21:37:Jak píší ostatní, on musí dát předsnost Vám, jelikož je v připojovacím pruhu a chce se zařadit do průběžného, kde jedete Vy. A kdyby byl úplně hloupý a zapomněl, tak proto tam má tu značku. Vy ji tam nemáte, protože Vás se to netýká. On se potřebuje zařadit.
doplněno 12.06.12 21:49:Ridic: Ano, to může, potom se ale nemusí řešit přednost, když chce pokračovat dál. Ale pokud by chtěl přejet do průběžného, musí dát přednost a značka mu to ještě připomíná.
on ano, ale já tam nijak nezjistím ze on tam má dej prednost. To je tim padem pro me situace ktera nema viteze
On ale nemusí do průběžného, ale může pokračovat připojovacím který nekončí ale mění se na odbočovací...
Re Cobrak 21:49:
Právě že tohle se tu řeší a objevuje se tu (chybný) názor že i když pruh nemění tak přednost dává tomu co z průběžného přejíždí do jeho připojovacího/ odbočovacího...
nenene, došlo k omylu, tak to z mí strany nebylo myšleno. O přejíždění jsem nemluvil. Měl jsem namysli to, že když řidič prostě přijede nájezdem, tak, aby nedošlo k tomu, že přejede do průběžného pruhu, tak tam má ještě na očích značku, aby si to připomněl. Myslel to, že musí dát přednost tomu, kdo jede v průběžném a pak až se teprve smí zařadit. Nemusí pochopitelně dávat přednost tomu, kdo se naopak chce zařadit do (jeho) připojovacího (následn odbočovacího), protože to už je zase jiný případ, protože onen řidič ho nesmí omezit ani ohrozit. Tak to bylo z mé strany myšleno a omlouvám se, že jsem se možná špatně vyjádřil
Nějak si neuvědomuji, že bych to tam složitě řešil. Jako žlutá šipka jezdí docela málo aut, co já jezdívám. V autoškole nás učili, že se hlavně musíme koukat už zezačátku, jak jsou ty stromky, jestli tam něco nejede a pak přejet do pruhu a sjet dolů směrem na Brno/Prostějov a k nemocnici nebo k OBI.
Většina červených, co jede dolů začíná najíždět do pruhu uprostřed mostu.
Kdyby někdo chtěl to místo na mapě, tak na ten most vede vrchem ulice Velkomoravská.
doplněno 12.06.12 22:18:Značku tam tuším nemá
ten kdo jede v průběžném jízdním pruhu nesmí být ohrozen řidičem, který se budeu chtít zařadit z připojovacího pruhu do průběžného...pokud by tam žádný připojovací pruh nebyl, byl by řidič který by chtěl vjet do průběžného jízdního pruhu povinen DÁT PŘEDNOST řidiči jedoucím v průběžném jízdním pruhu...
Pokud jde o názor že někdo jede v průběžném jízdním pruhu, a ví, že ten kdo se bude připojovat do průběžného pruhu z připojovacího pruhu tam má značku dej přednost v jízdě, ale že to také nemusí vědet, jen tolik že průběžný jízdní pruh nezačíná na mostě, ale odněkud se tímto pruhem přijíždí, tedy pokud řidič nebyla zrovna 10 metrů před mostem vysazen do uvedeného průběžného pruhu vrtulníkem...Pokud tedy řidič skutečně přijel k mostu průběžným jízdním pruhem a choval se se za jízdy podle zákona č.361, tedy plně se věnoval řízení, určitě si musela všimnout všech dopravních značek, a to jak vodorovných tak tak svislých a musí mít ve všem jasno...pokud ne, jsou 2 možnosti...Buď tam dopravní značky chybí a pak je to bordel správce komunikace, nebo dotyčný v autoškole spal a měl by se se tam na čas vrátit
Zřejmě jste nepochopil otázku. Ten červený nepokračuje v průběžném pruhu, ale přejíždí do pruhu odbočovacího, v němž ovšem zrovna jede žlutý (pro něho je to pruh připojovací), který se potřebuje dostat do onoho pruhu průběžného. Takže se trasy obou vozidel kříží.
doplněno 13.06.12 21:05:A podle dotazu o té značce nemusí vědět červený (tedy ten na hlavní), nikoliv žlutý, jak uvádíte Vy. Přečtěte si ten dotaz ještě jednou.
Takže správně tedy nejspíš bude:
a: pokračuje-li červený rovně, žlutý se chce zařadit vlevo do průběžného - žlutý dává přednost (je v tu chvíli v odbočovacím pruhu).
b: žlutý pokračuje rovně, červený se chce zařadit vpravo do průběžného - červený dává přednost (je v tu chvíli v odbočovacím pruhu).
c: žlutý se chce zařadit vlevo do průběžného, červený se chce zařadit vpravo - je to na domluvě, příp.zip
Jízda v pruzích = při odbočení do pravého pruhu nesmíte ohrozit ani omezit toho kdo v něm jede.
Přesně tak. Pokud ten v pravém pruhu jede rovně pořád stejným pruhem až do odbočovacího tak přednost nedává, tu dává jen když přejíždí do vedlejšího průběžného pruhu. V praxi v takových místech funguje něco jako zip = kdo chce přejet tak srovná rychlost a vjede do mezery mezi autama, pokud mezera není tak zpomalí a počká až bude. Pro toho kdo to nezná je to nezvyk. Často je tohle vidět na větších křižovatkách ve městech kde je přímý směr tunelem pod křižovatkou a před/za tunelem jsou tyhle dva pruhy kde se auta vzájemně proplétají, vypadá to choticky ale funguje to dobře.
kterou ale jiný řidič nebo já nemusím vidět. Já tam značku nemám.
A proč bych měl vidět značku z nějakého jiného směru? Musí mě zajímat značky na mé! komunikaci, Někde odněkud jste jel, tak co tam bylo? Byla to snad hlavní a on jel přes připojovací pruh, né? Tudíž vás pustil a vy jste pak odbočil vpravo. Jak jsou tam šipky? Pak jde o vzdálenosti.
Buss a Pacourek - když pojedete po dálnici v průběžném pruhu a zajedete do připojovacího a tam narazíte do auta tak vám ten nabouranej v připojovacím nedal přednost? To asi nee a přitom je to stejná situace.
Ale jak píšu, nevím, jak to tom na místě je. Z foto to není jasné.Když odbočuji, tak se snad nejedná o připojovací, ale odbočovacÍ pruh.
Proč? On má značku aby dal přednost né? Je přeznačkované, takže někde by měly mizet značky na hlavních. Tady opravili cestu a je to les značek, vč. chodníků nemluvě o reklamách..
Souhlas, že je přeznačkováno, ale pokud někde odstraní značku "hlavní silnice", budu při jízdě po takové silnici automaticky předpokládat, že mám dát přednost zprava. To, že tam on má značku "dej přednost" nemůžu vědět. Takže odstranění značky z hlavní rozhodně nepřispěje k přehlednosti.
doplněno 13.06.12 13:48:Reklamy v menší vzdálenosti než 10 m od silnice bych zakázal úplně.
V tomhle případě se jedná pro žlutého o pruh připojovací, ale zároveň je ten samý pruh pro červeného odbočovací. Nevím, jestli tohle předpisy přímo řeší, ale situace to není výjimečná a většinou tam funguje zipování a ohleduplnost (teda pokud se ještě občas na našich silnicích vyskytne).
doplněno 13.06.12 08:30: Ta jeho značka mě skutečně nezajímá. Je to stejné, jako mě nezajímá značka na klasické křižovatce platící pro auta z boční ulice (tu taky nemám šanci vidět). To bych musel pře křižovatkou zastavit a jít se podívat na všechny značky v ulicích, ústících do křižovatky.
To vypadá jako situace, kdy se dva vozy sjíždějí do jednoho pruhu, červený z levého, žlutý z pravého. Takže v něm bude ten rychlejší (asi červený) dřív. Žlutý se může domnívat, že je pouštěný, ale dokud nepřejede přerušovanou čáru, dává (nebo často nedává) přednost vozidlům přijíždějícím po hlavní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.